Een roze moskee om U tegen te zeggen, de geboorteplaats van de beroemdste dichter in Iran en de plek waar Alexander de Groote uiteindelijk het Perzische rijk versloeg. Dit alles en nog zoveel meer vind je in het prachtige Shiraz in Iran.
Shiraz was de laatste halte van onze twee weken durende reis naar Iran. Deze stad in het zuiden van Iran is echt een pareltje! Hoewel Isfahan mijn favoriete stad was om te bezoeken vanwege de goede vrienden die we er maakten, was Shiraz objectief gezien veruit de mooiste stad die we bezochten.
We verkenden de meeste locaties te voet of namen een lokale taxi die ons nooit meer dan €5 kostte. De afstanden in deze gids zijn beschreven in termen van de tijd die het zou kosten om te wandelen vanaf de Nasir Ol Moskee en alle prijzen zijn aangegeven in IRR (tenzij anders vermeld).
Goed om weten: Alle prijzen zijn in IRR (Iraanse Rial). Iraniërs gebruiken vaak Tomans om over prijzen te praten en geen Rials, dit kan tot verwarring leiden. Houd in gedachten dat 1 Toman gelijk is aan 10 Rials.
Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een commissie ontvangen als je iets koopt dat wordt aanbevolen. Dit kost jou uiteraard niets extra maar ondersteunt wel deze blog. Meer info.


8 x Bezienswaardigheden in Shiraz Stad
Tijdens de Zand-dynastie in de 16e eeuw werd Shiraz een hoofdstad. Er werden veel nieuwe gebouwen opgetrokken en de stad breidde zich aanzienlijk uit. Echter was het de latere Qajar dynastie in de 18e eeuw die de stad zijn huidige look en feel zou geven. De vele tegels met bloemmotieven die je overal in Shiraz ziet dateren uit dit tijdperk.
Tijdens de Qajar-dynastie was er namelijk een aanzienlijke toename van diplomatieke missies tussen Iran en Europa. Dit had een sterke invloed gehad op de kunst en architectuur van Qajar Iran. De bekende Nasir Ol Moskee is hier een toonaangevend voorbeeld van. In deze moskee vind je tegels met tekeningen van Europese landschappen, die rechtstreeks zijn geïmporteerd uit het 18e-eeuwse Europa.
Meer reisgidsen Iran: Praktische gids voor twee-weken in Iran


1. Gratis wandeltour in Shiraz
Shiraz is heerlijk om rond te struinen. Wat extra fijn is het feit dat je in Shiraz een gratis walking tour kan boeken. Op die manier krijg je een super compleet overzicht van wat er allemaal te zien is in de stad en krijg je meteen een woordje uitleg over de geschiedenis van de vele bezienswaardigheden.
De rondleiding duurt ongeveer twee uur en omvat de Nasir Ol Moskee, Vakhil Moskee en de Bazaar om maar een paar locaties te noemen. Registratie vooraf is verplicht en kan online.
Duur van de tour: Twee uur
Kostprijs: De prijs van de tour is gebaseerd op fooien. Entreegelden voor de monumenten zijn niet inbegrepen.
Waar vertrekt de tour: Dit hangt af van het aantal deelnemers aan de tour. Je ontvangt alle praktische informatie direct in je mailbox.


2. De Nasir Ol Moskee
De Nasir Ol Moskee is de beroemde “roze” moskee en een van de belangrijkste toeristische attracties in Shiraz.
Mijn persoonlijke hoogtepunt is de winter gebedshal. Deze prachtige hal bevindt zicht meteen rechts na de ingang. Wat deze ruimte zo spectaculair maakt zijn de 7 grote ramen ingelegd met prachtig Perzisch glas-in-lood. De vroege ochtendzon stroomt door het glas en baadt de hal tal van kleuren.
Toen wij er waren (herfst), begon het licht rond 08.00 uur door de ramen te kruipen en was het rond 10.00 uur op zijn mooist.
Goed om te weten: Op Perzisch glas in lood staat geen religieuze iconografie afgebeeld, zoals op veel glas-in-loodramen in kerken. Dit heeft te maken met de strenge regels van de islamitische kunst, die afbeeldingen van iconen verbieden. Dus speelden de architecten van die tijd met geometrische vormen en licht.

Naast de prachtige winter gebedshal heeft deze moskee ook een prachtige binnenkoer. Het tegelwerk hier is versierd met een roze bloemmotief en hier en daar vind je blauwachtige tegels waarop (Europese) landschappen zijn afgebeeld.
De moskee zelf is niet erg groot, maar is uitermate populair en dusdanig super druk. Ik raad je echt aan om vroeg je bed uit te komen en hier te zijn voor de opening om 07.00 uur.
Beste maanden om te gaan: Volgens de plaatselijke bewaker is de moskee het mooiste in de wintermaanden. Het licht dat door de ebrandschilderde ramen schijnt verlicht dan de volledige vloer en een stuk van de tegenoverliggende muur. Je krijgt een waar festijn aan kleuren te zien.
Toegangsprijs: IRR 500.000
Best tijdstip om te bezoeken: Zorg dat je er om 7 uur ’s ochtends bent, dan heb je de plek voor jezelf. Het licht schijnt dan echter nog niet erg fel door de glazen ramen. Dit gebeurt iets later (tussen 08.00 en 10.00 uur, afhankelijk van de tijd van het jaar).
Duur van het bezoek: Twee uur
Openingstijden: Dagelijks 07.00 tot 17.00 (gesloten op maandag)


3. De Vakilmoskee
De tweede moskee die je zeker moet bezoeken is de 18e-eeuwse Vakilmoskee. De ingang van de moskee is versierd met de iconische roze tegels die alomtegenwoordig zijn in Shiraz. De rest van de moskee heeft echter geen roze maar groene tegels wat zeer uniek is voor Shiraz! Deze moskee werd gebouwd tijdens de Zand dynastie en uitgebreid gerestaureerd tijdens de Qajar dynastie.
Naast de Pinterest-waardige tegels moet je zeker een kijkje nemen in de zogenaamde zaal van het nachtgebed (Shabestan) tegenover de ingang. De hal bestaat uit 48 pilaren, met prachtig spiraalvormig houtsnijwerk. In echte Perzische stijl is de hal perfect geometrisch en een absoluut genot om te fotograferen.
We bezochten de hal vroeg in de ochtend (rond 08.30 uur) en werden uitgenodigd door een paar lokale gelovigen om samen een maaltijd te delen.
Toegangsprijs: IRR 500.000
Best tijdstip om te bezoeken: Meteen als het open gaat (08.30 uur) om de hitte en de drukte te vermijden
Locatie van de moskee: 15 minuten wandelen van de Nasir Ol Moskee
Duur van het bezoek: Eén tot twee uur
Openingstijden: Dagelijks 08.30 tot 20.00 uur (herfst en winter) en 20.30 (lente en zomer)

4. Graf van Hafez
Hafez werd in de 14e eeuw in Shiraz geboren en zijn werk wordt gezien als de crème de la crème van de Perzische literatuur. Tot op de dag van vandaag is hij een van de bekendste en meest gerespecteerde dichters uit de Perzische geschiedenis.
In het hedendaagse Perzisch worden er regelmatig referenties gemaakt naar de woorden van Hafez. Om de huidige Iraanse cultuur echt goed te begrijpen moet je Hafez zijn werk eveneens onder de knie moet hebben. Deze vaststelling werd beaamd door mijn lokale Iraanse vrienden.
Verschillende monumenten in Iran dragen inscripties van gedichten van Hafez. Dit vind je vaak onder de vorm van kalligrafie, geëtst in tegels of meteen in de muren gebeitst. Het goede nieuws is dat Hafez’ werken zijn vertaald in veel verschillende talen. De eerste Engelse vertaling dateert al uit de 18e eeuw en heeft veel grote schrijvers in de westerse wereld beïnvloed.
Toegangsprijs: IRR 500.000
Locatie van de graftombe: 37 minuten wandelen van de Nasir Ol Moskee
Duur van het bezoek: Eén uur
Openingstijden: Dagelijks 08.30 tot 21.30 uur (herfst en winter) en 22.30 (lente en zomer)

5. Eramtuin: Een prachtige Perzische tuin
Shiraz heeft enkele typische Perzische tuinen, mijn favoriet is zonder twijfel de Eramtuin. Perzische tuinen zijndoor UNESCO geclassificeerd als werelderfgoed, en terecht. De tuinen spelen met symmetrie en de perfecte balans tussen land, water, planten en de ruimte eromheen. Ze zijn een ware oase van rust.
De Eramtuin werd ergens tussen de 12e en 13e eeuw aangelegd om de ‘schoonheid van de hemel’ uit te beelden. Dit zou kunnen verklaren waarom er meer dan 45 soorten planten in de tuin staan, waaronder veel fruitbomen en cipressen.
De tuin is niet zo groot, maar heeft wel veel kleine paadjes die geweldig zijn als je stiekem een kus wil geven aan je geliefde. Rond de schermering krioelt het park van de koppeltjes die in het geniep wat tijd met elkaar doorbrengen. Als niet getrouwd koppel is dit in Iran alles behalve makkelijk.
Het huis in de tuin is later gebouwd, tijdens de Qajar-dynastie (18e eeuw) en dat is duidelijk te zien aan de gebloemde tegels en de grote glas-in-loodramen. Helaas is het gesloten voor het publiek.
Toegangsprijs: IRR 500.000
Locatie van de tuin: 60 minuten wandelen van de Nasir Ol Moskee (wij namen een taxi)
Duur van het bezoek: Eén tot twee uur
Openingstijden: Dagelijks 09.00 tot 20.30 uur

6. Qavam huis (Narenjestan e Ghavam)
Het Qavam huis werd gebouwd tijdens de Qajar-dynastie (19e eeuw) en was privébezit van de familie van een lokale politicus (de Qavam-familie). Vandaag de dag kan iedereen het huis bezoeken. Trust me, dit plekje in Shiraz wil je echt niet overslaan.
Perzische architectuur uit dit tijdperk is rijk aan kleurrijk glas-in-lood, spiegel mozaïeken en schilderijen die de Europese cultuur uitbeelden. Dit alles vind je overvloedig terug in het Qavam huis. De familie Qavam deed er namelijk alles aan om hun rijkdom te weerspiegelen in de decoratie van hun huis, van laaghangende plafonds met schilderijen uit Victoriaans Engeland tot het gebruik van prachtig houtsnijwerk, veel stucwerk en natuurlijk duizenden tegels!

Trek ook zeker wat tijd uit om de tuinen te verkennen. Ze zijn plaatselijk bekend als Narenjestan, of de sinaasappeltuinen vanwege de overvloed aan zure sinaasappelbomen. Als je in de lente gaat, kun je de sinaasappelbloesems ruiken.
Wij waren er in de herfst, dus geen geurende bomen voor ons, maar we hebben wel sinaasappels aan de bomen zien hangen, wat ook best cool is! Net als de Eramtuin is Naranjestan een perfect voorbeeld van een traditionele Perzische tuin dus verwacht veel waterelementen en een grote variëteit aan planten en bomen.
Toegangsprijs: IRR 200.000
Locatie van de tuin: 5 minuten wandelen van de Nasir Ol Moskee
Duur van het bezoek: Eén tot twee uur
Openingstijden: Dagelijks 08.00 tot 21.00 uur

7. Graftombe van Seyed Alaeddin Husayn (mausoleum)
Het Alaeddin Husayn mausoleum is een wat meer verborgen parel in Shiraz. Het mausoleum, of de graftombe, is de rustplaats van één van de zonen van de 7e sjiitische imam Musa al-Kadhim. Deze Imam is een directe afstammeling van de islamitische profeet Mohammed.
Het mausoleum dateert uit de 15e eeuw, maar heeft veel renovaties ondergaan als gevolg van schade door aardbevingen. Zo werd de koepel in 1950 volledig vervangen.
Toen wij bezochten was het echt een drukte van jewelste, veel mensen waren ook actief aan het bidden. We mochten binnentreden maar er werd ons wel nadrukkelijk vermeld dat dit een religieuze plek was en we dus uiterst respectvol moesten handelen en zeer stil moesten zijn.
Dit was de reden waarom we onze professionele camera’s niet meenemen. Je mag wel foto’s maken (geen flits), maar voor mij voelde het niet helemaal goed aan om hier beelden te maken. Wil je toch een foto maken, doe dit dan met je telefoon.
Toegangsprijs: Gratis
Locatie van de graftombe: 7 minuten wandelen van de Nasir Ol Moskee
Dress code: Je moet een Chador dragen (die je bij de ingang wordt aangeboden) en je wordt gevraagd je schoenen uit te doen om door het complex te lopen.

8. Mausoleum van Shah Cheragh
Om de hoek bij de Seyed Alaeddin Husayn ligt nog een indrukwekkend heiligdom, het mausoleum van Shah Cheragh. Deze plek is de laatste rustplaats van de andere twee zonen van de 7e sjiitische imam Musa Al-Kadhim en afstammelingen van de islamitische profeet Muhammad – Ahmad en Muhammad.
Dit complex is aanzienlijk groter en heeft een culturele contactpersoon die je rondleidt. Yep, we kregen een rondleiding door het complex in het Engels en helemaal gratis.
Alvorens binnen te treden werden we gevraagd om onze tassen bij de bagage drop-off te laten. Op het plein, recht voor de ingang, staat een klein wit gebouwtje met een open raam. Dit is dus de baggage drop-off. Je krijgt een token, hou die goed want zonder token krijg je je tas dus niet terug.
Ga vervolgens naar de ingang die tegenover de baggage drop-off ligt. De ingang voor mannen en vrouwen is apart. Als vrouwen moet je een Chador dragen, deze krijg je aan de ingang. Gelukkig waren de locals super behulpzaam want die Chador aantrekken bleek nog niet zo makkelijk.
Tien minuten later werden we opgewacht door een lieve vrouw die een culturele liaison bleek te zijn. Ze sprak Engels en leidde ons door de belangrijkste delen van het heiligdom. Deze service was helemaal gratis en bedoeld om ons te helpen het belang van de site te begrijpen.
Het heiligdom dateert uit de 12e eeuw, maar net als zijn tegenhanger de Seyed Alaeddin Husayn werd het vele malen gereconstrueerd en gerestaureerd vanwege de schade die werd veroorzaakt door de verschillende aardbevingen door de eeuwen heen.
Toegangsprijs: Gratis
Locatie: 18 minuten wandelen van de Nasir Ol Moskee
Dress code: Je moet een chador dragen (die je bij de ingang wordt aangeboden) en je wordt gevraagd je schoenen uit te doen om door het complex te lopen.
Fotografie: Professionele fotoapparatuur is niet toegestaan. Discrete foto’s met de telefoon zijn wel toegestaan.
3 x Bezienswaardigheden Omgeving Shiraz


1. Roze Meer (Maharloo Lake)
Shiraz heeft niet enkel een roze moskee maar ook zijn eigen roze meer. Het meer maakt deel uit van een rivier die in de zomermaanden gedeeltelijk opdroogt en een witte zoutbedding achterlaat. Deze bedding kleurt roze door algen die in het meer voorkomen.
Het meer is dusdanig niet het hele jaar door roos. Toen wij er in de herfst waren was het meer helaas al niet meer roos. Onze lokale gids vertelde ons dat je best tegen het einde van de zomer een bezoekje brengt voor de roze gloed.
Locatie: 27 km from Shiraz
Hoe geraak je er: Huur een gids met een auto voor één dag. Je kan het meer combineren met Naqsh-e-Rostam.
Prijs voor transfer en gids: IRR 9.070.000
Duur bezoek: Eén uur

2. Persepolis
Wat een plek! Deze oude hoofdstad van het Achaemenidische Rijk (6e-3e eeuw v.Chr.) in de omgeving van Shiraz is echt een bezoekje waard. De historische stad werd platgebrand door Alexander de Grote (4e eeuw v.Chr.) na een beleg van 30 dagen. De locals koesteren tot op de dag vandaag een wrok tegen Alexander de Grote.
Hoewel de site voornamelijk uit ruïnes bestaat, zijn er genoeg elementen overgebleven om je het leven van toen voor te stellen. Bij de ingang kregen we een 3D-bril. Je zet hem op je gezicht en je ziet een visuele en kleurrijke reconstructie van de ruïnes (kosten IRR 300.000).
Er zijn twee belangrijke elementen van de site die je niet mag overslaan: De Poort der Naties (zie foto hieronder) en de Grote Dubbele Trap. Beide delen werden gebouwd door koning Xeres I (5e eeuw voor Christus), die de opvolger was van de stichter van Persepolis (Darius I).
Poort der naties (Poort van Xeres)
De Poort de naties is een stadspoort die rond 500 v. Chris werd gebouwd. Naar verluidt had ze twee massieve houten deuren bedekt met siermetaal. Deze deuren leiden naar een grote inkomhal. Helaas sneuvelden zowel de hal als de deuren, maar de poort zelf staat dus nog steeds stevig op zijn plek. Ik voelde me echt een keizerin toen ik door de poort wandelde.


Grote Dubbele Trap
Deze trap is versierd met verfijnde reliëfkunst dat 2000 jaar na creatie nog steeds te bewonderen is. Degelijke kwaliteit is vandaag onmogelijk te vinden! De reliëfs beelden delegaties uit met offerandes aan Darius I. Je herkent tal val volkeren met hun nationale kledij, hoofdtooi en een resem dieren zoals kamelen, paarden en ezels.
De delegaties van schatplichtingen zijn opgesplits in drie verschillende delen. Ze beelden telkens één van de lagen uit de samenleving van oudsher af:
– De noordelijke muur: De Perzische adel, hun ruiters en strijdwagens.
– Het midden: De soldaten
– De zuidelijke muur: Alle naties die deel uitmaakten van het Perzische Rijk ( Egyptenaren, Indiërs, Grieken)
Toegangsprijs: IRR 500.000
Beste tijd voor een bezoek: Rond zonsondergang net voor sluiting
Locatie: 60 km ten noorden van Shiraz
Openingsuren: Dagelijks 07.30 tot 19.30
Hoe geraak je er: Huur een gids met een auto voor één dag. Je kan Persepolis combineren met Naqsh-e-Rostam.
Prijs voor transfer en gids: IRR 9.070.000
Duur bezoek: Eén tot twee uur


3. Naqsh-e Rustam
Deze site op 12 kilometer van Persepolis is ook echt de moeite! Hier vind je een oude necropolis van het Achaemenidische Rijk (6e-3e eeuw v.Chr.). Vier Achaemenidische sjahs liggen hier begraven in graftombes die zijn uitgehouwen in de rotswanden. Een van de tombes is geïdentificeerd als die van koning Darius I (de man die Persepolis bouwde). Voor de andere drie tombes zijn er onbevestigde speculaties.
De ingang van de tombes bevond zich in het midden het kruis. Door de eeuwen heen zijn de graven leeggehaald door plunderaars waaronder Alexander de Grote.
Het oudste bas reliëf dateert uit 1000 voor Christus. Yep, dat is meer dan 3000 jaar geleden! Als je goed kijkt, zie je een man met een vreemde hoed. Deze man is de mysterieuze Perzische held Rostam, die zijn naam aan de site gaf.
Wist je dat: Goed gedocumenteerde bronnen hebben ontdekt dat de arbeiders die Persepolis bouwden betaald werden, dusdanig is het logisch dat de arbeiders die deze tombes hebben uitgehouwen ook werden vergoed. Lijkt me een pak menselijker dan de slavencultuur waarmee de roemrijke Romeinse en Griekse rijken zijn opgebouwd.
Toegangsprijs: IRR 500.000
Openingsuren: Dagelijks 08.30 – 17.30
Locatie: 63 km van Shiraz
Openingsuren: Dagelijks 07.30 tot 19.30
Hoe geraak je er: Huur een gids met een auto voor één dag. Je kan Persepolis combineren met Naqsh-e-Rostam.
Prijs voor transfer en gids: IRR 9.070.000
Duur bezoek: Eén tot twee uuur
MEER REISGIDSEN
IRAN: 2 Weken rondreis Iran
IRAN: Lokale reisgids voor Esfahan (Isfahan), Iran
IRAN: Top bezienswaardigheden in Kashan, Iran
IRAN: Zien en doen in prachtige Yazd, Iran
OEZBEKISTAN: Top bezienswaardigheden in Samarkand
OEZBEKISTAN: Top bezienswaardigheden in Khiva
OEZBEKISTAN: Praktische reisgids voor een bezoek aan Bukhara, Oezbekistan

Bezienswaardigheden in Shiraz Iran: Pin


0 reacties