Denk je erover om te reizen naar Iran, maar weet je niet helemaal zeker hoe je moet beginnen? Dit prachtige land wordt erg onderschat en staat helaas alleen op de radar van de meer avontuurlijke zielen. In deze ultieme Iran reisgids vind je alles wat je moet weten om jouw reis te plannen!
Iran is mijn favoriete land om te bezoeken, zowel de lokale gastvrijheid als de architectuur is verbazingwekkend. De diepte van de cultuur die door de aderen van elke stad stroomt is ongezien. En toch zijn er maar bitter weinig toeristen te bespeuren in Iran.
Populaire media schetst een extreem beeld van Iran en schilderen het land af als gevaarlijk. Zelfs onder mijn uiterst ruimdenkende familie en vrienden rommelde het toen ik verkondigde dat ik naar Iran trok. Tijd om voor eens en altijd komaf te maken met deze nutteloze vooroordelen.
Ik trok twee weken lang door Iran en had er ongelofelijke ervaringen. In deze gids vind je een bom aan praktische informatie over de lokale etiquette, kleding in Iran, een voorbeeld reisroute, praktische tips voor het afhalen van geld en boeken van een accommodatie. Hup met die geit!
GOED OM WETEN | Alle prijzen zijn in IRR (Iraanse Rials). Iraniërs gebruiken vaak Tomans om over prijzen te praten en geen Rials, dit kan tot verwarring leiden. Houd in gedachten dat 1 Toman gelijk is aan 10 Rials.
Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een commissie ontvangen als je iets koopt dat wordt aanbevolen. Dit kost jou uiteraard niets extra maar ondersteunt wel deze blog. Meer info.

Praktische Info Reizen Naar Iran
Spreken ze Engels in Iran?
Dat hangt sterk af van waar je reist. In grote steden spreekt de jongere generatie genoeg Engels om je te helpen met eventuele vragen.
Ik had het geluk dat mijn reisgenoot vloeiend Perzisch (Farsi) sprak. Dat maakte alles een stuk gemakkelijker, maar nam niet weg dat het soms moeilijk was om te begrijpen wat er gebeurde. Iraniërs zijn een van de meest gastvrije mensen die je ooit zult ontmoeten en helpen je desnoods met handen en voeten.
Hoe koop ik een lokale simkaart
Bepaalde buitenlandse simkaarten zijn geblokkeerd in Iran, dus je kunt het beste een lokale simkaart kopen. Die kun je op het vliegveld krijgen, direct nadat je je bagage hebt opgehaald en door de douane bent. Er zijn verschillende maatschappijen, maar ik ben uiteindelijk met Iran Cell in zee gegaan en had vrijwel overal bereik.
Om een simkaart te krijgen, moet je een formulier invullen, IRR 200.000 betalen en een kopie van je paspoort laten maken. De lokale agent hielp me met het installeren van de simkaart en ik kon 2 weken vooruit.
LET OP | Het is goed mogelijk dat jouw buitenlandse bankkaart niet werkt. Ik had voor mijn reis reeds geld laten storten op een specifieke bankkaart (zie hieronder).
Gebruik van (krediet) kaarten in Iran
Buitenlandse kaarten zijn in Iran geblokkeerd. Je kunt geen VISA, MASTERCARD, MAESTRO of andere buitenlandse leveranciers gebruiken. Je kunt dus het beste contact opnemen met een lokaal bedrijf om een prepaidkaart te gebruiken. Ik heb gebruik gemaakt van de diensten van Daricpay. Het team spreekt heel goed Engels en is direct beschikbaar via e-mail of WhatsApp om al je vragen te beantwoorden.

Beste manier om een reis naar Iran te plannen
Ik heb nog nooit gebruik gemaakt van een reisbureau om mijn reizen te plannen, behalve voor Iran. Omdat veel websites en diensten geblokkeerd zijn in Iran was het bijzonder moeilijk om vanuit het buitenland onze reis te boeken.
Dusdanig deed ik beroep op TermehTravel. Dit is een team van jonge mensen met een passie voor reizen en een zeer professionele aanpak. De mannen zijn echt top in hun aanpak!
MEER REISGIDSEN IRAN: Als je door Iran reist, ben je misschien geïnteresseerd in specifieke gidsen over Kashan, Isfahan, Yazd en Shiraz.

Reisroute Twee Weken Iran
Dag één in Iran: Tehran
Teheran is de hoofdstad van het land en net als elke andere hoofdstad ter wereld is het hier een drukte van jewelste. Om eerlijk te zijn kon de stad me niet echt bekoren en besloot ik om mijn beperkte tijd in Iran elders door te brengen.
De meeste internationale vluchten landen op Tehran dus de kans is groot dat je wat tijd hebt ik de stad. Is dit het geval en wil je graag een monument bezoeken, ga dan zeker naar het Golestan Paleis, het oudste historische gebouw in de stad. Dit paleis is een echt juweeltje van Qajar-architectuur met zijn prachtige tuinen, en de riant versierde spiegelzaal.
Praktische info bezoek Golestan Paleis:
Toegangsprijs: IRR 2.000.000
Hoe geraak ik er: Zeer dicht bij twee metrohaltes (15e van Khordad en Imam Khomeini)

Dag twee en drie in Iran: Kashan
Kashan is een relatief kleine stad tussen Teheran en Isfahan. Gelegen in de woestijn en bekend om zijn prachtige historische huizen. Deze kleine stad is heerlijk authentiek en krijgt relatief weinig toeristen over de vloer. Toch kan ik je warm aanraden om hier twee dagen door te brengen.
Goed om te weten is dat de stad bekendstaat om de productie van tapijten. Dus als je een mooi Perzisch tapijt wilt kopen, is dit de plek om dat te doen!
Een belangrijk punt bij een bezoek aan Kashan is dat een buitenlands gezicht door de kleinere toestroom van toeristen veel nieuwsgierige blikken kan oproepen. De locals zijn gewoon niet zo gewend aan buitenlanders als in andere grotere steden in het land. Je hoeft absoluut niet bang te zijn, mensen zijn gewoon van nature nieuwsgierig.
WEINIG TIJD? Lees hier over alle bezienswaardigheden in Kashan


De traditionele huizen in Kashan
Dé reden om Kashan te bezoeken! Ze geven je een kijkje in het leven van de rijke Perzen in de 18e en 19e eeuw. Elk huis is net iets anders en dus echt wel de moeite om te bezoeken. Dit zijn een paar van mijn favoriete plekjes.
- Abbasi Huis: IRR 150.000
Het hoogtepunt is het prachtige kleurrijke glas in lood.
- Tabatabai Huis: IRR 300.000
Een huis dat werd gebouwd door de rijke Tabatabei familie, door dezelfde architect die ook het Borujerdi huis en de Bazar in Kashan bouwde. Hier mag je weelderig stucwerk, geometrische tuinen en muren bezaaid met spiegelmozaïek verwachten.
- Borujerdi Huis: IRR 300.000
Persoonlijk is dit mijn favoriet huis. Gebouwd door de echtgenoot van de dochter van de Tabatabei familie. Het duurde 18 jaar om dit huis af te werken. De echtgenoot wilde dat het huis nog weelderiger was dan het Tabatabai huis (en dat is gelukt!).
- Ameriha Huis: IRR 150.000
Oorspronkelijk gebouwd als het huis van de gouverneur van Kashan. Het pand is absoluut enorm en doet ook dienst als hotel en theehuis. Ze hebben een uitstekende selectie verse Perzische limonades die je misschien wel wilt hebben na een wandeling door dit enorme pand. Als je besluit iets te drinken in het café, of beter nog, in het hotel te blijven dan is een bezoek gratis.


Fin Tuin: IRR 500.000
Fin tuin werd in de 16e eeuw aangelegd en is één van de oudste tuinen in Iran. Het is een typische Perzische tuin met veel kabbelend water, een mix aan bomen en perfect geometrische architectuur.. In de tuin is ook een moord gepleegd! Je kunt er ruim 2 uur ronddwalen.


Sultan Amir Ahmad Badhuis: IRR 150.000
Ik ben geen fan van publieke badhuizen maar mocht ik destijds hier in mijn naakte kont mogen rondlopen dan zou ik dat met plezier doen! Wat een prachtige locatie. Dit badhuis dateert uit de 16e eeuw en is een toeristische attractie die absoluut niet mag missen in Kashan. Hier vind je prachtige tegels in diepe groene en blauwe tinten en weelderig gewelfde plafonds.
Ga zeker naar het dak voor een mooi zicht over de stad. De bewakers zijn niet tuk op toeristen die op het dak liggen rond te lopen. Wij moesten hen beloven dat we ons netjes in het midden van het dak zouden begeven en niet naar de rand wandelen, opdat de mensen op straat ons niet zouden kunnen zien.


Agha Bozorg Moskee: IRR 300.000
Een prachtige moskee waar je ook een madrassah kan vinden. De madrassah of Islamitische school bevindt zich op de benedenverdiepeing. De moskee is een pak meer ingetogen dat de moskeeën die je in Isfahan en Shiraz tegenkomt, maar zeker een bezoek waard als je in Kashan bent. Let op, vrouwen zijn verplicht een chador te dragen die gratis verkrijgbaar is bij de ingang.
Ga vroeg in de ochtend om de toeristen te vermijden. Er zijn er misschien niet veel in Kashan, maar de georganiseerde reizen komen standaard net na de opening van de moskee op bezoek.


Kashan Bazaar: Gratis
De bazaar was mijn favoriete plekje van Kashan! Het is nog steeds een werkende Bazar en biedt dus een geweldig inzicht in het dagelijks leven van de inwoners van Kashan. Oudere vrouwen die afdingen op een nieuw paar schoenen, of “de boys” die wat liggen te chillen.We werden vrijwel aan ons lot overgelaten, hier word je dus niet door verkopers vastgeklampt om iets te kopen. Vermits er niet zoveel toeristen zijn in Kashan waren er wel veel nieuwsgierige ogen op ons gericht.
De architectuur van de bazaar is echt ongelofelijk, hier vind je tal van kleine pleintjes, een moskee en zelfs een hotel! Ga zeker naar het Timche-ye Amin od-Dowleh gedeelte van de Bazaar voor een kopje zwarte thee en wat koekjes. Hier vind je een prachtig koepelvormig plafond met de typische gaten om licht door te laten.

Day vier, vijf, zes in Iran: Isfahan
Isfahan is de op twee na grootste stad van Iran met ongeveer 2 miljoen inwoners. Je hebt ruim twee tot drie dagen nodig (en een paar comfortabele schoenen) om de meeste bezienswaardigheden te bezoeken. De stad staat bekend om zijn grootse architectuur, waarvan het meeste dateert uit de Safavid dynastie (Safawieden) toen de stad de hoofdstad was van het zeer grote Perzische Rijk.
Isfahan verwelkomt al vele eeuwen buitenlanders. Het was een belangrijke halte op de Zijderoute en is tot op de dag van vandaag een van de meest bezochte steden in Iran. Isfahan was één van de meest gastvrije steden en de plek waar we het makkelijkste in het Engels konden communiceren met locals. Deze stad was mijn favoriete pitstop tijdens onze rondreis in Iran.
LEES MEER: Top bezienswaardigheden in Isfahan


Free Walking Tour Isfahan
Als je niet helemaal zeker weet waar je moet beginnen, kan ik je enkel maar warm aanraden om een free walking tour te boeken. Hier word je langs de belangrijkste toeristische attracties in Isfahan geleid. Betalingen worden gedaan op basis van een fooi. De toegang tot de monumenten is uiteraard niet inbegrepen. Houd er rekening mee dat je je moet registreren voor detour en dat kan online

Naghsh – e Jahan Plein
Welkom op het grootste plein ter wereld, althans na het Tiananmenplein in Beijing. Het werd gebouwd tijdens de Safavid dynastie en herbergt drie van de mooiste bezienswaardigheden in Isfahan die tevens samen met het plein allen erkend zijn als UNESCO Werelderfgoed.
Dit plein is het centrum van de bruisende stad. Wij bezochten het op verschillende momenten tijdens de dag en telkens ontdekten we iets nieuws. In de ochtend heb je het plein voor jou en kun je genieten van prachtig licht, in de namiddag gonzen de kleine marktjes en ‘s avonds kan je een kop thee drinken in het Qeysarieh International Museum & Cafe Gallery. Je krijgt er het beste uitzicht over de hele stad, maar dient wel IRR 250.000 per persoon te betalen.


Shah Moskee: IRR 500.000
Gelegen aan de zuidkant van het Naghsh – e Jahan plein. Deze moskee werd gebouwd door Shah Abbas I (17e eeuw) voor het plebs. Het is een typisch voorbeeld van de Safavid architectuur: Duizenden soorten blauwe tegels, perfecte geometrie, weelderige kalligrafie en kleurrijke stalactiet-achtige architectuur in de plafonds van de nissen. Deze moskee staat te pronken op het bankbiljet van 20.000 Rial.


Ali Qapu: IRR500.000
Ali Qapu was de verblijfplaats van de sjahs uit de Safavid dynastie en ligt aan de westkant van het Naghsh – e Jahan plein. Vanuit zijn paleis had de Sjah een fantastisch uitzicht over het plein, dat bekend stond als the place to be voor een polo match of paardenkoersen.
Mijn favoriete kamer van het paleis is de muziekkamer op de 6e verdieping. Het heeft prachtig stucwerk in het plafond, gebouwd om de echo van de musicerende muzikanten te versterken.


Sheikh Lotfollah Moskee: IRR 500.000
Welkom in de privé moskee van de sjah en zijn hofdames. De moskee ligt recht tegenover het Ali Qapu paleis, aan de oostkant van het Naghsh – e Jahan plein. Terwijl de Shah moskee open was voor iedereen, was deze ‘kleine’ moskee meer een privé-aangelegenheid.
De moskee oogt misschien niet even groots als zijn tegenhangers op het plein, maar geloof me vrij hier kan je je uren vergapen aan de prachtige decoratieve tegels. Loop naar binnen en ga naar de gebedshal aan het einde van de gang. Wat je ook doet, vergeet niet omhoog te kijken om de verborgen pauw op het plafond te spotten.


Jameh Moskee Isfahan: IRR 500.000
Deze moskee in Isfahan stamt uit de 8e eeuw voor Christus en is zodanig de oudste moskee van de stad. In de loop der jaren werden er verschillende gebouwen toegevoegd in de toen populaire bouwstijl. Het resultaat is een uitermate eclectische mix van architectuur. In de 17e eeuw werd de Jameh Moskee vervangen als de belangrijkste moskee van Isfahan door de Shah Moskee.
De Jameh Moskee wordt vaak niet bezocht door toeristen omdat ze een tikkel minder weelderig is. Het zou echt spijtig zijn indien je deze parel mist tijdens je bezoek aan Isfahan. Hier kan je in alle rust rondkuieren en wandel je als het ware door de geschiedenis van de Iraanse architectuur.


Motamedi (Mollabashi) historisch huis: IRR 155.000
Het Mollabashi huis is een traditionele woning in het centrum van Isfahan. Net als de traditionele huizen in Kashan is het een prachtige weergave van de levensstijl van de rijke bevolking in hun tijd. Het huis draagt de naam van een van de voormalige eigenaren, Mollabashi, die in de 19e eeuw een beroemde astronoom voor de sjah was.
Wandel binnen en zet je neer op een bankje in de binnenplaats. Ik vond deze tuin echt een oase van rust in een anders uitermate drukke stad! Mijn favoriete kamer was die aan het uiteinde van de binnenkoer. Deze kamer had een enorme muur gemaakt uit kleurrijke lood-in-glas ramen. De dansende kleine kleurrijke plekjes licht waren werkelijk betoverend. Afgezien van de roze moskee in Shiraz had dit huis waarschijnlijk de mooiste gebrandschilderde ramen die ik tijdens mijn reis door Iran heb gezien.


Chehel Sotoon paleis: IRR 500.000
Een paleis dat werd gebouwd om gasten te ontvangen en de rijkdom van de sjah te tonen. Dit paleis heeft een prachtige veranda die wordt ondersteund door 20 houten zuilen. Deze zuilen worden weerspiegeld in het meer en geven de illusie van een woud opgemaakt uit 40 zuilen. De naam van het paleis kan je dan ook vertalen als “ Het paleis met de 40 zuilen”.
Chehel Sotoun is uitgedost met veel indrukwekkende schilderijen die de macht van de Safavid dynastie uitbeelden. Denk aan bloederige oorlogscènes, riante paleizen en weelderige feestscenes. Als je een beetje mentale rust nodig hebt na al die bloederige taferelen, maak dan zeker een wandeling door de prachtige tuinen. Ze zijn door UNESCO erkend als een traditionele Perzische tuin.

Day zeven, acht in Iran: Yazd
Yazd is een oase in het midden van de woestijn. De stad staat bekend om zijn windvangers (Bâdgir) en ook om het grote aantal Zoroastriërs ( de oudste religie ter wereld).
Zoals de naam windvanger doet vermoeden, werden deze torens gebouwd om de wind te vangen en de huizen van een verfrissende bries te voorzien, een traditionele vorm van airco. De windvangers en de kelders vind je in de meeste lemen huizen verspreid over de oude stad van Yazd (de nieuwe stad maakt gebruik van moderne airco).
In de stad wonen enkele van de vriendelijkste mensen van het land. Wij kregen wat nieuwsgierige blikken, gevolgd door een discrete knik en een glimlach. Ik voelde me als vrouw ook uitermate veilig om alleen door te stad te wandelen
LEES MEER: Bezienswaardigheden in Yazd


Wandel door de oude stad van Yazd
De oude stad van Yazd is een waarachtig doolhof van straatjes die erg op elkaar lijken. Google Maps was vaker de weg kwijt dan ik, en ik heb zero oriëntatievermogen. De stad zelf is, zoals vermeld, uitermate veilig dus geen stress als je verdwaalt. Hoort er allemaal bij, toch?
TIP | Toch op zoek naar een tikkel meer structuur voor je wandeling? Check dan de free walking tour die wordt aangeboden.


Jameh Mosque Yazd: IRR 80.000
Deze moskee werd gebouwd op de plaats van een oude Zoroastrische vuurtempel en dateert uit de 12e eeuw. Let zeker op de prachtige gekleurde tegels! In Yazd worden veel turquoise- en geeltinten gebruik in de traditionele tegels.
Deze moskee wordt nog steeds actief gebruikt door gelovigen, dus respecteer de gebedstijden als je de moskee bezoekt.

Amir Chakmaq Complex: IRR 200.000
We waren in Yazd tijdens een religieus festival en zowel de moskee als het complex waren helaas gesloten. De buitenkant zag er echter absoluut spectaculair uit, dus indien het open is tijdens je reis zou ik absoluut een bezoekje brengen aan het Amir Chakmaq Complex. Het complex bevat verschillende gebouwen (moskee, bazaar, mausoleum en badhuis om er maar een paar op te noemen).

Bagh e Dolat Abad Yazd: IRR 500.000
Ooit het privéhuis van Sjah Karim Khan Zand, nu een rustgevende omgeving om te ontsnappen aan de zinderende hitte. Het paleis werd gebouwd in de 18e eeuw en ligt te midden van een prachtige Perzische tuin die officieel door UNESCO is erkend. Hier vind je veel kabbelend water en heerlijk geurende granaatappel- en zure sinaasappelbomen.
Een gaaf kenmerk is de 33 meter hoge Bâdgir die 33 meter. Deze windvangers heb je ondertussen zowat overal gezien in de stad, maar dit is het enige exemplaar waar je effectief ook onder kan lopen. Zeker de moeite waard!


Zoroastrische Torens der Stilte: IRR 80.000
De Zoroastriërs geloven dat zodra het lichaam sterft, het onrein wordt en het risico bestaat dat het door demonen wordt bewoond. Om dit te voorkomen werden de doden buiten de stadsmuren begraven volgens zeer specifieke rituelen. De Torens der Stilte is een traditionele Zoroastrische begraafplaats die tot 1970 nog werd gebruikt.
Wat waren die rituelen dan net? De lichamen werden naar de heuvel gedragen en in een cirkel geplaatst, blootgesteld aan de elementen en de hongerige gieren. Wat overbleef van de lichamen werd dan verbrand en begraven.


Zonsovergang met bâdgirs in het Yazd Art Cafe
De beste plek in de stad voor een heerlijke sekanjibin. Het Yazd Art Cafe heeft een fantastisch dak met panoramisch uitzicht over de stad en de vele bâdgirs. Het kan er wel behoorlijk druk zijn, dus probeer een beetje van tevoren te gaan.
Het gebouw herbergt een winkel met traditionele ambachtelijke snuisteren op de begane grond. Hier kan je leuke lokaal gemaakte souvenirs op de kop tikken.

Atashkadeh of Yazd Atash Behram: IRR 150.000
Je allereerste Zoroastrische vuurtempel van de reis! De tempel herbergt de Atash Behram, losjes vertaald als het “zegevierende vuur”. Volgens verschillende bronnen brandt het vuur in deze tempel al sinds 470 na Christus. Een van de langst brandende vuren ter wereld!
In de tempel is een museum waar uitleg wordt gegeven over de Zoroastrische religie en enkele van hun rituelen. Dit is dé plek om meer te leren over deze oude religie.

Day negen, tien in Iran: : Dasht-e Lut Woestijn
Dit was een van mijn favoriete plekjes op onze Iran-reisroute. Het is niet zomaar een woestijn! Deze woestijn is erkend door UNESCO voor twee specifieke redenen.
Het eerste heeft te maken met het weer, hier werden namelijk de heetste oppervlaktetemperaturen ter wereld gemeten, maar liefst 70,7 °C. Zorg maar dat je zonnecrème in de valies steekt.
Verder is de Dash-e Lut een toonbeeld van de voortgang van geologische processen. Zo vind je hier
zoutvlaktes, actieve duinen tot wel 475 meter hoog en kaluts (de uitstekende pieken die gemaakt zijn uit zand) die tot 155 meter hoog kunnen worden en zich over een lengte van ruim 40 km uitstrekken.
We deden een 2-daagse tour, die begon met een pick-up in Kerman. Onze gids, Mansour, haalde ons op bij het hotel en we trokken meteen naar de rand van de woestijn en stopten in een klein dorpje om onze chauffeur op te pikken.


Onze gids Mansour sprak vloeiend Engels en gaf uitleg over de oorsprong van de woestijn en de verschillende formaties (Kaluts) die er te vinden zijn. Toen het begon te schemeren, zochten we een plekje op voor de zonsondergang en deden we aan sterrenkijken. Ik heb nog nooit zoveel sterren op één plek gezien!
We sloten onze eerste dag af met een BBQ van gegrilde spiesjes boven een zelfgemaakt vuurtje en een hete kop zwarte thee. Ik zal nooit vergeten hoe ik op mijn stoeltje thee dronk met een prachtige melkweg boven mijn hoofd. Slapen deden we als roosjes in onze tent.
Na het ontbijt reden we rond door de duinen en de verschillende delen van de woestijn. Onze chauffeur kende zowel de woestijn als zijn auto duidelijk heel goed. Urenlang reden we omhoog en omlaag door het zand. Zalig!
Prktische info bezoek Dasht-e Lut Woestijn
Heb je een tour nodig?: Je kan perfect zonder tour de woestijn in trekken. Let wel op, de woestijn is echt immens en elk jaar rijden mensen verloren. Ik zou persoonlijk een gids aanraden.
Kosten tour: Vanaf IRR 8.00.000
Hoe boeken: Wij hebben rechtstreeks via Termeh Travel geboekt.

Dag elf in Iran: Meymand
Dit is het kleinste en meest bijzondere dorp van deze Iran reisgids. Meymand heeft overblijfselen van een beschaving die zowaar 12.000 jaar oud is. Je vindt hier 350 grotten, met de hand uit de rotsen gehouwen. Tot op de dag van vandaag wonen er nog een 100-tal mensen in de grotten. Dit is de reden waarom Meymand erkend is als UNESCO werelderfgoed.
Wij verbleven een nacht in één van de grotten. Toegegeven, ze hebben een paar verbeteringen aangebracht zoals elektriciteit, stromend water en Wi-Fi, maar de algehele structuur is hetzelfde. Er zijn verschillende wandelroutes die je rond het dorp leiden en naar de plateaus met geweldige uitzichtpunten. Vraag je accommodatie zeker om alle informatie.
Meymand ligt tussen Kerman (begin van de Dasht-e Lut woestijn) en Shiraz en is een perfecte pitstop als je een roadtrip door dit deel van het land maakt.
Practische info bezoek Meymand
Hoe geraak ik hier: Meymand is 3 uur rijden van Kerman
Waar verbleven wij: Maymand and Moon Ecolodge

Dag twaalf, dertien en veertien in Iran: Shiraz
Shiraz is een stad vol poëzie, gebloemde tegens en de beroemde Nasir al Molk Moskee. Het was de hoofdstad van Perzië tijdens de Zand dynastie (AD 1747-79) en veel van de gebouwen zijn gebouwd in de architectuur van de Zand of Qajar dynastie (AD 1794 – 1925). Helemaal anders dan de andere steden die je tot nu toe gezien hebt in Iran.
Ik had makkelijk twee weken kunnen rondwandelen in Shiraz, de stad is zo ongelofelijk mooi! De straten zijn netjes, de mensen zijn vriendelijk en de monumenten zijn stuk voor stuk pareltjes. Shiraz was onze laatste halte in Iran.
Lees meer: Top bezienswaardigheden in Shiraz


Free walking tour Shiraz
Weet je niet zeker waar je moet beginnen in Shiraz? Met deze gratis wandeltour zit je goed. In twee uur zie je de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, waaronder de Nasir al Molk Moskee, de Vakil Moskee en Bazaar en nog veel meer monumenten.
Toegangsprijzen voor de monumenten zijn niet inbegrepen en je moet je van tevoren registreren. Dat kan online.


Nasir al Molk Moskee : IRR 500.000
De prijs voor de mooiste moskee (waarschijnlijk ter wereld) is voor de Nasir al Molk Moskee in Shiraz. Hier vind je duizenden roze tegels en een gebedshal die je de adem zal benemen. Het licht dat door de gebrandschilderde ramen valt, verspreid langzaam over de grond en baadt de ruimte in een regenboog aan kleuren.
Wij bezochten de moskee tweemaal. De eerste keer om ettelijke honderden foto’s te maken en de tweede maal puur om te genieten van de architectuur.


Vakil Moskee: IRR 500.000
Een prachtig voorbeeld van minimalisme. Terwijl de ingang sierlijk versierd is met levendige roze tegels, is de binnenkant erg sober in vergelijking met de overgrote meerderheid van de moskeeën in Iran. De moskee werd gebouwd tijdens de Zand dynastie (18e eeuw) en uitgebreid gerenoveerd tijdens het Qajar tijdperk (19e eeuw), wat de vele gebloemde tegels verklaart.
Mijn favoriete deel was de gebedshal, recht tegenover de ingang. Deze bevat de nacht gebedsruimte (Shabestan) die bestaat uit 48 perfect geometrische pilaren. De pilaren zijn allemaal met de hand uitgehouwen en beelden een spiraalvormige beweging uit.

Graf van Hafez: IRR 500.000
Een prachtig voorbeeld van minimalisme. Terwijl de ingang sierlijk versierd is met levendige roze tegels, is de binnenkant erg sober in vergeleken met de overgrote meerderheid van de moskeeën in Iran. De moskee werd gebouwd tijdens de Zand dynastie (18e eeuw) en uitgebreid gerenoveerd tijdens het Qajar tijdperk (19e eeuw), wat de vele gebloemde tegels verklaart.
Mijn favoriete deel was de gebedshal, recht tegenover de ingang. Deze bevat de nacht gebedsruimte (Shabestan) die bestaat uit 48 perfect geometrische pilaren. De pilaren zijn allemaal met de hand uitgehouwen en beelden een spiraalvormige beweging uit.

Eram Tuin: IRR 500.000
Deze tuin is een voorbeeld van de klassieke Perzische tuin: Kabbelend water, grote verscheidenheid aan bomen en een perfect geometrisch aangelegd tuin. In de tuin vind je ook het Eram huis, dat liefst 600 jaar na de tuin werd gebouwd in de 18e eeuw.
De echte reden waarom ik deze plek zo leuk vond, is omdat het een populaire ontmoetingsplaats leek te zijn voor de lokale jeugd. In Iran zijn er niet veel plekken waar jonge vrouwen en mannen elkaar in het openbaar kunnen ontmoeten. Wij liepen hier net voor zonsondergang rond en het krioelde er van de jonge koppels.

Qavam Huis: IRR 200.000
Van alle Perzische tuinen die we in Iran hebben gezien, was dit mijn absolute favoriet. De tuin staat plaatselijk bekend als Naranjestan omdat de tuin vol staat met zure sinaasappelbomen, die heerlijk geuren in de lente! Het huis werd gebouwd in de Qajar dynastie (19e eeuw) en was tot voor kort privébezit. Tegenwoordig is het eigendom van de universiteit van Shiraz en kun je het bezoeken en een kijkje nemen in het leven van de rijken van de 19e eeuw.


Het Roze Meer (Maharloo Meer)
Het roze meer is een seizoensgebonden meer dat aan het eind van de zomer opdroogt en zout sediment achterlaat. Door natuurlijke processen kleurt dit sediment roze. Meestal duurt dit maar een paar weken, vraag zeker aan de locals of het meer roos is alvorens je gaat. Wij gingen in oktober en het meer was niet echt roos meer.


Persepolis: IRR 500.000
Deze UNESCO erkende site is de oude hoofdstad van het Achaemenidische Rijk (6e-3e eeuw v.Chr.). Van de site zelf is helaas niet veel overgebleven nadat Alexander de Grote besloot om het plat te branden na een beleg van 30 dagen.
Er zijn twee belangrijke elementen van de site die je niet mag overslaan: De Poort der Naties (zie foto hieronder) en de Grote Dubbele Trap. Beide delen werden gebouwd door koning Xeres I (5e eeuw voor Christus), die de opvolger was van de stichter van Persepolis (Darius I).


Naqsh-e Rustam: IRR 500.00
Deze site op 12 kilometer van Persepolis is ook echt de moeite! Hier vind je een oude necropolis van het Achaemenidische Rijk (6e-3e eeuw v.Chr.). Vier Achaemenidische sjahs liggen hier begraven in graftombes die zijn uitgehouwen in de rotswanden. Een van de tombes is geïdentificeerd als die van koning Darius I (de man die Persepolis bouwde). Voor de andere drie tombes zijn er onbevestigde speculaties.
De ingang van de tombes bevond zich in het midden het kruis. Door de eeuwen heen zijn de graven leeggehaald door plunderaars waaronder Alexander de Grote.
Het oudste bas reliëf dateert uit 1000 voor Christus. Yep, dat is meer dan 3000 jaar geleden! Als je goed kijkt, zie je een man met een vreemde hoed. Deze man is de mysterieuze Perzische held Rostam, die zijn naam aan de site gaf.
Wist je dat: Goed gedocumenteerde bronnen hebben ontdekt dat de arbeiders die Persepolis bouwden betaald werden, dusdanig is het logisch dat de arbeiders die deze tombes hebben uitgehouwen ook werden vergoed. Lijkt me een pak menselijker dan de slavencultuur waarmee de roemrijke Romeinse en Griekse rijken zijn opgebouwd.
Practische info bezoek Persepolis en Naqsh-e Rustam:
Hoe geraak je er: Huur een gids met een auto voor één dag. Je kan Persepolis combineren met Naqsh-e-Rostam.
Prijs voor transfer en gids: IRR 9.070.000
Duur bezoek: Eén tot twee uuur

Iraans Etiquette
Het begrip Taarof
Taarof is super belangrijk in de Iraanse cultuur. Ik kan je hier uiteraard enkel een beschrijving geven van wat ik als buitenstaander heb gevoeld tijdens mijn reis door Iran. Taarof is vrijwel in elk gesprek met een Iraniër aanwezig en kan ronduit verwarrend zijn als je niet weet wat er aan de hand is en erger nog, je loopt het risico dat je de persoon tegenover je beledigt zonder dat je enig idee hebt wat je hebt gedaan.
Kort door de bocht is Taarof de overdreven vorm van beleefdheid. Een concreet voorbeeld is wanneer je bij iemand thuis wordt uitgenodigd. Naar gewoonte zorgt de gastheer voor eten en drinken. De genodigde zal standaard “neen, dank je” zeggen.
Naar onze normen en waarden is dit bijna onbeleefd. Echter volgens de principes van Taarof is het onbeleefd om meteen “ja, graag” te antwoorden wanneer er iets wordt aangeboden. De gastheer zal het opnieuw vragen, en opnieuw weiger je. Doe dit ongeveer drie keer en dan kun je het aanbod eindelijk accepteren.
Waarschijnlijk zul je Taarof ook voelen wanneer je gaat winkelen, een taxi neemt of uit eten gaat in een restaurant wanneer je wordt verteld dat de artikelen “gratis” zijn. In feite is dat niet zo, de persoon voor je is beleefd, Iraanse beleefdheid wel te verstaan. Uiteraard moet je gewoon betalen voor de diensten/ goederen die je gebruikt.
Mag ik foto’s maken van religieuze gebouwen en mensen in Iran?
Heiligdommen en moskeëen vragen toeristen meestal om geen foto’s te maken met hun professionele apparatuur. Fotograferen met de telefoon is toegestaan, zij het op een discrete manier zonder flits.


Hoe moet ik me kleden als vrouw op reis in Iran
Dit is iets waar ik het meest mee worstelde toen ik mijn reis aan het plannen was. Je zult je moeten ‘bedekken’ als je als vrouw naar Iran reist. Maak je geen zorgen, er is ruimte voor interpretatie als het gaat om bedekking in Iran. Als algemene vuistregel geldt: kleed je bescheiden, geen decolletés, nauwsluitende kleding of korte rokjes.
Op openbare en religieuze plaatsen moet je je absoluut aan deze regels houden. Als je wordt uitgenodigd bij andere mensen thuis of in een restaurant is het het beste om te kijken wat de lokale vrouwen doen en hun voorbeeld te volgen. Als je twijfelt, vraag het dan gewoon!
Hoofd: Dit moet bedekt zijn met een losse sjaal. Er zijn twee verschillende hoofddeksels om rekening mee te houden in Iran. De eerste is een hijab, een sjaal die je losjes over je hoofd drapeert. De andere is een Chador, die in bepaalde moskeeën verplicht is. Het is een lange doek die je hoofd en het grootste deel van je lichaam bedekt.
Armen: Bedek tot net onder je ellebogen.
Benen: Moeten bedekt zijn tot het midden van de kuiten. Je kunt een spijkerbroek of legging dragen, maar zorg ervoor dat je billen bedekt zijn met een lange jas.
Schoenen: Hier zijn geen specifieke regels, je draagt waar je zelf zin in hebt.
Tip: je kunt het beste een sjaal meenemen in het vliegtuig, want je moet je hoofd bedekken voor je uit het vliegtuig stapt en het Iraanse grondgebied betreedt.

Reistips Iran
Valuta
De officiële Iraanse munteenheid is de Iraanse Rial (IRR). De lokale bevolking gebruikt echter liever het woord Toman. Houd er rekening mee dat 1 Toman 10 Rial is, en controleer altijd dubbel of de prijs in Rials of Tomans is.
Visum vereisten:
Er zijn slechts ongeveer 8 landen in de wereld die zonder visum naar Iran kunnen reizen. België en Nederland behoren helaas niet tot die landen. Om een visum te bekomen heb je twee opties.
OPTIE EEN: VISUM BIJ AANKOMST
Be sure to check if you are eligible for a visa upon arrival (VOA) because not every country can use this option. Have a check here
What heb je nodig?
Een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is, 2 pasfoto’s, bij voorkeur een retourticket, een geldige reisverzekering die ook Iran dekt, een uitnodigingsbrief (toeristenbureau, hotel, vriend) en voldoende contant geld om de visumkosten te betalen.
Waar kun je dit visum bekomen?
Je kunt alleen een visum krijgen bij aankomst op de grote nationale luchthavens en niet als je over land reist! Controleer of je via een van deze luchthavens binnenkomt:
IKA: Imam Khomeini luchthaven
TEH: Luchthaven Tehran Mehrabad
SYZ: Shiraz Internationale Luchthaven
MHD: Internationale luchthaven Mashhad
TBZ: Internationale luchthaven Tabriz
ISF: internationale luchthaven Isfahan
KIH: Internationale luchthaven Kish
OPTIE TWEE: E-VISUM
Dit iis de optie die ik gebruikte. Hiervoor had ik wel de hulp nodig van het TermehTravel team. De mail met mijn e-visum zat 24 uur na aanvraag in mijn inbox.
Je ontvangt een e-mail met een code, die je uitprint en meeneemt. Als je het land binnenkomt, presenteer je dit papier en je paspoort aan de grenscontrole en je kunt naar binnen. Ik was erg verbaasd dat ik geen stempel in mijn paspoort kreeg. Er staat zelfs helemaal geen bewijs in mijn paspoort dat ik het land ben binnengekomen.
Kosten visum: $50
Benodigde documenten: Paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is, reisverzekering, uitnodigingsbrief
Internet in Iran
Bepaalde apps (Facebook) en verschillende Google-functies worden geblokkeerd, dus mijn advies zou zijn om te investeren in een goede VPN voordat je gaat.
OVERIGE REISGIDSEN VOOR HET MIDDEN-OOSTEN
IRAN: Praktische reisgids voor een bezoek aan Kashan, Iran
IRAN: Lokale reisgids voor Esfahan (Isfahan), Iran
IRAN: Top bezienswaardigheden in Yazd, Iran
IRAN: Zien en doen in prachtige Shiraz
OEZBEKISTAN: Top bezienswaardigheden in Samarkand
OEZBEKISTAN: Top bezienswaardigheden in Khiva
OEZBEKISTAN: Praktische reisgids voor een bezoek aan Bukhara, Oezbekistan

Reisgids Iran: Pin


0 reacties