Kashan is een stad in het noorden van de provincie Isfahan. De kleine stad heeft een overvloed aan historische attracties: van sierlijke centrale markthallen tot riante tuinen vol kleine waterwegen en kleurrijke moskeeën. Hier vind je de top bezienswaardigheden van Kashan.
Kashan is een van de minder bekende toeristische attracties in Iran. Het mooie en tegelijkertijd moeilijke bij een bezoek aan deze stad is dat er veel minder buitenlandse bezoekers zijn. Praktisch gezien betekent dit dat de stad heerlijk authentiek is, maar eveneens dat je vaak wordt aangestaard. Althans dat was het geval toen ik en een vriendin de stad bezochten.
Nu goed, Kashan is en blijft echt zeker de moeite waard. Deze woestijnstad is namelijk meer dan 9000 jaar oud. Ze bloeide echter pas echt in de 13e eeuw dankzij de handel in tegels en aardewerk. De Safavidische koningen bouwden hier prachtige Perzische tuinen, badhuizen en herenhuizen en zo werd Kashan hun geliefkoosd vakantieoord.
GOED OM WETEN | Alle prijzen zijn in IRR (Iraanse Rial). Iraniërs gebruiken vaak Tomans om over prijzen te praten en geen Rials, dit kan tot verwarring leiden. Houd in gedachten dat 1 Toman gelijk is aan 10 Rials.
Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een commissie ontvangen als je iets koopt dat wordt aanbevolen. Dit kost jou uiteraard niets extra maar ondersteunt wel deze blog. Meer info.

5 x Bezienswaardigheden in Kashan
Om Kashan te bezoeken heb je twee dagen nodig. Het fijne aan de stad is dat de belangrijkste bezienswaardigheden op wandelafstand van elkaar zijn.
MEER REISGIDSEN IRAN | Twee weken in Iran: Praktische info, reisschema en veel meer


Fin garden (Bagh-e Fin)
Deze traditionele tuin dateert uit de 16e en 17e eeuw en is daarmee de oudste tuin van Iran. Het is ook de plek waar een moord werd begaan! In de 19e eeuw besloot de regerende Shad om zijn kanselier Amir Kabir in deze tuin te laten vermoorden. Amir was namelijk een hervormer en dat de heersende monarchie had allesbehalve zin in hervormingen. .
Zoals gebruikelijk in Perzische tuinen vind je in deze tuin een perfecte geometrie en veel kabbelend water. Een uur voor sluitingstijd was de tuin praktisch leeg, afgezien van een paar families. Deze tuin was echt een oase van rust in een anders, relatief chaotische stad.
Toegangsprijs: IRR 500.000
Hoe kom je er: 20 min rijden van Kashan Bazar
Beste tijd om te bezoeken: Doorheen de dag
Openingsuren: Dagelijks van 9.00 tot 16.30


Sultan Amir Ahmad Badhuis
Terwijl de rest van de wereld het niet al te nauw nam met hygiëne, waren ze in Perzië al lang bezig met het bouwen van prachtige publieke badhuizen. Het Sultan Amir Ahmad Badhuis is daar zonder twijfel een mooi voorbeeld van. Het werd gebouwd in de 16e eeuw (Safavid dynastie) en gerenoveerd in de 17e eeuw tijdens het Qajar tijdperk.
Tegenwoordig wordt dit gebouw niet meer gebruikt als badhuis maar eerder als museum. Het geeft je een unieke kijk in het Perzië van veeleer. Mannen en vrouwen hadden aparte ingangen en bezochten ook verschillende delen van het badhuis, zoals toen gebruikelijk was.
Als je een bezoek brengt, ga dan zeker het dak op en neem een kijkje. Met prachtige koepels in verschillende vormen en zelfs uitzicht op een windvanger in de verte is het echt een plaatje
De persoon bij de ingang was er geen groot fan van dat we het dak op gingen en al zeker niet toen bleek dat we graag foto’s wilden maken. Als je van plan bent om foto’s te maken, zeg dan tegen de persoon dat je uit de buurt van de randen blijft, zodat mensen op straat je niet op het dak kunnen zien rondhuppelen.
Toegangsprijs: IRR 155.000
Hoe kom je er: 20 min wandelen van Kashan Bazar
Beste tijd om te bezoeken: Doorheen de dag
Openingsuren: Dagelijks van 9.00 tot 16.30


Agha Bozorg Moskee
Deze moskee is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Kashan. Gebouwd in de 18e eeuw om zowel een moskee als een madrassa (Islamitische school) te huisvesten. De madrassa ligt onder de moskee, wat erg ongebruikelijk was voor die tijd.
De architectuur van de Agha Mozorg Moskee is minder riant in vergelijking met wat je misschien al elders hebt gezien in Iran.. Het tegelwerk in Isfahan, Yazd en Shiraz is veel levendiger en kleurrijker, terwijl de Agha Bezorg Moskee speelt met turquoise accenten en geometrische patronen.
Bij de ingang krijg je (als vrouw) een chador uitgereikt. De dame bij de balie is erg behulpzaam en helpt je (indien nodig) met het aantrekken van de chador. Het gebruik van de chador is halverwege 2019 nieuw ingevoerd, dus het kan zijn dat je op social media beelden ziet van mensen die zonder chador naar binnen lopen, dit is niet langer het geval.
Toegangsprijs: IRR 300.000
Hoe kom je er: 5 min wandelen van de Kashan Bazar
Beste tijd om te bezoeken: Om 09.30 voor de grote groepen toeristen bezoeken.
Openingsuren: Dagelijks van 9.30 tot 18.00


Kashan Bazar
Als het gaat om bezienswaardigheden in Iran, zul je heel wat bazaars (marktplaatsen) tegenkomen. De Kashan Bazaar is een prachtig voorbeeld van zo een traditionele bazaar. Deze 19e-eeuwse bazaar ligt in het centrum van de stad en is vandaag de dag nog steeds in gebruik.
Een geweldige plek om thee te gaan drinken is het Timche-ye Amin od-Dowleh gedeelte van de bazaar. Ga er zeker even zitten en kijk omhoog naar het verbazingwekkende plafond in dit gedeelte. Tijdens de 19e eeuw was het gebruikelijk om grote lichtgaten in de koepelvormige plafonds te bouwen.
De bazaar is enkele kilometers in lengte. Hier vind je echt vanalles: moskeeën, graven, karavanserais en waterreservoirs die elk in verschillende periodes zijn gebouwd. Wij liepen hier toch zeker een goed uur rond door het doolhof aan straatjes. Het is hier perfect veilig, dus ga zeker op ontdekkingstocht.
Tip: Om iets te kopen in de Bazar moet je afdingen. Zorg ervoor dat je de prijs met 30% omlaag krijgt. Vergeet niet om vriendelijk en respectvol te zijn, luidruchtig en boos zijn wordt in Iran als zeer respectloos beschouwd.


5. Traditionele Huizen van Kashan
Mijn eerste indruk van Kashan was dat er veel ogenschijnlijk vervallen gebouwen van lemen bakstenen stonden. Ik wist niet dat achter deze muren de meest prachtige traditionele huizen waren gebouwd voor rijke kooplieden in de 19e eeuw. Om het makkelijk te maken heb ik hieronder 4 van mijn favoriete huizen neergeschreven.
Abbasi Huis: IRR 150.000
Vroeger het huis van een rijke glashandelaar. Kosten noch moeite werden gespaard om dit prachtige huis te bouwen. Hier wordt je werkelijk overspoeld door een overdaad aan prachtig kleurrijk glas-in-lood.
Tabatabai House: IRR 300.000
Gebouwd voor de rijke en invloedrijke Tabatabei familie door dezelfde architect die het Borujerdi huis en de Kashan Bazar ontwierp. De familie handelde in tapijten, wat duidelijk big business was.
Het huis is ‘slechts’ 5000 vierkante meter groot en heeft een groot aantal kleurrijke tegels, spiegels en glas-in-lood. Op de een of andere manier vormt deze eclectische, perfect geometrische architectuur een harmonieus geheel.
Borujerdi House: IRR 300.000
Dit was mijn absolute favoriet. Ik bleef maar “wauw” zeggen en kreeg ronduit kippenvel toen ik dit huis binnenliep. Het huis werd gebouwd voor de bruid van de rijke koopman Borujerdi. Het meisje maakte toevallig deel uit van de Tabatabai familie, dus natuurlijk moest haar nieuwe huis op zijn minst, zo niet specialer zijn dan haar eigen huis.
Het duurde 18 jaar om dit huis te bouwen en het was het zonder twijfel waard. Dit huis heeft ook een fantastisch dakterras dat helaas niet toegankelijk was toen wij het bezochten.
Ameriha House: IRR 150.000 of gratis
Dit prachtige huis doet tegelijkertijd dienst als hotel en museum. Kom je hier een kop thee drinken in het hotel, dan mag je het museum gratis bezoeken.
Oorspronkelijk gebouwd als het huis van de gouverneur van Kashan. Het huis is gigantisch groot, ongeveer 9000 vierkante meter, en is tegenwoordig een hotel. Ze hebben ook een prachtig restaurant/theehuis. Het theehuis bevindt zich onderaan de trap op de binnenplaats. Als je besluit iets te kopen in het restaurant/theehuis is de toegang tot dit huis gratis.
2 x Bezienswaardigheden Omgeving Kashan

Abyaneh Village (Het Rode Dorp)
Het Abyaneh dorp staat ook bekend als het rode dorp. De reden voor de naam is vrij duidelijk: eenmaal je hier bent. Het hele dorp is namelijk rood! Er zit veel ijzeroxide in de grond, waardoor de grond en de huizen een mooie rode tint hebben.
Diep verscholen in de bergen hebben zowel de architectuur als de bevolking hun traditionele erfgoed goed weten te behouden. Je vindt veel oudere mensen in traditionele klederdracht. Vrouwen dragen prachtige witte sjaals met felgekleurde bloemen en mannen dragen een zwart vest en een wijde broek. De kleine huizen zijn gemaakt van lemen bakstenen met kleine houten balkons. .
Het kleine dorp is eigenlijk een zeer populaire toeristische bestemming bij de lokale bevolking vanwege de relatieve nabijheid van Kashan (1,5 uur rijden) en Isfahan (2,5 uur rijden). Buitenlanders kom je hier zowaar niet tegen.
De tijd heeft hier zowaar stilgestaan, maar hoe lang dat nog zal duren is niet duidelijk. Indien je tijd hebt is dit dorp echt de moeite waard. Je kan makkelijk het dorp in een uurtje bezoeken. Het dorp is klein, dus je ho
Locatie: Het dorp ligt op ongeveer 75 min rijden van Kashan.
Hoe geraak ik hier: Er is geen openbaar vervoer om hier te komen, dus je zult moeten vertrouwen op een taxi of een privétour.
Transport kosten: Een taxirit kost je ongeveer IRR 1.650.000 (dit is rekening houdend met een korte stop van ongeveer 2 uur in het dorp). Je kunt ook een rondleiding boeken bij een van de agentschappen voor ongeveer IRR 9.070.000.

Heiligdom van Hilal Ibn Ali (in Aran Bidgol)
Deze prachtige plek is een heiligdom voor Hilal ibn Ali, de zoon van imam Ali die de neef en schoonzoon van de profeet Mohammed was. Zoals bij alle heiligdommen zijn vrouwen verplicht een chador te dragen en moeten ze een aparte ingang gebruiken. De chadors worden gratis verstrekt. Iedereen wordt verzocht zijn schoenen uit te doen voordat hij het heiligdom zelf betreedt. De toegang tot het heiligdom is gratis.
Houd er rekening mee dat deze plek heilig is voor locals, dus ik zou je aanraden om eerder met je telefoon beelden te maken en je camera uitrusting niet mee te nemen.
Locatie: Het heiligdom ligt op ongeveer 25 min rijden van Kashan.
Hoe geraak ik hier: Er zijn geen openbare bussen dus een taxi is je beste gok. Je kunt ervoor kiezen om je taxichauffeur te laten wachten tot je klaar bent met je bezoek, of je kunt een van de taxi’s pakken die door de stad rijden om terug te keren naar Kashan.
Kosten transport: IRR 550.000 voor een taxi (heen en terug naar Kashan)
How kom ik in Kashan
Hoe bereik ik Kashan vanuit Tehran
Transport: Neem een VIP Bus vanaf één van de busterminals van Tehran. De rit duurt ongeveer 2,5 uur.
Prijs: Tussen de IRR 160.000 en IRR 250.000, afhankelijk van het type bus dat je kiest (VIP-bus of gewone bus).
Tickets boeken: Buskaartjes kun je het beste van tevoren en online boeken. Je kunt naar het station gaan om te boeken, maar het kan moeilijk zijn om iemand te vinden die Engels spreekt.
Ik boekte mijn tickets via Termeh Travel en nam uiteindelijk een VIP-bus, die erg proper en comfortabel was. Er was een scherm met entertainment en we kregen een fles water en iets te knabbelen.
Het is belangrijk om te weten dat er geen toiletten in de bussen zijn. De bus stopt wel regelmatig opdat de reizigers naar het WC kunnen.
MEER REISGIDSEN
IRAN: 2 Weken rondreis Iran
IRAN: Lokale reisgids voor Esfahan (Isfahan), Iran
IRAN: Top bezienswaardigheden in Yazd, Iran
IRAN: Zien en doen in prachtige Shiraz
OEZBEKISTAN: Top bezienswaardigheden in Samarkand
OEZBEKISTAN: Top bezienswaardigheden in Khiva
OEZBEKISTAN: Praktische reisgids voor een bezoek aan Bukhara, Oezbekistan

Bezienswaardigheden in Kashan, Iran: Pin


0 reacties