Auto Huren Sicilië: 10 x Tips & tricks van een local

Home 9 Reisgidsen 9 Europa 9 Auto Huren Sicilië: 10 x Tips & tricks van een local

Written by Caroline Muller

Rijden op Sicilië is de allerbeste manier om de vele prachtige plekjes van het eiland te verkennen. Een huurauto vinden is best eenvoudig, en hoeft ook helemaal niet duur te zijn. Met deze tips en tricks weet je meteen welke auto je best kan huren en leer je de do’s en dont’s van rijden op het eiland.

Het mediterrane eiland Sicilië in Zuid-Italië is bij velen geliefd om zijn architectuur, ongerepte stranden en heerlijke eten. Helemaal terecht! Het enige minpuntje is het onbestaande openbaar vervoer. 

In de praktijk betekent dit dat je veel geld moet uitgeven aan rondleidingen of dat je het zekere voor het onzekere moet nemen en een auto moet huren om door Sicilië te rijden.  Het eerste is goed voor je zenuwen, het tweede bespaart veel tijd en geld.

Na vele reizen naar Sicilië, waarvan vele met ondergetekende achter het stuur, besloot ik dat het tijd was om al mijn tips en tricks te delen. Hoe je minder betaalt aan de benzinepomp, hoe je door de chaotische hoofdstad Palermo navigeert en waar je wel (of zeker niet) mag parkeren.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met mijn partner, een geboren en getogen Siciliaan die trots is op zijn Siciliaanse rijskills en zonder dewelke ik nooit de vele uithoeken van Sicilië zou bezocht hebben.


Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een commissie ontvangen als je iets koopt dat wordt aanbevolen. Dit kost jou uiteraard niets extra maar ondersteunt wel deze blog. Meer info.


Noto in Sicily

Is rijden op Sicilië een goed idee?

“Een prachtig land. De zon, de zee, cactusvijgen, Empedocles, Archimedes. Helaas staan we in de hele wereld niet bekend om deze schoonheden maar eerder om iets erg negatiefs. Het ergste wat je je maar kan inbeelden, ik schaam me om dit te zeggen…HET VERKEER”.

Het bovenstaande gesprek, uit de film “Johnny Stecchino” van Oscarwinnaar Roberto Benigni, is beroemd in heel Italië en speelt met het maffia concept “Omerta’ (stilte), waarbij een maffioso tegen Benigni klaagt over de problemen die Sicilië teisteren, waarbij hij niet de maffia benadrukt maar iets veel ergers: de altijd aanwezige verkeersopstoppingen.

Hoewel de scène voor komische doeleinden een omgekeerde wereld voorstelt, is elke Siciliaan – en Palermitaan in het bijzonder – het eens met het idee dat het verkeer een ware plaag is.  Rijden in Sicilië is niet zo makkelijk als in pakweg België of Nederland. Het rijgedrag van de locals weerspiegelt het karakter van dit prachtige eiland: Ruig, luidruchtig, onvoorspelbaar en soms doodeng!

In Sicily

WAAR VERBLIJVEN OP SICILIE

Ben je van plan om een roadtrip door Sicilië te maken en heb je geen flauw benul waar je best overnacht? Lees dan even dit artikel door waar ik de 18 verschillende plekjes in Sicilië onder de loep neem en uitleg voor welk type reiziger ze geschikt zijn.  Inclusief gebieden die je best vermijdt, mooiste strandjes en veel praktische info om jouw reis naar Sicilië zelf te plannen.

10 x tips rijden en auto huren in Sicilië

Ik vermoed dat het ondertussen duidelijk is geworden dat een auto huren in Sicilië de beste manier is om het eiland te verkennen. Dan is het nu tijd om jou een aantal wegwijs te maken in de chaos van het Siciliaanse verkeer. De vuistregels zijn om assertief te zijn tijdens het rijden, beleefd te zijn tijdens het parkeren en waakzaam te zijn bij het achterlaten van de auto. Hup met die geit, of fiat in dit geval.

ROADTRIP INSPIRATIE: 15 Plekjes rond Palermo of 15 Plekjes rond Catania

1. Verkeersregels op Sicilië – Verplichtingen of suggesties?

De Siciliaanse benadering: Regels zijn suggesties, die moeten worden opgevolgd als ze de bestuurder ten goede komen.
Praktische implicaties: Charmante chaos

Als je ook maar enige tijd in Zuid-Italië en op Sicilië in het bijzonder hebt doorgebracht, weet je dat je niets als vanzelfsprekend mag beschouwen en al zeker niet als het komt op het naleven van regels.  De Siciliaan past een heel persoonlijk filter toe om te beslissen of iets dat theoretisch verplicht is, ook echt van toepassing is op de huidige situatie en op hen in het bijzonder. Spoiler: Het antwoord is vaak nee.

Deze vrije interpretatie van de regels maakt rijden in Sicilië een iets of wat interessante ervaring. In die mate dat je tikkel voorzichtig moet zijn in de kleine dorpjes en uiterst gefocust dient te rijden in het centrum van de steden.

Mijn vriend zegt altijd “verwacht altijd het onverwachte in het verkeer”. Je mag je ogen geen seconden van de baan houden, knipperlichten worden zelden gebruikt,  2 rijstroken worden gebruikt door 4 auto’s en stopborden worden gezien als louter decoratief. Vaak was een gezonde dosis geduld het enige wat me ervan weerhield om al schreeuwend uit de auto te stappen. Ik vertik het dan ook om in grootsteden te rijden, dat laat ik aan de expert, mijn vriend, over.

Van plan om een auto te huren op Sicilië? Ik gebruik al jaren SunnyCars om mijn huurauto te boeken. Super makkelijk online platform, klantvriendelijk, budget-vriendelijk en je hebt meteen een omnium verzekering, wat in Sicilië echt geen overbodige luxe is.


Syracusa Cathedral Ortigia Sicily Italy

2. Verkeerslichten & voorrang

De Siciliaanse aanpak: Wees altijd proactief
Praktische gevolgen: Rode lichten worden vaak niet gerespecteerd, controleer altijd dubbel of er tegemoetkomend verkeer is.

Sicilianen zijn een trots volk en dat weerspiegelt zich in hun rijgedrag. Voorrang verlenen of luisteren naar een machine dat slechts drie verschillende kleuren kan tonen, past niet goed bij hun pittig temperament.

Wat volgt is een een lichte minachting voor verkeerslichten (ze worden genegeerd als men denkt dat er niemand uit de andere richting komt – of als iemand te laat is/het is diep in de nacht/iemand dat beslist) en een totale minachting voor de voorrang.  Die wordt afgedwongen, niet gegeven.

Dit betekent dat meer respectvolle bestuurders zich vaak in nauwe schoentjes bevindt. Geef je voorrang, dan is de kans groot dat je achter je een horde Sicilianen hebt die naar hartelust toeteren om hun ongenoegen te doen blijken. Neem je je voorrang, dan is het niet ongebruikelijk om je  leven voor je ogen te zien flitsen wanneer er wederom een proactieve bestuurder heeft beslist dat hij niet moet stoppen voor jou. 


3. Rijden door Sicilië betekent een symfonie van getoeter

De Siciliaanse benadering: Geduld is niet nodig als ik een toeter heb die mijn probleem oplost
Praktische gevolgen: Een waar concert

In de meeste landen in Europa gebruik je enkel een toeter bij een noodgeval:  Iemand die voor je auto springt, een vogel die stug in het midden van de baan blijft zitten of een snorfiets die al zigzaggend voor je rijdt. .

In Sicilië gaat het er echter iets anders aan toe. De consensus is dat als men niet toetert, de auto voor je niet gaat vertrekken. 

Het gevolg is dat er voortdurend wordt getoeterd en dat je wordt nageroepen zodra het stoplicht op groen springt, soms zelfs al eerder. Getoeter, gevloek en handgebaren horen er allemaal bij. Maak je niet druk, locals behandelen elkaar ook op deze manier dus het ligt niet aan jou.


Driving in Sicily

4. Snorfietsen en helmen (helm… wat?)

De Siciliaanse aanpak: Op een snorfiets kan ik door het verkeer zoeven en uiteraard heb ik geen helm nodig. 
Praktische implicaties: ALTIJD drie keer controleren voordat je afslaat om te voorkomen dat je in een roekeloze snorfiets meesleurt.

Italië is het land dat de iconische Vespa heeft uitgevonden, dus het zal je vast niet verbazen dat er nog steeds veel snorfietsen rondrijden. Maar misschien wist je niet dat rondzoeven op een 50 cc snorfiets reeds is toegestaan vanaf 14 jaar. In de praktijk betekent dit dat Sicilië waarschijnlijk de enige plek is die kan wedijveren met Thailand als het gaat om het aantal snorfietsen per persoon. 

Ze zijn overal en – net als in Ho Chi Minh City of Bangkok – vaak met z’n drieën bij elkaar gepropt op één scooter, uiteraard zonder helm. De jonge snorfiets bestuurders slalommen behendig tussen de auto’s door en negeren verkeersborden en lichten naar hartelust.

 Zorg ervoor dat je extra waakzaam bent als je links of rechts afslaat, want de kans is groot dat een jonge man/vrouw je probeert in te halen op zijn snorfiets. Zelfs al heb je je knipperlicht aan staan.


5. Parkeren in Sicilië: De officiële regels

Parking in de steden is onderworpen aan een heleboel formele en informele regels. Hieronder vind je een aantal officiële regels waar je rekening mee moet houden.

WITTE LIJNEN OF GEEN LIJNEN: Parkeren is gratis

BLAUWE LIJNEN: Betaald parkeren. Gemiddelde kosten €1 per uur. Betalen voor parkeren bestaat meestal uit het zoeken naar een parkeerautomaat in de buurt, het invoeren van je nummerplaat en het aantal uren dat je wilt parkeren en ten slotte de betaling (vaak accepteren de automaten alleen munten). Leg het kaartje dat je van de automaat krijgt op het dashboard. Zorg ervoor dat het duidelijk zichtbaar is om een boete te voorkomen.

PARKEERGARAGES: Wees je ervan bewust dat wanneer je “parking” invoert in Google Maps, het niet noodzakelijkerwijs naar een echte parkeergarage zal navigeren. Bepaalde stukken weg zijn officieel aangewezen als openbaar parkeerterrein (aangegeven met de bovengenoemde lijnen of een blauw bord met een grote witte P). Parkeergarages bestaan in Sicilië maar ze zijn erg schaars.


6. De informele regels voor parkeren op Sicilië

Technisch gesproken worden parkeerplaatsen aangegeven door de verschillende gekleurde lijnen of de blauwe borden met een grote witte P. In de praktijk wordt de parking  in grotere steden gecontroleerd door “illegale parkeerwachters” (parcheggiatori abusivi).

Dit zijn mensen die losjes, of niet zo losjes, verbonden zijn met de plaatselijke maffia.

Hoe ziet dit er in de praktijk uit? Als je door de stad rijdt, zie je misschien een man/vrouw voor een rij geparkeerde auto’s zitten. Vaak staan deze auto’s dicht op elkaar en op schijnbaar vreemde plekken geparkeerd (op trottoirs, voor garages). Wanneer je komt aangereden, zal deze persoon ofwel uiterst behulpzaam zijn om je een parkeerplaats in de buurt te bezorgen, ofwel gewoon met zijn handen zwaaien en zijn hoofd schudden om aan te geven dat er geen vrije plek is.

Als het je lukt om een plekje te vinden, vraagt de persoon geld  om op je auto te “passen”. Hoewel deze praktijk in feite illegaal is, is het beter om te betalen om schade aan de auto te voorkomen.

Hoeveel moet je betalen en waar moet je op letten? Betaal €1. Als buitenlander wordt mij vaak gevraagd om €5 te betalen. Ik weiger altijd en betaal niet meer dan €1. Houdt voet bij stuk! Let ook op waar je parkeert, als de plek duidelijk is aangegeven als verboden te parkeren, parkeer er dan niet. Weiger en loop door, want de politie zal je nog steeds beboeten als ze je auto daar aantreffen (of wegslepen zoals ze bij ons deden).

MEER REISGIDSEN | Een (zeer) uitgebreide gids voor dingen om te doen in Palermo, boordevol handige lokale tips & trucs. Of traditioneel Siciliaanse gerechten dat je moet proberen tijdens je bezoek!


7. ZTL (Zone Traffico Limitato)

Het mooie van veel steden in Italië is dat hun historische centra meestal autovrij zijn. Of je nu Noord-Italië verkent, op pad gaat in het onbekende Umbrië of rondrijdt op Sicilië, de kans is groot dat je een ZTL-bord ziet bij de ingang van het Historisch Centrum.

Negeer dit bord niet! Het is geplaatst om te voorkomen dat auto’s van niet-bewoners naar binnen rijden en ter bescherming van de  historische monumenten (tegen vervuiling) als om de kwaliteit van leven voor de bewoners te verbeteren.

Hoewel de gebieden niet altijd even goed zijn aangegeven, zijn ze meestal wel voorzien van een camera om nietsvermoedende bestuurders die de regels overtreden te betrappen. Het is beter om van tevoren contact op te nemen met je hotel/ Airbnb en te vragen waar je kunt parkeren – zij kunnen je de weg wijzen naar een geschikte parkeerplaats.


Rijden in Sicilië is heerlijk, buiten de steden althans!

8. Afstanden in Sicilië zijn bedrieglijk

Het eiland is niet zo groot, rij je van Trapani (het puntje van Oost-Sicilië) naar Messina (het puntje van West-Sicilië) dan is dat maar 329 kilometer,  je doet er echter wel 3u30 over. Palermo naar Taormina is slechts 266 kilometer, maar neemt evenveel tijd in beslag.

Sicilië heeft maar een handvol snelwegen, de meeste zijn gebouwd om de belangrijkste steden met elkaar te verbinden: Trapani, Palermo, Messina, Catania en Siracusa.

Als je de kaart van Sicilië van dichtbij bekijkt is het meteen duidelijk dat het midden en het zuiden van Sicilië niet bereikbaar is met een autosnelweg. Om hier te geraken rij je over een  Strade Statali (SS) of Strade Provinciali (SP), die er een pak minder goed bijliggen dan de autosnelwegen

Tip voor wie last heeft van wagenziekte: Strade Statali (SS) en Strade Provinciali (SP) zijn vaak een opeenvolging van bochten, zeker als je van het noorden naar het zuiden rijdt. Ik neem standaard altijd iets mee tegen wagenziekte als we deze route afleggen want ik ben telkens super misselijk.

MEER REISGIDSEN SICILIE | De 14 mooiste kerken in Palermo om te bezoeken of een verrukkelijke gids voor streetfood in Palermo.


9. Tanken in Sicilië – Kies de juiste pomp!

Op een gegeven moment ga je moeten tanken.  Als je een (groter) station binnenrijdt, heb je de keuze om zelf te tanken of om de pompbediende voor je te laten tanken (en als je geluk hebt je voorruit schoon te vegen).

De service van de medewerker is meestal niet gratis. De vergoeding wordt belast op de prijs/liter die je betaalt voor benzine. Concreet betaal je misschien €1/liter als je zelf tankt, terwijl je €1,5/liter betaalt als je een medewerker toestaat om te helpen. 

Controleer voordat je een pomp kiest of er verschillende prijzen worden aangegeven voor hetzelfde type gas (Benzina, Diesel). Als er een prijsverschil is, kies dan de baan met de laagste prijs (dit is waarschijnlijk de doe-het-zelf baan).

Betalen kan meestal met een kaart, grotere benzinestations accepteren ook Europese tankkaarten. Kleinere tankstations accepteren misschien geen enkele kaart en vragen je contant te betalen.


10. Laat geen waardevolle spullen in de auto

Ik moest eraan wennen dat mijn Palermitaanse partner altijd alles wat maar enigszins zichtbaar was op de achterbank meteen in de kofferbak stopte bij het parkeren. Of het nu gaat om een snelle pitstop (snel een koffie halen) of je de auto voor een hele dag parkeert, zorg er altijd voor dat de achterbank leeg is.

Dat geldt ook voor plastic flessen, truien en alles wat de aandacht zou kunnen trekken van iemand die kattenkwaad wil uithalen. Volgens zowel mijn partner als veel lokale vrienden worden autoruiten regelmatig gebroken om te snuisteren in andermans auto.

Laat geen waardevolle spullen achter in de auto, zelfs niet in de kofferbak.


Soorten wegen in Sicilië & maximale snelheid

Laat me je eerst een kort overzicht geven van het soort wegen dat je op Sicilië (of eigenlijk, in Italië) treft:

  • AUTOSNELWEG (Autostrade, normaal aangegeven met groene borden) – Best onderhouden wegen, normaal met tolheffing, verbinden de belangrijkste steden in het land met elkaar. De maximumsnelheid is 130 km/u.
  • STRADE STATELE (SS, normaal aangegeven met blauwe borden) – Kleiner dan de autosnelweg. Goed onderhouden. Verbinden  alle grote en middelgrote steden met elkaar. Maximumsnelheid is 90 km/u.
  • STRADE PROVINCIALI (SP, normaal aangegeven met blauwe borden) – Kleine wegen waarvan de staat varieert van zeer goed tot bijna onbruikbaar. Verbinden de kleinere dorpen met de hoofdwegen. De maximumsnelheid is 70 km/u.

Rijden op snelwegen in Sicilië

Rijden op de snelweg is een makkie vergeleken met het stadsverkeer.

Houd er rekening mee dat bepaald onvoorspelbaar rijgedrag nog steeds voorkomt: Overmatig gebruik van de richtingaanwijzer (aan laten staan als je niet van plan bent om te draaien), van rijstrook wisselen zonder gebruik te maken van een richtingaanwijzer, bumperkleven en mijn persoonlijke favoriet, rijden in het midden van twee rijstroken (d.w.z. je linker wielen op de linkerrijstrook en je rechterwielen op de rechterrijstrook hebben om de witte lijn in het midden van de auto te houden).

In alle eerlijkheid, dit laatste is meestal alleen te zien als er niet veel auto’s in de buurt zijn. Als je toevallig een bestuurder tegenkomt die per se in het midden wil blijven, knipper dan gewoon met je lichten om aan te geven dat je er langs wilt (Met je lichten knipperen is volkomen acceptabel rijgedrag op Sicilië).


Cruisen over de panoramische route d.w.z. provinciale wegen

Strade Statali en Strade Provinciali, vooral de laatste, zijn een echte hit-or-miss: Sommige zijn zeer goed onderhouden, terwijl anderen je huurauto tot het uiterste zullen testen.

Maar als je bereid bent om over de minst bereden wegen te rijden, word je vaak beloond met prachtige vergezichten en mooie kronkelige weggetjes – maak je alleen geen zorgen als je tussen een kudde schapen terechtkomt, ze steken uiteindelijk wel over.

Tolwegen op Sicilië

In tegenstelling tot een roadtrip door Frankrijk is een roadtrip door Sicilië niet duur. Op het moment van schrijven zijn er twee tolwegen op Sicilië: de A20 Palermo-Messina en de A18 Messina – Catania. Alle andere snelwegen zijn tolvrij.

Let op: hoewel je betaalt voor het gebruik van de A20, zijn er de afgelopen 3 jaar (mogelijk langer) voortdurende werkzaamheden aan de weg geweest, wat in de praktijk betekent dat het op lange stukken een 1-baans weg wordt.

Bij het oprijden van de tolweg ontvang je een papieren ticket. Bewaar dit ticket goed, want je moet het bij het verlaten van de snelweg weer laten zien.

KOSTEN TOL: Totale kosten van Palermo naar Messina €9 voor 225 km.

TOL BETALEN: Er zijn drie mogelijkheden om tol te betalen op de Italiaanse snelwegen. De gele borden met “TELEPASS” zijn alleen van toepassing als je van tevoren een Telepass-vignet hebt gekocht. De blauwe borden met witte letters “CARTE” zijn voor betaling met een kaart (Maestro, Visa en Mastercard worden allemaal geaccepteerd) en de grijze borden met een pictogram van een hand die biljetten en munten vasthoudt, geven aan dat betaling met contant geld mogelijk is.


driving in Sicily

Een auto huren in Sicilië

Tenzij je van plan bent om zelf naar dit prachtige Europese eiland te rijden, is het huren van een auto op Sicilië onvermijdelijk. Mijn gouden regels voor het huren van een auto op Sicilië zijn a. Ga voor klein, b. controleer drie keer op eerdere schade en c. zorg ervoor dat de huurpolis de wettelijk verplichte CDW (collision damage waiver) verzekering omvat.

Wettelijke vereisten voor het huren van een auto in Sicilië

  • Bestuurder moet minstens 18 jaar oud zijn
  • Bestuurder moet een geldig rijbewijs hebben + een internationaal rijbewijs (IDP) als je een niet-Europees rijbewijs hebt
  • Bestuurder moet een rijbewijs hebben dat minstens één jaar oud is
  • De auto moet gedekt zijn door een CDW-verzekering
  • Een jonge bestuurder tarief voor bestuurders onder de 25 wordt vaak toegepast
Huur je een auto in Sicilië, kies dan een klein model

Welke type auto huren in Sicilië?

Rijden op Sicilië doe je het beste met een kleine, automatische auto. De reden is simpel, je wilt zo wendbaar mogelijk zijn als je door de kleine straatjes in de dorpen manoeuvreert en zo proactief mogelijk als je in de steden rijdt (denk eraan dat je voorrang moet kunnen nemen, niet krijgen!).

Parkeren in grotere steden is ook een stuk eenvoudiger met een kleine auto. De combinatie van kleine straten en onofficiële “parkeerwachters” die zoveel mogelijk auto’s op hun parkeerplaats zetten betekent in praktijk dat je een grote wagen gewoonweg niet geparkeerd krijgt.

Waar haal ik mijn huurauto op in Sicilië?

De goedkoopste en meest tijdsefficiënte optie is om je auto direct van het vliegveld op te halen. Zowel in Palermo als in Catania bevinden de autoverhuurbalies zich in de aankomsthal.

In Palermo loop je gewoon naar de balie, geef je je gegevens door aan de medewerker en haal je vervolgens de auto op die geparkeerd staat op de parkeerplaats direct tegenover de uitgang (50 meter van de uitgang).

Controleer altijd alle gegevens op het ophaalformulier en controleer drie keer op eventuele schade voordat je instapt. Ik maak er meestal een punt van om een video te maken van de buitenkant van mijn huurauto in Sicilië, omdat het niet ongewoon is om een auto te ontvangen met een behoorlijke hoeveelheid deuken.

Autoverzekering in Italië en Sicilië

Wanneer je een auto huurt op Sicilië (en overal elders in Italië trouwens), ben je wettelijk verplicht om een basis CDW (Collision Damage Waiver) autoverzekering te hebben. Dit houdt in dat het verhuurbedrijf geen groot bedrag van je kan eisen als de auto beschadigd is en het dekt de meeste kosten als je betrokken raakt bij een ongeluk.

AUTO HUREN:Ik gebruik al jaren SunnyCars om mijn huurauto te boeken. Super makkelijk online platform, klantvriendelijk, budget-vriendelijk en je hebt meteen een omnium verzekering, wat in Sicilië echt geen overbodige luxe is.

Bezin alvorens je begint met het huren van een auto in Sicilië

Rijden op Sicilië kan een beetje lastig zijn omdat bestuurders de neiging hebben om erg proactief te zijn en de regels om te buigen naar hun eigen behoeften. Dat gezegd hebbende, is het nog steeds de beste budget optie om de schoonheid van het eiland te verkennen.

Lees je goed in over de lokale regels, wees op je hoede voor motorrijders en laat nooit iets achter op de achterbank als je de auto parkeert. Als je van plan bent om een auto te huren op Sicilië, ga dan voor een kleiner model en zorg ervoor dat je een CDW hebt wanneer je boekt.


MEER REISGIDSEN SICILIE

OVERNACHTEN | Waar overnachten op Sicilië, geschreven door een local
BEZIENSWAARDIGHEDEN | Bezienswaardigheden in Palermo & Charmante dorpjes in Sicilië
WAT TE ETEN | Heerlijk streetfood in Palermo
PRAKTISCHE INFO | Tips om te rijden in Sicilië
OMGEVING PALERMO | 15 Plekjes rond Palermo & Boutique hotels in Palermo
OMGEVING TAORMINA | 20 Boutique hotels in Taormina & 10 Plekjes rond Taormina
OMGEVING CATANIA | 10 Plekjes rond Catania

Auto huren in Sicilië: Pin

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Caroline Muller

Thanks for dropping in! My name is Caroline, and I am a full-time writer & photographer. With this blog, I hope to harness the power of travel to do good in the world. Think connecting with local cultures, sustainable tourism, and in-depth guides to known and lesser-known adventures. Adventure awaits!

Looking for something?

error: Content is protected !!