De parel van Centraal-Azië, het centrum van islamitische studies en een pitstop voor zowel Genghis Khan als Marco Polo. Het prachtige Registan verkennen, sterren kijken in één van de oudste observatoria ter wereld en een bewaker omkopen om de gammele trappen op te lopen voor het beste uitzicht over de oude stad zijn maar een paar van de vele dingen die je kunt doen in Samarkand, Oezbekistan.
De laatste stop op onze reis naar Oezbekistan was de spectaculaire stad Samarkand, in het zuidoosten van Oezbekistan. De stad bestaat uit een nieuwe stad, gebouwd door de Russen, en een oude stad, gebouwd tussen de 11e en 17e eeuw. De oude stad heeft de tand des tijd zo goed doorstaan dat ze erkend is als UNESCO werelderfgoed.
We brachten drie heerlijke dagen door met het verkennen van de drie M’s – madrassas, moskeeën en mausolea. We bewonderen torenhoge koepels en minaretten, bekleed met prachtige blauwe tegels, aten ons buikje rond en namen een paar duizend kiekjes. Wat een ongelofelijke ervaring!
Deze Samarkand gids neemt je mee door alle praktische details voor het plannen van je bezoek, beschrijft de verschillende dingen die er te doen zijn en zal je hopelijk aanmoedigen om niet alleen Samarkand maar ook Khiva en Bukhara aan je bucketlist toe te voegen.
Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een commissie ontvangen als je iets koopt dat wordt aanbevolen. Dit kost jou uiteraard niets extra maar ondersteunt wel deze blog. Meer info.
Plan jouw reis naar Samarkand
OVERNACHTEN
- Beste Ligging: Hotel Minor
- Budget Vriendelijk: Hotel Rahmon
- Mooiste Uitzicht: Bibikhanum Hotel
- Lokaal Verblijven: Platan Boutique Hotel
PRAKTISCHE INFO
Een korte geschiedenis van het oude en moderne Samarkand
Sommigen zeggen dat Samarkand een van de oudste bewoonde steden in Centraal-Azië is. De stad dateert in ieder geval uit de 8e eeuw voor Christus. Met zijn strategische ligging, precies tussen China en Europa in, floreerde Samarkand tijdens de Middeleeuwen toen de Zijderoute bloeide. Het trok handelaars (Marco Polo), schrijvers en ambachtslieden aan, maar ook beruchte plunderaars (Alexander de Grote & Genghis Khan).
Het was onder het beschermheerschap van deze verschillende heersers dat de stad begon te transformeren in het juweel dat het vandaag de dag is. De beruchte Emir Timur (1370-1405) – een liefhebber van kunst – lokte massa’s ambachtslieden naar de stad om vele madrassas (islamitische scholen) te bouwen en Samarkand om te vormen tot het belangrijkste centrum van islamitische studies.
Zijn liefde voor kunst en wetenschap werd geërfd door zijn beroemde kleinzoon Ulugbek (1409-1449), aan wie we één van de drie belangrijkste madrassa’s op het Registanplein te danken hebben, evenals een van de oudste observatoria in heel Centraal-Azië (het Ulugbek observatorium) waardoor het prestige van Samarkand werd uitgebreid naar het rijk van de middeleeuwse wetenschappen.
Het verval van de Zijderoute leidde tot een periode van verval voor deze prachtige stad, tot de introductie van een spoorweg aan het einde van de 19e eeuw door het Russische Rijk, waar het belang van Samarkand als handelspost opnieuw werd bevestigd.
Samarkand vandaag
De stad zoals we die vandaag zien, draagt de sporen van een lange geschiedenis. Het oude Samarkand is vrijwel onaangeroerd gebleven. De met tegels beklede madrassa’s en mausolea zijn liefdevol gerenoveerd en bieden nog steeds onderdak aan vermoeide reizigers op reis naar Samarkand, net zoals 600 jaar geleden.
Het moderne Samarkand ligt ten westen van het oude Samarkand en dit is waar de meeste locals effectief wonen. Met meer dan een half miljoen inwoners is Samarkand de op twee na grootste stad van Oezbekistan. De stad is aanzienlijk drukker dan haar mede handelsposten langs de zijderoute, Bukhara en Khiva.
Reisroute Oezbekistan Samarkand
Dit reisschema voor Samarkand omvat een behoorlijk volle 2-dagen. Als je het geluk hebt om Samarkand 3 of zelfs 4 dagen te bezoeken, overweeg dan om een daguitstap toe te voegen om het naburige Bukhara of Shahrisabz te verkennen.
DAG EEN: Registan, Gur-E-Emir Mausoleum, oude binnenstad Samarkand, Oezbeekse wijnproeverij
DAG TWEE: Shah-I-Zinda, Ulugh Beg Observatory, Siab Bazaar, Bibi Khanym Moskee, Registan bij nacht
GOED OM WETEN: Madrassa is het Arabische woord voor school. In de huidige context is dit zowel een seculiere als religieuze school.
15 x Bezienswaardigheden in Samarkand
Er is van alles te doen en te zien in Samarkand. Alleen al de hoeveelheid indrukwekkende moskeeën, ontzagwekkende madrassas, hoge minaretten en koepels bekleed met geglazuurde tegels versierd met arabesken wervelingen zijn genoeg om duizenden foto’s te nemen.
Tip: Samarkand heeft een rijke regionale geschiedenis. Investeren in een lokale gids is een geweldige manier om de vele aspecten van de stad te ontdekken en meer te weten te komen over de lokale cultuur.
1. Verken het majestueuze Registan plein
Het Registan plein was voor mij het hoogtepunt van mijn bezoek aan Samarkand. Het plein wordt gesierd door drie betoverende madrassas, van links naar rechts: Ulugh Beg Madrassa (15e eeuw), Tilya-Kori Madrassa (17e eeuw) en Sher-Dor Madrassa (17e eeuw).
Dit arsenaal van majestueuze gebouwen was gewijd aan bidden en leren. Typisch dienden ze als campus en slaapzaal voor studenten en professoren in islamitische studies. Dit verklaart de aanwezigheid van de vele verschillende kleine nissen verklaart (vroeger klaslokalen en slaapzalen nu souvenirwinkels) op de binnenplaatsen van alle drie de madrassa’s
PRAKTISCH | Kaartjes voor Registan koop je bij de kassa voor het plein, alleen contant te betalen. Ze omvatten de ingang tot de drie madrassa’s en zijn één dag geldig. Als je van plan bent om gedurende de dag een paar keer terug te komen naar Registan, zeg dat dan tegen de bewaker zodat hij het kaartje niet helemaal verscheurt.
Openingsuren Registan: Dagelijks 08.00 uur tot 19.00 uur
Kostprijs: 40.000 UZS (€4)
2. Ga sterren kijken in de Ulugh Beg Madrassa
De oorspronkelijke Madrassa werd gebouwd door de kleinzoon van de beroemde Emir Timur. Het duurde slechts 3 jaar om het te bouwen (1417 tot 1420) en ondanks dat het de oudste van de drie is, is het het best bewaard gebleven. Bekijk het portaal van dichtbij, de sterren die de gevel sieren zijn een knipoog naar Ulugh Beg’s liefde voor wetenschap, astronomie in het bijzonder.
Stap de prachtige binnenplaats op. Hier vind je tal van kleine souvenirwinkeltjes die kleurrijke suzanis en traditioneel handwerk verkopen. Loop naar het einde van de binnenplaats en sla linksaf naar een kleine trap die naar de tweede verdieping van de Madrassa leidt.
TIP | Drink een kop thee met een traditioneel koekje in het kleine café bovenaan de trap (alleen contante betaling) en geniet van de indrukwekkende architectuur. Dit is tevens één van de beste plekjes om een mooie foto te nemen van het binnenplein.
Openingsuren: Dagelijks 08.00 uur tot 19.00 uur
3. Bezoek de goudkleurige moskee in de Tilla-Kari Madrassa
Als je de Ulug Beg Madrassa verlaat, sla je linksaf richting de Tilla-Kari Madrassa. Op deze plek stond oorspronkelijk een Caravanserai (een traditioneel hotel voor reizigers) voordat het plaats maakte voor de Tilla-Kari Madrassa (17e eeuw), de laatste van de drie illustere madrassas die op het Registanplein werden gebouwd.
Tilla Kari betekent ‘met goud bedekt’ en verwijst naar de rijkelijk met bladgoud versierde koepelkamer van de moskee, een ware getuigenis van de rijkdom van Samarkand in de 17e eeuw. Stap over de drempel naar een prachtige met bomen omzoomde binnenplaats, sla linksaf richting de Tilla Kari Moskee en bereid je voor op een van de meest weelderige plekken om te bezoeken in Samarkand.
De kamer is rijkelijk versierd met blauw geglazuurde mozaïektegels (geproduceerd in de stad Kashan, Iran), marmeren mihrabs en ingewikkeld gesneden gouden stucwerk. Interessant genoeg heeft de centrale kamer een koepelvormig effect, maar dit is slechts een trompe l’oeil omdat het dak plat is!
Openingsuren: Dagelijks 08.00 uur tot 23.00 uur met uitzondering van dinsdag (08.00 uur tot 18.00)
4. Zoek de leeuwen in de Sher Dor Madrassa
Dat brengt ons bij de derde en laatste madrassa aan de rechterkant van Registan Square. Neem voordat je naar binnen gaat even de tijd om naar de gevel te kijken. Kun je de verschillende dieren en de Zoroastrische zonnen zien? Beide zijn zeer ongebruikelijk in de traditionele islamitische architectuur van die tijd.
Hoewel het nog steeds een indrukwekkend staaltje architectuur is, is deze 17e-eeuwse madrassa – naar mijn persoonlijke mening de minst spectaculaire van de drie.
Openingsuren: Dagelijks 08.00 uur tot 20.00 uur
5. Ontdek de meest pittoreske begraafplaats ter wereld: Shah-i-Zinda
Net ten noordoosten van Registan aan de rand van de stad Samarkand ligt de weelderige laan van Mausolea die het Shah-i-Zinda complex vormt. Het idee van een bezoek aan een begraafplaats voelt misschien een beetje morbide aan. Dit was echter voor mij één van de mooiste plekjes van Samarkand dat we bezochten. Ik heb hier een paar uur vol verwondering rond gelopen.
De oudste gebouwen in Shah-i-Zinda dateren uit de 11e-12e eeuw, terwijl het grootste deel werd gebouwd in de 14e-15e eeuw. Binnen vind je het heilige heiligdom van Qusam ibn-Abbas (bekend als “Graf van de Levende Koning” of Shah-i-Zinda), van wie wordt gezegd dat hij de Islam naar de regio bracht in de 7e eeuw na Christus. Familie, geestelijken en aristocratie uit het Timur Tijdperk werden ook verankerd in deze laan van Mausolea.
Shah-i-Zinda is een belangrijk bedevaartsoord, behandel het als zodanig door te zorgen voor gepaste kleding (knieën bedekt, bescheiden kleding) en een respectvolle houding bij het betreden van een van de mooiste bezienswaardigheden in Samarkand.
Openingsuren Shah-I-Zinda: Dagelijks 9:00 uur – 19:00 uur
Kostprijs Shah-I-Zinda: 45.150 UZS (€3,4)
Dresscode: Bescheiden (bedek knieën en ellebogen)
6. Bewonder het Gur-e-Amir Mausoleum
Het betoverende 14e-eeuwse Gur-e-Emir Mausoleum is beroemd om zijn relatieve eenvoud, althans in vergelijking met sommige andere meer weelderige plekjes in Samarkand.
Reizigers zijn vaak verbaasd dat de beroemde emir Timur zelf binnen de muren werd verankerd, maar volgens de legende was dat meer een ongeluk dan het oorspronkelijke plan. Timur stierf plotseling aan longontsteking terwijl hij oorlog voerde in Kazachstan.
De wegen naar zijn – veel grootser – geplande mausoleum in Shakhrisabz waren bevroren en dus werd hij in plaats daarvan te ruste gelegd in zijn geliefde Samarkand. Emir Timur deelt het mausoleum met zijn twee zonen en twee kleinzonen, waaronder de beroemde Ulugh Beg. Ze liggen allemaal begraven binnen de muren van deze heilige bezienswaardigheid van Samarkand.
Zorg ervoor dat je het weelderige interieur van het mausoleum bezoekt, versierd met honderden tegels en bladgoud – een schril contrast met de meer sobere buitenkant. We bezochten het mausoleum net voor sluitingstijd en toen we weggingen begon de schemering in te vallen en werden de lichten aangezet, waardoor het mausoleum een zachte gloed kreeg en nog meer allure kreeg.
GOED OM WETEN | Gur-e-Amir is een heilige plaats voor de locals. Zorg ervoor dat je bescheiden gekleed het heiligdom binnengaat.
Openingsuren: Dagelijks 9:00 uur – 19:00 uur
Kostprijs: 25.000 UZS (€1,85)
Dresscode: Bescheiden (bedek knieën en ellebogen)
7. Bibi Khanym Moskee
De 14e-eeuwse Bibi Khanym Moskee is nog zo’n pareltje dat werd gebouwd tijdens het bewind van Emir Timur. Het werd volledig gefinancierd door de buit van Timurs vele veroveringen en gebouwd voor zijn favoriete Chinese vrouw, Bibi Khanym. Er wordt gezegd dat het een van de grootste en mooiste moskeeën in de hele islamitische wereld was, met een capaciteit voor 10.000 gelovigen.
De Emir hield persoonlijk toezicht op de bouw van deze moskeeën en sloopte de eerste versie van de toegangspoort (Iwan) die was gebouwd ten gunste van een grootser model. Naar verluidt gooide hij vlees en gouden munten naar de arbeiders om de productiviteit te verhogen. Het waren duidelijk andere tijden!
De meeste gebouwen in het oude Samarkand, gebouwd tijdens het bewind van Timur en Ulugbek, hebben de tand des tijds opmerkelijk goed doorstaan. Helaas was dit niet het geval voor de Bibi Khanym Moskee. Aangespoord door een overijverige Timur werd de moskee gebouwd om met zijn enorme omvang ontzag en macht uit te stralen. Het bleek echter geen partij voor de aardbeving van 1897 die een verwoestende slag toebracht aan het bouwwerk.
Openingsuren: Dagelijks 08:00 uur – 19:00 uur
Kostprijs: 55.000 UZS (€4,08)
Dresscode: Bescheiden (bedek knieën en ellebogen)
8. Proef Oezbeekse wijn
Oezbekistan heeft een lange traditie van wijnbouwen. Yep hier wordt reeds sinds Romeinse tijden wijn gecultiveerd. Troost, ik wist ook niet dat er hier lekker wijntjes waren! Sinds 2006 is het zelfs een nationale prioriteit om de wijnbouwsector te laten groeien en het aantal wijngaarden en de soorten druiven die worden verbouwd, nemen elk jaar toe.
Een twee uur durende wijnproeverij in de Khovrenko Winery, gevolgd door een bezoek aan het Samarkand Museum of Winemaking is de beste manier om meer te leren over de Oezbeekse wijnen.
9. Verdwaal in de kleine steegjes van het oude Samarkand
Het stadsplan van de oude stad Samarkand dateert uit de Middeleeuwen en is vrijwel onveranderd gebleven. Dwaal door de smalle steegjes die rond de legendarische monumenten kronkelen, afgewisseld door marskramers die een eclectische mix van ambachtelijke producten en veel te dure snuisterijen verkopen.
Neem een kopje kuk-choy (groene thee) of kora-choy (zwarte thee) in het folkloristische Bibi Khanum theehuis en kijk hoe de plaatselijke bevolking – vaak gekleed in kleurrijke bloemen gewaden en hoofddoeken voor vrouwen of vilten geborduurde hoeden voor mannen – hun gang gaat.
Samarkand krijgt wel veel toeristen over de vloer. Die schilderachtige steegjes in de oude stad kunnen benauwend worden, zowel door de hitte (zomer) als door de enorme hoeveelheid mensen. Mijn favoriete moment om op verkenning te gaan was vroeg in de ochtend, toen ik de straten deelde met een handvol vroege vogels die hun kraampjes voor de dag aan het opzetten waren.
10. Bezoek Registan ’s nachts
Als je dacht dat Registan overdag al indrukwekkend was, wacht dan maar tot het ’s avonds helemaal verlicht is. De uitgestrekte awans, geglazuurde koepels en minaretten die oplichten en in schril contrast staan met de donkere sterrenhemel, zien eruit alsof ze in een Aladdin-film thuishoren.
Het Registanplein wordt om 19.00 uur afgesloten door een hek. Tijdens bepaalde maanden van het jaar is er een indrukwekkende lichtshow die de geschiedenis van Samarkand projecteert, tijdens deze periode wordt het hek voor het plein geopend! De toegang is inbegrepen in het dagkaartje van het Registan-complex. Van wat ik heb gelezen staan de data niet vast en kun je het beste bij je lokale guesthouse navragen wanneer de show wordt gehouden.
11. Souvenirs shoppen in de Siab Bazaar
Er is geen betere manier om in contact te komen met de lokale cultuur dan te gaan winkelen op een van de markten. In Samarkand betekent dat shoppen in de Siab Bazaar. Hier vind je alles, van snacks tot artisanale souvenirs.
Tip: Vergeet niet om altijd te onderhandelen als je gaat winkelen in Oezbekistan. Probeer niet meer dan 75% van de oorspronkelijke vraagprijs te betalen.
12. Investeer in een lokale tour
Tours by locals is een platform waar locals van over de hele wereld echt lokaal gerunde tours kunnen aanbieden. Voor Samarkand bieden ze een lokale kookles aan in een van de kleinere dorpjes 15 kilometer buiten Samarkand ( in Eshim Oksok ).
Tijdens deze 4 uur durende kookles leer je traditionele Oezbeekse Non (brood) en het beroemde rijstgerecht Plov maken en krijg je een spoedcursus Oezbeekse gastvrijheid. Ophalen en wegbrengen van het hotel is inbegrepen.
13. Bezoek het Ulugh Beg Observatorium
Naast de mooiste madrassa in Samarkand, omvat de nalatenschap van Ulugh Beg ook een van de oudste observatoria in Centraal-Azië. De overblijfselen van dit 15e-eeuwse observatorium zijn slechts een klein deel van wat ooit een drie verdiepingen tellend observatorium was. Helaas werd de oorspronkelijke structuur vernietigd na de dood van zijn naamgenoot Ulugh Beg.
Vandaag de dag staat er nog steeds een 30 meter lange, gebogen baan overeind die samen met een klein museum kan worden bezocht. In het museum vind je een reproductie van de indrukwekkende sterrenkaarten die Ulugh Beg zelf maakte en een model van hoe het oorspronkelijke observatorium eruitzag.
Het observatorium ligt iets verder weg (4 kilometer van Registan) en is niet per se een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Samarkand.
Openingsuren: Dagelijks 08:00 uur – 20:00 uur
Kostprijs: 25.000 UZS (€1,85)
14. Beklim de minaret die uitkijkt over Registan
Weet je nog dat ik zei dat je naar de tweede verdieping van de Ulugh Beg Madrassa moest gaan voor een kopje thee? Er zit meer achter dit verhaal dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Deze madrassa heeft namelijk nog een verdieping en een minaret. Beide kun je beklimmen, mits je de lokale bewaker een kleine vergoeding geeft (110.000 UZS of €8 per bezoek, niet per persoon).
We gingen ’s ochtends vroeg, voordat er toeristen waren, en een van de lokale handelaars benaderde ons met de vraag of we de minaret wilden beklimmen tegen een kleine vergoeding. Nadat we hadden betaald (contant), werden we naar de trap geleid die naar de bovenverdieping leidde (dezelfde trap die je naar de theewinkel leidt), door een paar ietwat louche gangetjes en smalle trappen, en naar het dak van de Madrassa.
Het uitzicht vanaf het dak was adembenemend. Het volgende deel van de minaret was een heel klein en smal trappetje naar een minuscuul observatiedek. Omdat ik last heb van hoogtevrees, koos ik ervoor om op het dak te blijven en de zonsopgang vanaf hier te bekijken (adembenemend!). Mijn medereizigers waagde de klim wel en waren laaiend enthousiast.
15. Leer meer over de geschiedenis van de islamschool in de Ulugh Beg Madrassa
De Ulugh Beg Madrassa is echt de top bezienswaardigheid van Samarkand. Naast de madrassa, de theewinkel en de mogelijkheid om de minaret te beklimmen, heeft het nog een extra geheim.
Zoals ik al eerder zei, had de Madrassa ooit de dubbele functie van slaapzaal en klaslokaal voor de vele studenten van de Islam. De vele kleine nissen die vandaag de dag gevuld zijn met kleine winkeltjes waren in feite die slaapzalen, en de overblijfselen van hun vroegere bewoners zijn nog steeds aanwezig in de vorm van fresco’s, meubels en afbeeldingen.
Lokale verkopers zijn trots op hun geschiedenis en oprecht goedbedoeld als ze je vragen om binnen te komen en een kijkje te nemen. We hebben ruim 10 minuten geluisterd naar de winkeleigenaar die de geschiedenis achter de verschillende elementen uitlegde. Dit is geen toeristenval, de lokale verkopers vragen geen vergoeding voor deze service. Het kopen van een klein souvenir is natuurlijk altijd welkom.
Waar overnachten in Samarkand
Het grootste deel van je tijd zul je doorbrengen in en rond het oude Samarkand, daarom raad ik je sterk aan om een hotel in dit deel van de stad te kiezen. Check hotels in Samarkand of lees hieronder mijn favoriete opties.
BEST LOCATIE: Hotel Minor
Hotel Minor ligt vlak bij het Registanplein en heeft een terras met uitzicht op het complex. De standaard faciliteiten zijn aanwezig, waaronder een restaurant, 24-uurs receptie en wifi, maar ook een gedeelde keuken en een pendeldienst.
BUDGET OPTIE: Hotel Rahmon
Een prachtige groene Oase met overvloedige wijnranken, bomen en balkons. Gasten zijn vooral dol op de gastvrijheid van de eigenaren, het overvloedige ontbijt en de geweldige locatie dicht bij de belangrijkste toeristische attracties.
BESTE UITZICHT: Bibikhanum Hotel
Het hotel met een restaurant dat praktisch in de achtertuin van de Bibi Khanum Moskee gelegen is. De kamers hebben een patio of uitzicht op de tuin, een flatscreen televisie en airconditioning. Extra diensten zijn een 24-uursreceptie en een continentaal ontbijt op verzoek.
Kaart Samarkand bezienswaardigheden
Klik op deze interactieve Google-kaart met de belangrijkste bezienswaardigheden in Samarkand (rode spelden), het treinstation van Samarkand (paarse spelden) en de verschillende accommodaties in Samarkand die in deze gids worden aanbevolen (gele spelden).
Vegetarisch eten in Samarkand
De traditionele keuken van Oezbekistan is een ware getuigenis van de historische betekenis die Oezbekistan had op de Zijderoute. De keuken is een interessante mix van Perzische, Indiase, en Mongoolse traditionele gerechten. Een extra invloed is de grote hoeveelheden tarwe en graan die kenmerkend zijn voor het Oezbeekse platteland.
Dit vertaalt zich in een diverse keuken, met veel heerlijke specerijen. Oezbekistaans eten is traditioneel niet pikant en heeft veel vlees, rijst, noedels en brood. Het is niet ongewoon om een shashlik (vleesspies), wat groenten en een grote portie geurige rijst voorgeschoteld te krijgen.
Als vegetariër in Oezbekistan moet ik toegeven dat ik het een beetje moeilijk had. Dit waren de hoofdgerechten waar ik me aan hield:
- MANTI: Knoedels gevuld met pompoen (controleer goed of er geen vlees in zit)
- NON: Traditioneel Oezbeeks brood
- LINZEN SOEP: Niet altijd beschikbaar in de zomermaanden
- SALADES: Meestal eeb bijgerecht, porties zin klein dus bestel twee of drie gerechten
Praktische info voor een bezoek aan Samarkand
TIP | Om te navigeren in Samarkand download je maps.me, dat betrouwbaarder is dan Google Maps in Oezbekistan en ook offline perfect werkt.
Hoeveel dagen heb je nodig om Samarkand te bezoeken
Er is veel te zien in en rond Samarkand. Twee volle dagen om de belangrijkste hoogtepunten in de stad te verkennen zijn een absolute must. Overweeg om een extra dag in te lassen en een paar plekjes in de omgeving van Samarkand te verkennen (Shakhrisabz is een van de populairste dagtochten).
Beste reistijd Samarkand Oezbekistan
De beste maanden om Oezbekistan te bezoeken zijn maart, april, begin juni en september tot half oktober. De temperaturen beginnen te stijgen in maart (13°C) en zijn aangenaam tot begin juni (34°C). Tegen september wordt de zinderende zon minder warm (28°C) en blijft het aangenaam tot half oktober.
Onze reis was helemaal aan het eind van oktober, het voordeel van gaan aan het eind van het hoogseizoen was dat we Samarkand vrijwel voor onszelf hadden. Het nadeel was de bittere kou, als je toevallig in dezelfde periode gaat, zorg er dan voor dat je warme kleding en warme sokken meeneemt.
Hoe reis ik rond in Samarkand
De belangrijkste bezienswaardigheden in Samarkand liggen op loopafstand van elkaar. De enige uitzondering op de regel is Shah-i-Zinda, dat op ruim 30 minuten lopen van Registan ligt. Je kunt ook een lokale taxi nemen, het standaardtarief is 4000 UZS (€0,3) om overal in Samarkand te komen.
Van het station naar het centrum van Samarkand zou het niet meer dan 5000 (€0,4) UZS moeten kosten.
Stap nooit in een taxi voordat je een prijs hebt afgesproken!
Hoe kom ik in Samarkand, Oezbekistan
De makkelijkste en meer duurzame manier om Samarkand te bereiken is met de trein. Treinen rijden op tijd, zijn netjes en een super veilige manier om door Oezbekistan te reizen. Bovendien zijn ze geweldig voor een culturele onderdompeling (vooral als je besluit 3e klas te reizen in een nachttrein). Samarkand wordt bediend door twee soorten treinen: snelle (Afrosiab) en langzamere Sovjet- treinen.
Tashkent naar Samarkand
De gemakkelijkste en snelste manier om Samarkand te bereiken is met de Afrosiab trein, die je in 2 uur naar Samarkand brengt. De langzamere treinrit duurt meer dan 4 uur. Treinen rijden dagelijks, meerdere keren per dag met ticketprijzen (enkele reis) variërend tussen 75.000 UZS (€5,6) en 220.000 UZS (€17). Controleer de dienstregeling en prijzen online.
We namen uiteindelijk de Afrosiab en waren aangenaam verrast door hoe modern de trein was (vergeleken met de slaaptreinen die we hadden genomen naar Khiva en Bukhara).
Bukhara naar Samarkand
Stap op de trein van Bukhara naar Samarkand. Met de Afrosiab trein ben je er op minder dan 2 uur, terwijl de langzamere trein er ongeveer 3,5 uur over doet om Samarkand te bereiken. De prijzen voor een enkele reis beginnen bij 70.000 UZS (€5) en kunnen oplopen tot 170.000 (€12,6). Controleer de dienstregeling en prijzen online.
Op de een of andere manier kwamen we terecht in de stoptrein tussen Bukhara en Samarkand. Om eerlijk te zijn was dat ook een geweldige ervaring, de reis was erg ontspannen en we maakten er een paar nieuwe lokale vrienden mee.
Praktische informatie trein in Oezbekistan
Waar koop ik kaartjes
Treinkaartjes in Oezbekistan zijn aanzienlijk goedkoper als je ze op het station koopt dan online. Het loket in Oezbeekse treinstations is meestal een apart gebouw naast het hoofdstation. Als je twijfelt, vraag het dan aan een van de lokale bewakers in het treinstation die je graag de juiste weg wijzen.
Spreken ze in het station Engels
Ja, of toch genoeg om je te helpen bij het kopen van je ticket. Wat voor mij hielp, was om de dienstregeling van de treinen van tevoren online te bekijken en de tijd en datum op te schrijven waarop ik naar mijn specifieke locatie wilde gaan.
Wat heb je nodig om kaartjes te kopen
Paspoort en contant geld om je ticket te betalen
Budget voor een reis naar Samarkand
Goed nieuws, je vakantie naar Samarkand is niet duur. In feite is Oezbekistan in het algemeen een zeer budgetvriendelijke bestemming.
HOTELS: Gastenverblijven beginnen bij €25/nacht, terwijl een duurder hotel kan oplopen tot €80/nacht.
RESTAURANTS: We betaalden tussen €6-€10 voor een maaltijd
TOEGANGSKAARTEN: €25
VERVOER (trein & taxi): €10
Reistips voor Oezbekistan & Samarkand
Een paar laatste weetjes voordat we je op reis sturen naar Samarkand en andere delen van het prachtige Oezbekistan.
Wat neem je mee naar Samarkand
Hoewel er geen strikte kledingvoorschriften zijn in Oezbekistan, zijn sommige plaatsen in Samarkand gebedshuizen (Shah-i-Zinda, Gur-e-Amir Mausoleum) en wordt bezoekers gevraagd bescheiden kleding te dragen. Voor vrouwen betekent dit vooral dat ze hun knieën en schouders moeten bedekken (dit kan met een eenvoudige sjaal).
Daarnaast is het verkennen van Samarkand een behoorlijke wandeling. Een paar comfortabele schoenen of sandalen zijn een absolute must.
Is Samarkand Oezbekistan veilig
Ja. Mijn 2 vrouwelijke metgezellen en ik reisden door heel Oezbekistan, namen lokale treinen en taxi’s, sliepen in goedkope pensions en aten in kleine lokale restaurantjes. We verkenden de bezienswaardigheden in Samarkand zowel overdag als ’s nachts en voelden ons volkomen veilig.
Persoonlijk voelde ik me iets minder veilig in Tashkent en had ik de indruk dat de lokale bevolking iets minder gastvrij was dan in andere delen van het land. Maar afgezien daarvan zou ik zeggen dat Oezbekistan een stuk veiliger is dan mijn woonplaats Brussel.
MEER REISGIDSEN
OEZBEKISTAN: Top bezienswaardigheden in Samarkand
OEZBEKISTAN: Praktische reisgids voor een bezoek een Khiva, Oezbekistan
IRAN: 2 Weken rondreis Iran
IRAN: Complete reisgids voor Shiraz, Iran
IRAN: Lokale reisgids voor Esfahan (Isfahan), Iran
IRAN: Top bezienswaardigheden in Kashan, Iran
IRAN: Zien en doen in prachtige Yazd, Iran
0 reacties