Reizen door Iran is echt een unieke ervaring. Je vertrekt met een hernieuws vertrouwen in de mensheid, een paar extra kilo’s en een verstuikte nek omdat je teveel hebt liggen turen naar de fantastische architectuur. Isfahan was mijn favoriete stad en hopelijk kan ik je met deze gids ook overtuigen om een bezoek te plannen.
Isfahan in Iran wordt soms het ‘centrum van de wereld’ genoemd en hoewel dit geografisch gezien misschien niet helemaal waar is, is het cultureel gezien wel een schot in de roos. De stad is de perfecte mix tussen traditioneel en modern, oost en west.
De stad was decennialang een belangrijke halte langs de Zijderoute, wat betekent dat buitenlandse gezichten al decennialang welkom zijn in de stad. Vandaag de dag is dat zeer zeker nog steeds het geval. Deze authentieke stad gonst van buitenlandse bezoekers!
GOED OM WETEN: Alle prijzen in IRR (Iraanse Rial) Iraniërs gebruiken vaak Tomans om over prijzen te praten en geen Rials, dit kan tot verwarring leiden. Houd in gedachten dat 1 Toman gelijk is aan 10 Rials.
Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een commissie ontvangen als je iets koopt dat wordt aanbevolen. Dit kost jou uiteraard niets extra maar ondersteunt wel deze blog. Meer info.

9 x Bezienswaardigheden in Isfahan
Isfahan groeide uit tot een belangrijke stad in de 16e en 17e eeuw toen het de hoofdstad werd van het Perzische rijk onder de Safavid dynastie.
Om je een idee te geven: op het hoogtepunt van de Safavidische heerschappij strekt het Perzische rijk zich uit over het moderne Iran, Azerbeidzjan, Bahrein, Armenië, de noordelijke Kaukasus, Georgië, Irak, Koeweit, Afghanistan en ook enkele delen van Turkije, Syrië, Pakistan, Turkmenistan en Oezbekistan. Ja, zo groot!
Naast oorlogvoering waren de Safaviden ook gericht op architectuur, kunst en filosofie. Overblijfselen hiervan vind je overal in de stad (Naqsh-e Jahan plein, Shah moskee, Ali Qapu, enzovoort).
In het hedendaagse Isfahan wonen 2 miljoen mensen en het is de thuisbasis van maar liefst twee UNESCO Werelderfgoederen. Er valt hier dus meer dan genoeg te beleven.
Meer reisgidsen voor Iran: Ben je op reis in Iran? Dan lees je wellicht graag twee weken Iran reisroute.


1. Gratis wandeltocht door Isfahan
Heb je geen gids tijdens je bezoek aan Isfahan? Dan is een gratis wandeltocht door de stad wellicht de beste manier om jouw stedentocht te beginnen. Deze 2 uur durende gratis wandeling zit boordevol geschiedenis, anekdotes en verhalen over de stad. Je wandelt langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Isfahan.
Meer info: Praktische info en tocht boeken

2. Naghsh – e Jahan Plein
Tijdens je wandeltocht kom je sowieso langs een groot plein, het Naghsh – e Jahan Plein. Volgens het internet is het na Tian An Men het grootste plein ter wereld. Je zou het misschien niet zeggen, vermits er zoveel gebouwen rond het plein staan.
Zoals veel van de monumenten in Isfahan werd het plein aangelegd aan het einde van de 16e eeuw en het begin van de 17e eeuw onder de sjah Abbas tijdens de Safavi Dynastie. Het plein bevat enkele van de mooiste monumenten van de stad, waaronder de Shah Moskee, Ali Qapu en de Sheikh Lotfollah Moskee.
Uit historische bronnen weten we dat het plein in de 17e eeuw een dubbele functie had. Enerzijds vond je hier de bazaar waar je exotische goederen kon kopen. Anderzijds werd het plein gebruikt om de eerste polowedstrijden ter wereld te organiseren. Dit plein in Isfahan fungeerde namelijk als poloveld. De marmeren doelpalen die bij deze wedstrijden werden gebruikt, staan vandaag de dag nog steeds op het plein!
Tegenwoordig gonst het plein nog steeds van de mensen en de kooplieden verkopen er nog steeds hun goederen zoals ze dat eeuwen geleden deden.
Tip: Ga naar Qeysarieh International Museum & Cafe Gallery voor het beste uitzicht over het plein. Betaal een bedrag van IRR 250.000 en je krijgt het uitzicht, een kopje thee en heerlijke cake. Wij gingen ’s nachts om het verlichte plein van Isfahan zien. Pure magie!


3. Shah Moskee
De prachtige Shah Moskee is een absoluut hoogtepunt van Isfahan. Het ligt aan de zuidkant van het Naghsh – e Jahan plein en staat ook geregistreerd als UNESCO Werelderfgoed site. De moskee werd gebouwd door dezelfde sjah die het plein bouwde (sjah Abbas I).
Bij de bouw verving het de oudere Jameh Moskee als moskee voor het officiële vrijdaggebed. Deze moskee werd gebouwd voor het volk. Hij heeft de grootste koepel van de stad en één van de grootste binnenpleinen. De ingang wordt gekenmerkt door twee grote minaretten aan weerszijden van de hoofdpoort.
De Shah Moskee is een prachtig voorbeeld van Perzische architectuur: Bij het binnenwandelen moet je maar eens naar boven kijken? Waar doet de bovenkant van de boog je aan denken? Persoonlijk vond ik het lijken op kleurrijke stalactieten. Deze worden Muqarnas genoemd en zijn een typisch element uit de Islamitische bouwkunst.
Als je de moskee binnenloopt, zie je dat het centrale plein wordt geflankeerd door vier gebouwen. Ga naar het gebouw tegenover de ingang. De koepel in dit gebouw heeft een heel gaaf echo-effect. Er is zelfs een plek op de vloer gemarkeerd. Ga daar staan en klap in je handen, hoor je de echo?
De eerste keer dat we de moskee bezochten, was een groep jonge Iraniërs. Een van hen ging op deze steen staan en werd aangemoedigd om te zingen. Zijn stem was absoluut engelachtig en de echo droeg de stem door de hele kamer. Ik krijg er nog kippenvel van als ik eraan denk.
Toegangsprijs: IRR 500.000
Beste tijdstip om te bezoeken: Ga vroeg in de ochtend
Duur van het bezoek: Twee tot drie uur


4. Ali Qapu
Nog een coole plek om te bezoeken in Isfahan is Ali Qapu, ook bekend als het paleis waar de sjahs uit het Safavid tijdperk verbleven. Het ligt aan de westkant van Naqsh-e Jahan Square.
Het gebouw dat je vanaf het plein ziet, is een portaal of toegangspoort tot het paleis. Het is eigenlijk een heel chique voordeur, het enige wat ontbreekt is een deurbel. Als je het geluk had van adel te zijn of toevallig een buitenlandse ambassadeur te zijn, dan mocht je hier op audiëntie bij Sjah. Het terras, voorheen het hoogste gebouw in Isfahan, bood een prachtig uitzicht over het Naqsh-e Jahan plein.
Het hele gebouw is versierd met delicate schilderijen van bloemen, dieren en afbeeldingen van mensen uit verre landen. Hoewel elke verdieping adembenemend is, was mijn persoonlijke favoriet plekje de muziekkamer.
Het dak is versierd met het mooiste stucwerk dat met perfecte precisie is gesneden. Je zou denken dat de kleine nissen bedoeld waren voor opslag, maar niets is minder waar. Historici geloven dat de nissen eigenlijk zijn uitgesneden om de geluidservaring te verbeteren en het echo-effect in de kamer te versterken.
Over echo’s gesproken, de ingang heeft een hele coole functie. Als je met z’n tweeën bent, kies je allebei een hoek schuin van elkaar en ga je daar staan met je gezicht naar de muur. Laat de ene persoon een zin fluisteren en door het echo-effect zal de andere persoon die zin perfect horen vanaf de andere kant van de kamer.
Toegangsprijs: IRR 500.000
Duur van het bezoek: Eén uur


5. Sheikh Lotfollah Mosque
De kleinere Sheikh Lotfollah Moskee was misschien wel mijn favoriete bezienswaardigheid in Isfahan. Deze moskee staat recht tegenover het paleis aan de oostkant van het Naqsh-e Jahanplein. De moskee zelf heeft geen minaretten en geen binnenplaats. In vergelijking met de andere gebouwen op het plein is hij eigenlijk een stuk minder indrukwekkend.
Laat je echter niet misleiden door de grootte of het gebrek aan minaretten. . De Sheikh Lotfollah Moskee werd gebouwd door Shah Abbas als een privé moskee voor het hof, of liever voor zijn harem. Het was dan ook volledig afgesloten voor het gewone publiek.
Als je goed kijkt, zie je dat de buitenkant veel rianter is versierd dan de Shah Moskee. Als je eenmaal binnen bent, ga dan rechtdoor. Loop door de gang, helemaal tot het einde, en sla rechtsaf. Je staat nu onder de koepel en in een ruimte die alleen kan worden beschreven als een tegelparadijs. Elke nis is versierd met veel verschillende soorten tegels die samenkomen in geometrische patronen.
LEUK WEETJE | Hoe indrukwekkend dit ook is, de Perzische architecten uit die tijd gingen nog een stapje verder en verwerkten het ontwerp van een “pauw” in de koepel. Als je naar binnen loopt, kijk dan omhoog naar het midden van de koepel. De staart van de pauw bestaat uit zonnestralen die door een gat in het plafond schijnen.
Toegangsprijs: IRR 500.000
Beste tijdstip om te bezoeken: Ga vroeg in de ochtend
Duur van het bezoek: Eén uur


6. Jameh Moskee Isfahan
De Jameh Moskee is de oudste moskee in Isfahan en dateert uit de 8e eeuw. Men gelooft dat deze plek eigenlijk een belangrijke religieuze plek was voor de Zoroastriërs voordat het in de 8e eeuw een moskee werd.
Een vriend van mij beschreef deze moskee als ‘wandelen in de voetsporen van de geschiedenis’ en hij sloeg de spijker op zijn kop. De afzonderlijke delen van de moskee werden in verschillende tijdperken gebouwd, wat resulteerde in een interessante eclectische mix van architectuur. Het heeft elementen van niet minder dan vier verschillende bouwstijlen (Mongolen, Muzzafariden, Timuriden en Safaviden) die op de een of andere manier samensmelten en de grootste moskee van Iran vormen.
Hoe dan ook, deze plek is een absolute must-see. We gingen midden op de dag en de moskee was zo goed als leeg. De moskee zelf is een beetje een doolhof waar elke deur je naar een ander prachtig stukje geschiedenis brengt. Wij hadden een lokale gids bij ons die de verschillende ruimtes in de moskee kon toelichten wat best handig was, vermits er geen informatiepanelen aanwezig zijn.
Toegangsprijs: IRR 500.000
Waar ligt deze site: Op 30 minuten wandelen van de Shah Moskee
Beste tijdstip om te bezoeken: Late namiddag
Duur van het bezoek: Twee uur

7. Motamedi (Mollabashi) Historical House
Het Motamedi (Mollabashi) Historical House was één van mijn favoriete plekjes in Isfahan. Het is een typisch voorbeeld van eclectische Iraanse architectuur. Denk aan glas-in-loodramen, stucco decoraties, spiegels in overvloed en natuurlijk een miljoen verschillende soorten tegels.
Het huis draagt de naam van een van zijn beroemde eigenaars, Mollabashi. De man was een beroemde astronoom in de 19e eeuw (het Qajar-tijdperk). Na de dood van Mollabashi raakte het huis in verval en het werd pas in 2001 volledig gerestaureerd. Fotograferen is toegestaan op bepaalde plekken in het huis mits toestemming.
Toegangsprijs: IRR 155.000
Waar ligt deze site: Op 15 minuten wandelen van de Shah Moskee
Beste tijdstip om te bezoeken: Ga vroeg in de ochtend
Duur van het bezoek: Eén uur
Openingsuren: Dagelijks 09.00 – 17.00 uur; Vrijdag gesloten vanaf 15.00


8. Chehel Sotoun Paleis
Dit paleis werd gebouwd in de Safavid dynastie, rond de 17e eeuw. Het werd speciaal gebouwd voor het houden van uitgebreide recepties. De tuinen rondom het Chehel Sotun Paleis behoren tot één van de negen traditionele Perzische tuinen die zijn geregistreerd als UNESCO WERELD erfgoed.
De naam van het paleis betekent 40 zuilen en verwijst naar de houten zuil die het ingangspaviljoen ondersteunt. In feite zijn het er maar 20, maar ze weerspiegelen prachtig in het water waardoor de illusie van 40 zuilen ontstaat. De binnenkant van het paleis is versierd met vele fresco’s en schilderingen. Sommige daarvan waren nogal bloeddorstige voorstellingen van gevechtsscènes.
Toegangsprijs: IRR 500.000
Waar ligt deze site: Op 11 minuten wandelen van de Shah Moskee
Beste tijdstip om te bezoeken: Wij gingen ’s middags en het was druk. Het was prima te bezoeken, maar als je foto’s wilt maken kun je misschien beter eerder op de dag gaan.
Duur van het bezoek: Eén uur

9. De Kahju brug
De laatste bezienswaardigheid en absoluut niet te missen bij een bezoek aan Isfahan is … een brug. De Khaju brug is wederom een Safavid ontwer. De brug is een kleine 150 meter lang en heeft een een keurig paviljoentje pal in het midden. Hier had destijds de famlie van de Sjah een mooi uitzicht op de rivier en de mensen die hier kwamen zwemmen.
De brug zelf is (uiteraard) perfect symmetrisch gebouwd. Maar de echte reden waarom de brug in dit lijstje pronkt is niet zozeer vanwege haar geometrie maar vanwege een van de andere functies die de brug vandaag de dag vervult. Het is namelijk een populaire ontmoetingsplaats voor de lokale jeugd.
Houd er rekening mee dat Iran een islamitisch land is, wat betekent dat ongedwongen afspraakjes tussen mannen en vrouwen niet de norm zijn. Naar een bar of club gaan en een lid van het andere geslacht oppikken is geen optie. Laat je echter niet misleiden, want waar een wil is, is zeker een weg.
Waar ligt deze site: Op 36 minuten wandelen van de Shah Moskee
Beste tijdstip om te bezoeken: Probeer voor fotografie net voor zonsondergang te komen. Als je op zoek bent naar een culturele ervaring, ga dan op donderdagavond (de Iraanse versie van onze zaterdagavond).



Waar overnachten in Isfahan, Iran

Wij verbleven in het prachtige Ghasr Monshi hotel.
Een paleis uit de 19e eeuw. Het is volledig gerenoveerd met het grootste respect voor de historische architectuur en het karakter van het gebouw. Het heeft een geweldig ontbijt- en dinerbuffet en de bedden zijn heerlijk comfortabel.
Belangrijk om te weten: je moet het pand rechtstreeks mailen of bellen om te reserveren. Je kunt ook een plaatselijk reisbureau vragen om het hotel voor je te boeken.
MEER REISGIDSEN
IRAN: Praktische reisgids voor een bezoek aan Kashan, Iran
IRAN: Twee weken in Iran rondreis
IRAN: Top bezienswaardigheden in Yazd, Iran
IRAN: Zien en doen in prachtige Shiraz
OEZBEKISTAN: Top bezienswaardigheden in Samarkand
OEZBEKISTAN: Top bezienswaardigheden in Khiva
OEZBEKISTAN: Praktische reisgids voor een bezoek aan Bukhara, Oezbekistan
Bezienswaardigheden in Isfahan, Iran: Pin


0 reacties