De archipel van Malta is vreemd vertrouwd, maar ook heerlijk exotisch. Ervaar de eclectische mix van schijnbaar tegengestelde culturen (voornamelijk Italiaans, Arabisch en Engels) die het hedendaagse Malta hebben gevormd. De wervelende geschiedenis en afgelegen geografie van het eiland hebben de keuken sterk beïnvloed, tijd om je te verdiepen in het vegetarische eten op Malta.
Reizen door Malta als vegetariër was verrassend gemakkelijk. Het feit dat ik mijn broek op het einde van de reis niet meer toe kreeg is het visuele bewijs dat vegetarisch eten op Malta alomtegenwoordig en heerlijk is.
Hier mag je een glimlach en een hartelijke (hallo) verwachten bij het betreden van elk willekeurig etablissement, de eilandbewoners zijn de belichaming van mediterrane gastvrijheid. Het gemiddelde gerecht op het menu is onmogelijk uit te spreken (tenzij je vloeiend Maltees spreekt), maar toch heerlijk.
Traditioneel vegetarische gerechten op Malta bevatten veel heerlijke groenten, granen en peulvruchten, vaak in combinatie met een portie ricotta. Combineer je maaltijd met een pittige Kinnie-citroenlimonade of probeer de plaatselijke cactus likeur, als je durft. Deze culinaire gids neemt je mee door de verrukkelijke Maltese keuken.
Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een commissie ontvangen als je iets koopt dat wordt aanbevolen. Dit kost jou uiteraard niets extra maar ondersteunt wel deze blog. Meer info.


De invloeden van buitenaf die de hedendaagse Maltese keuken hebben gevormd
Voordat je je stort op het uitgebreide culinaire aanbod van Malta, is het de moeite waard om een stapje terug te doen en te kijken naar de verschillende culturen die invloed hebben gehad op de traditionele (vegetarische) Maltese keuken. De belangrijkste invloeden gaan terug tot de Feniciërs, Carthagers, Romeinen, Arabieren, Noormannen, Sicilianen, de Johannieter Ridders en de Britten.
We weten dat toen de Johannieter Ridders voet aan wal zetten op het eiland, het traditionele Maltese eten een grote verandering onderging. De ridders kwamen uit verschillende landen (voornamelijk Frankrijk, Italië en Spanje): Ze waren rijk, hadden invloed en bovenal een gezonde eetlust. Samen met hun plichtsgevoel kochten ze pasta, ansjovis, vlees- en groentesoep en de kooktechniek van het stoven van vlees in wijn.
In de 17e eeuw behoorde Malta tot een handvol van de weinige plaatsen in Europa waar ridders en slaven ellebogen wreven in een van de vele geregistreerde coffeeshops (elders was koffiedrinken voorbehouden aan de elite).


Toen de Britten Malta eenmaal in handen hadden, nam de Maltese keuken een aantal onmiskenbaar Britse elementen over: denk aan thee met melk, Engelse mosterd en zelfs Worcestershiresaus.
In de loop der eeuwen vermengden de verschillende culturele invloeden zich en begonnen ze ideeën met elkaar uit te wisselen. Zo ontstonden innovatieve recepten en lekkernijen die worden beschouwd als het traditionele eten van Malta, recepten die al generaties lang worden doorgegeven.
Wees niet verbaasd als je gerechten tegenkomt die je op het eerste gezicht bekend voorkomen – pasta met sardientjes uit Sicilië, een visstoofpot uit Frankrijk, dadelkoekjes uit Noord-Afrika – maar die een heel andere smaak hebben als je erin bijt door het gebruik van lokale kruiden en specerijen en zelfs kooktechnieken.
Het is waar dat de meeste traditionele gerechten op vlees gebaseerd zijn: Imqarrun il-forn (Macaroni in de oven met gehakt); Imqarrun il-forn (Gebakken rijst met gehakt), en natuurlijk Stuffat tal-Fennek (Konijnenstoofpot), maar er is ook genoeg vegetarisch eten in Malta!
De vegetarische alternatieven zijn onmiskenbaar mediterraan, gebaseerd op verse producten bereid met een royale hoeveelheid olijfolie of wijn – wedden dat dit je interesse heeft gewekt. Ze zijn een geweldige bron van energie voordat je eropuit trekt om Valletta en de vele andere dingen die je in Malta kunt doen te verkennen. Als ik jou was, zou ik mijn keuze voor een verblijf in Malta alleen baseren op het dichtstbijzijnde kraampje met street food.

8 Vegetarische gerechten in Malta dat je moet proberen
Wanneer je een restaurant in Malta binnenstapt, is de kans groot dat je een menu in Italiaanse stijl voorgeschoteld krijgt, d.w.z. antipasti, primi (voorgerecht), secondi (hoofdgerecht) en dessert. Een perfecte antipasto is traditioneel Maltees brood met dipsausjes, als voorgerecht kun je soepen, risotto of pasta gerechten verwachten.
Over het algemeen bestaan de hoofdgerechten uit vlees/vis, maar er zijn voldoende vegetarische alternatieven… je hoeft geen honger te lijden in Malta (dit geldt voor zowel vegetariërs als niet-vegetariërs).
Anders dan het gemiddelde Italiaanse menu is echter de grootte van de porties. Op een zeer Angelsaksische manier zijn de porties extreem royaal. Het is niet ongewoon om na een voorgerecht al erg vol te zitten! Voedselverspilling kan worden voorkomen door de ober te vertellen dat je je voorgerechten aan de iets kleinere kant wilt hebben.

Maltese vegetarische gerechten om als voor- en hoofdgerecht te eten


Maltees brood
Het belangrijkste vegetarische gerecht op Malta om te proberen is Maltees brood. Wat? Een simpel brood? Praat met een willekeurige inwoner over hun eten en het Maltezer brood zal zeker ter sprake komen “je moet het gewoon proberen, het is zo lekker”, zullen ze zeggen, hun ogen stralend als een kind op kerstochtend.
Traditioneel Maltees brood is een knapperig zuurdesembrood dat dateert uit de Fenicische tijd. Graan was in overvloed beschikbaar op het eiland en brood werd een hoofdbestanddeel van het Maltese dieet en is dat nog steeds. Probeer eens ħobż biż-żejt u t-tadam (sneetjes brood ingewreven met verse tomatenpuree en olijfolie) als voorgerecht. Sommige restaurants bieden dit gerecht aan met kappertjes, olijven en/of tonijn als garnering.

Soppa tal-armla (weduwen soep)
Deze traditionele Maltese soep heeft een beetje een grappige naam. Hij gaat terug tot de Middeleeuwen, toen berooide weduwen groenten en andere restproducten kregen om de hongerdood tegen te gaan. Weduwen Soep is een uitstekend voorbeeld van voedzaam vegetarisch eten op Malta: Veel seizoensgroenten, tuinbonen, eieren, aardappelen en soms gegarneerd met ġbejna (een stuk schapenkaas).
De soep wordt meestal gegeten met een sneetje – je raadt het al – Maltees brood!


Pastizzi
Eerlijk gezegd kan Pastizzi gegeten worden als voorgerecht, hoofdgerecht, dessert, tussendoortje en zo’n beetje elke andere gelegenheid die je maar kunt bedenken. Je snapt het al; dit is de heilige graal van het traditionele vegetarische eten in Malta. Pastizzi zijn zo belangrijk in Malta dat ze zelfs hun weg hebben gevonden naar de Maltese taal met het gezegde jinbieghu bħal pastizzi, wat betekent zo snel verkopen als pastizzi.
Het is niet moeilijk te begrijpen waarom de Maltezen er zo dol op zijn. Pastizzi zijn een ware achtbaanrit voor je mond: ruitvormig, knapperig, Arabische stijl – gebak met een zachte vulling. Verkrijgbaar in twee smaken: gevuld met papperige erwten en kruiden (pastizzi tal-pizzelli) of met verse ricotta (pastizzi tal-irkotta). Reken op een prijs tussen € 0,35 en € 0,40 per stuk.
Pastizzi kun je bijna overal vinden, maar het Crystal Palace in Rabat wordt algemeen beschouwd als dé plek om er een te proberen. Hier krijg je de volledige ervaring; van oudere mannen die chillen aan de bar tot jongeren die stoppen voor een snelle snack. Het terras biedt een uitstekende locatie om je over te geven aan de eeuwenoude wetenschap van people watching. Afhankelijk van het moment van de dag bestel je misschien een Kinnie (Maltese kruidenlimonade) of een Cisk-biertje bij je Pastizzi.

Il-Ftira Għawdxija
Il Ftira Ghawdxija is een traditioneel Maltees gerecht uit Gozo. Op het eerste gezicht denk je misschien dat het een pizza is. Hoewel het waar is dat de vorm hetzelfde is, is dat waar de gelijkenissen ophouden. Het deeg bestaat uit zuurdesembrood, dat tot in de perfectie wordt gebakken in een brandhout oven.
Traditioneel wordt de Gozo Ftira belegd met aardappelen, gbejna (schapenkaas), maar tegenwoordig zijn er oneindig veel toppings beschikbaar zodat je het naar eigen smaak kunt aanpassen en het geschikt maakt voor zowel vegetariërs als niet-vegetariërs.

Vegetarisch eten in Malta om als dessert op te peuzelen


Maltese Honing
Technisch gezien geen dessert, maar meer een ingrediënt in veel taartjes en populair als broodbeleg bij het ontbijt. Laat de kans niet voorbijgaan om de Maltese honing te proeven als je Malta bezoekt. Het eiland produceert al meer dan een millennium honing!
Dit vloeibare goud, zoals het in de 8e eeuw voor Christus werd genoemd, werd zeer gewaardeerd en werd in de Fenicische tijd zelfs voor de export geproduceerd. De Maltese honingbij is uniek voor het eiland en produceert veel verschillende soorten honing. De smaak van de honing hangt af van het seizoen. Populaire smaken zijn wilde tijm, citrus, carob en zelfs eucalyptus.

Imqaret
Een krokant (gebakken) gebakje gevuld met dadelpasta en afgemaakt met heerlijke Maltese honing. Dit traditionele Maltese snoepje is favoriet bij de lokale bevolking en is te vinden in elke bakkerij en streetfood kraam in de stad. Zoals je misschien al hebt geraden, is Imqaret van Arabische oorsprong en soortgelijke zoetigheden zijn onder andere namen te vinden in het huidige Tunesië, Marokko en Algerije. Misschien wel een van de lekkerste vegetarische gerechten van Malta die je moet proberen!

Kwareżimal
De Johannieter Ridders hebben ook hun stempel gedrukt op de Maltese desserts in de vorm van Kwarezimal, dat traditioneel wordt gegeten tijdens de vastentijd. De naam van dit koekje verwijst naar de 40 dagen vasten waarin geen dierlijke producten mochten worden gegeten. Het recept bevat dus geen eieren of boter! Dit recept van dit traditionele (vegetarisch-vriendelijke) Maltese soesje is gemaakt met een verrukkelijk mengsel van kruiden en gemalen amandelen.

Kannoli
Vegetarisch eten in Malta is allesbehalve saai! Het bewijs daarvan is te vinden in de heerlijke en knapperige vorm van de Kannoli. Deze zoete lekkernij is gemaakt van gebakken deeg in de vorm van een kokertje en gevuld met mooie verse ricotta.
Kannoli kan net als Pastizzi op elk moment van de dag gegeten worden en is overal verkrijgbaar in elke banketbakkerij. Kannoli komt oorspronkelijk uit het naburige Sicilië, dat bekend staat om zijn héérlijke streetfood! Het snoepje werd voor het eerst geïntroduceerd op het eiland Sicilië in de 9e eeuw na Christus.
Hoewel Malta heel dicht bij Sicilië ligt en de relaxte cultuur, espresso en cannolo voor ontbijt je misschien doen denken dat de eilanden vergelijkbaar zijn…het Maltese menu zal je op het verkeerde been zetten! Zwarte thee met melk is een perfect alternatief voor espresso, en taarten in alle soorten en maten staan stevig naast pastagerechten.
MEER FOOD GUIDES VOOR EUROPA
ITALIE: Typische streetfood in Palermo
ITALIE: Traditionele Siciliaanse gerechten
ITALIE: Vegetarische gerechten uit Italië
ITALIE: Traditionele gerechten uit Umbrië
SLOVENIE: Traditionele vegetarische gerechten uit Slovenië
BELGIE: Beste pizza in Brussel

Vegetarische Gerechten Malta: Pin


0 reacties