De kerstmarkt van Brugge is de meest pittoreske die het land te bieden heeft. Middeleeuws Brugge, versierd met fonkelende lichtjes, een overdosis kerstbomen en rijkelijk uitgedoste winkels. Jawel, Kerst in Brugge moet je echt meemaken! En hier lees je alles wat je moet weten!
De betoverende kerstmarkt van Brugge ligt pal in het historische centrum. De stad wordt zowaar van kop tot teen ondergedompeld in de Kerstsfeer. Nergens anders in België vind je zulke fraai versierde winkelramen, overdaad aan heerlijke ambachtelijke producten met een kersttintje of overvloed aan schattige chocolade mannetjes.
Als Belg bezoek ik elk jaar trouw de kerstmarkt in Brussel. Ik was er rotsvast van overtuigd dat er geen enkele stad Brussel kon overtreffen. Had ik dat even bij het verkeerde eind! Brugge met Kerst is echt next level. Een dagtrip van Brussel naar Brugge is een perfecte manier om beide te vergelijken!
Ieder jaar worden de kleurrijke Grote Markt en het levendige Simon Stevinplein omgetoverd tot het epicentrum van de kerstfestiviteiten. Eind november opent de kerstmarkt zijn deuren en vind je een ware schatkist aan lekkernijen om te proeven terwijl Mariah Carey op de achtergrond “All I want for Christmas” keelt. Some things never change.
Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een commissie ontvangen als je iets koopt dat wordt aanbevolen. Dit kost jou uiteraard niets extra maar ondersteunt wel deze blog. Meer info.


Kerstmarkt Brugge in het kort
HOTELS IN DE BUURT VAN DE KERSTMARKT
- Luxe ervaring: B&B Bonifacius
- Budget Keuze: Hotel Central
- Beste Locatie: B&B Canal Deluxe
KERST ACTIVITEITEN IN BRUGGE
- Top Activiteit: Kersttour door Brugge
- Smullen Maar: Wafels & Beer Workshop
- Beste beoordeling: Highlights van Brugge
DATUM VAN DE KERSTMARKT: Laatste week van november tot en met de eerste week van januari.
OFFICIELE WEBSITE KERSTMARKT BRUGGE: Visit Brugge Kerstmarkt
WAT DOE IK AAN: December kan wisselvallig zijn. Sommige jaren heb je een eenvoudige regenjas nodig, andere jaren thermisch ondergoed. De algemene vuistregel is om je in laagjes te kleden. Zorg ervoor dat je comfortabele schoenen draagt, want het historische centrum is geplaveid met kinderkopjes.
WHAT TO AVOID: Het eerste weekend van december is het drukste van het hele jaar. Als je kunt vermijden om in deze periode te komen, kies dan voor een bezoek later in de maand.
HOE BEREIK IK BRUGGE: Spring op de rechtstreekste trein van Brussel naar Brugge. Op een uurtje sta je op de Kerstmarkt. Vind de dienstregeling en koop tickets online.

Waar vindt de kerstmarkt in Brugge plaats?
Kerst in Brugge overspoelt bijna de hele stad. Hotels, restaurants en winkels halen alles uit de kast om voorbijgangers te verleiden. Geboren en getogen in België, zeg ik met 100% vertrouwen dat er geen enkele plek in België zo’n sprankelende show neerzet als de stad Brugge.
Dat gezegd zijnde, is er wel een belangrijke kanttekening. De stad is absoluut oogverblindend maar de kerstmarkten zelf zijn pas de laatste jaren zijn ontstaan en dus nog een tikkeltje underwhelming. Op het moment van schrijven waren de kraampjes nog grote metalen containers waar de stad een aantal houten planken op had geplakt. Hier is nog wat werk aan de winkel.
Grote Markt
Openingsuren: Zon t/m donderdag van 10.00 tot 22.00 uur// vr & za van 10.30 tot 23.00 uur
Hier vind je: Eten/drinken; Grote zithoek; Handvol kleine kraampjes met kerst souvenirs.
Verspreid over de Grote Markt staan een dozijn kraampjes versierd met fel verlichte lampjes, die een mix van food-baby-coma-inducerende geuren verspreiden. In voorgaande jaren was er een schaatsbaan op de Grote Markt, deze is inmiddels verplaatst naar het Minnewaterpark.


Simon Stevinplein
Openingsuren: Zon t/m donderdag van 10.00 tot 22.00 uur// vr & za. van 10.30 tot 23.00 uur.
Hier vind je: Eten/drinken; Openbare toiletten (betalend); draaimolen
Een tweede kerstmarkt in Brugge is te vinden op het Simon Stevinplein. Een overvloed aan kraampjes met ambachtelijke producten en goederen gemaakt door lokale producenten, evenals een fel versierde overdekte geïmproviseerde bar smukken het kleine plein op.
Minnewater Park
Openingsuren: Zon tot donderdag van 11.00 tot 21.00 uur// vr & za van 10.00 tot 22.00 uur
Hier vind je: Drankjes; Schaatsen
Kostprijs: €7
In het Minnewater Park ligt momenteel een kunstijsbaan, drijvend op het romantische meer met uitzicht op het kasteel. Je bereikt het park door 10 minuten vanaf de Grote Markt te wandelen. Het park is eveneens één van de plekjes die je met de Wintergloed wandeling bezoekt (waarover later meer).
Vermeldenswaard is dat de schaatsbaan en de bar die de baan omarmt verschillende openingstijden hebben. De laatste opent pas in de namiddag en serveert een verscheidenheid aan (alcoholische) dranken en warme chocolademelk.


Wanneer begint de kerstmarkt in Brugge
De officiële data van de Brugse kerstmarkt verschilt elk jaar, maar als vuistregel geldt dat ze van de laatste week van november tot en met de eerste week van januari lopen. Brugge is zelfs een van de weinige plaatsen in België waar de kerstmarkt tot ver na 1 januari doorloopt.
OPENINGSTIJDEN: Voor de kerstmarkt zijn de openingstijden als volgt: Zondag t/m donderdag van 10.00 tot 22.00 uur; vrijdag t/m zaterdag van 10.30 tot 23.00 uur.
WANNEER TE GAAN: Kerst in Brugge is een van de drukste seizoenen voor de toch al zeer toeristische stad. Als je kunt, raad ik je ten zeerste aan om je bezoek op dinsdag of woensdag te plannen. Tegen donderdag stroomt de stad over van weekendgangers en cruise-gangers die de stad verkennen als daguitstap van de Kerstcruise.

5 x Doen op de kerstmarkt van Brugge
LEZEN | Plan je perfecte dagje Brugge
De kerstmarkten zelf zijn piepklein en kunnen gemakkelijk in een halve dag worden bezocht. Elk van de drie kerstmarkten ligt op loopafstand van elkaar en de verste is in slechts 10 minuten te bereiken.
Als je de ware magie en de kerstsfeer van Brugge wilt ervaren, raad ik je ten zeerste aan een overnachting te boeken. Zodra de zondvloed aan dagjestoeristen na 17.00 uur wegtrekt en alleen de locals overblijven, haalt de stad opgelucht adem.
Wij bleven twee dagen en kozen ervoor om op de eerste dag een Kerst rondleiding door Brugge te boeken om de stad te leren kennen. Onze gids gaf uitleg over de verschillende kerstmarkten, de beste plekken om warme chocolademelk te verkrijgen en waar je lokaal gemaakte chocolaatjes kunt vinden, terwijl hij tegelijkertijd in de geschiedenis van de stad dook.


1. Eet jezelf een weg door de stad
Hoewel klein, heeft de kerstmarkt in Brugge een ruim aanbod aan etenswaren om te proberen. Ik ga deze paragraaf uitbreiden met verschillende typische etenswaren die ook op loopafstand van de kerstmarkt te vinden zijn.
TARTIFLETTE: Een Frans gerecht waar wij Belgen tijdens Kerstmis dol op zijn. Gemaakt met aardappelen, kaas, spek en uien. Te vinden op het Grote Plein.
CHOCOLADE: Truffels, pralines, chocoladefonteinen, warme chocolademelk. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt wel in chocoladevorm verkocht op de kerstmarkt.
BEIGNETS: Gemaakt van gefrituurd deeg en rijkelijk bedekt met poedersuiker. We vonden er een paar op het Simon Stevinplein.
CHURROS: Op de een of andere manier heeft deze typisch Spaanse snack zijn weg gevonden naar elke kerstmarkt in België. Klein of groot, ze serveren altijd Churros. Gebakken deeg met een laagje chocolade.
WORST: Klein, groot, met of zonder uien, in een broodje of solo. Verkrijgbaar op beide markten.
FRIETJES: Je kunt de typische frietjes eten op de kerstmarkt in Brugge, hoewel wij Belgen eerlijk gezegd niet de neiging hebben om frietjes te eten op de kerstmarkt.
GINGERBREAD (SPECULAAS) KOEKJES: Wij kochten heerlijke artisanale speculaas bij Maison La Confiance, een artisanale bakkerij die zijn waren hier in Brugge produceert.
WAFELS: Ga naar House of Waffles voor een echte Belgische wafel. De locals beschouwen dit als de beste plek voor wafels in Brugge.
LEUKE ACTIVITEIT | Boek een culinaire wandeling door Brugge. Inclusief 10 proeverijen met klassiekers zoals wafels, frietjes, chocoladetruffels en een heleboel ambachtelijke kazen en bieren.


2. Drink traditionele kerstdrankjes
JENEVER: Jenever is een gedistilleerde drank gemaakt van moutwijn en een mengsel van plantaardige ingrediënten, waaronder jeneverbes, koriander en verschillende kruiden. Er zijn eindeloos veel verschillende smaken en het wordt geserveerd in een borrelglaasje.
GLUHWEIN: Niets schreeuwt meer Kerstmis uit dan een kop glühwein. Rode wijn met kruiden als kaneel, kruidnagel en citrusschil. Het is gezoet met suiker en vaak versterkt met brandy.
WARME CHOCOLADE: Warme chocolademelk hoort nu eenmaal bij een echte kerstmarkt en kan je zo goed als ik alle kraampjes verkrijgen. De allerbeste warme chocolademelk die wij proefden was echter in het Old Chocolate House.
LOKAAL BIER UIT BRUGGE: Ga naar Brouwerij Halve Maan voor de Brugse Zot of naar Brouwerij Bourgogne des Flandres om het gelijknamige bier te proeven.
FOODIES | Wil je je wat meer verdiepen in de beste plekjes voor bier en chocolade in Brugge. Boek dan zeker Hungry Mary’s beroemde bier en chocolade tour.


3. Wintergloed in Brugge
Dit was zo leuk en een prachtige manier om minder bekende delen van Brugge te verkennen. Wintergloed is een lichtroute dat al een paar jaar wordt georganiseerd en bestaat uit 10 lichtinstallaties verspreid over een pad van 2,5 km dat door het historische centrum en het Minnewaterpark loopt.
De lichtjes gaan dagelijks aan tussen 17.00 en middernacht voor de hele duur van de Kerstmarkt (min of meer vanaf de laatste week van november tot de eerste week van januari). Lees meer over de installatie van dit jaar op de officiële website.
Wij hadden geen kaart nodig om de installaties te vinden. Het pad werd aangegeven door een stel blauwe straatverlichting, die je makkelijk kon volgen. Locals trokken er massaal op uit dus het was echt makkelijk om gewoon de stroom mensen te volgen. Voor elke installatie stonden informatieve panelen om de inspiratie van de kunstenaars uit te leggen.
4. Ga schaatsen
Openingsuren: Zon tot donderdag van 11.00 tot 21.00 uur// vr & za van 10.00 tot 22.00 uur
Hier vind je: Drankjes; Schaatsen
Kostprijs: €7 inclusief schaatshuur
De kunstijsbaan lag vroeger op de Grote Markt, maar is een paar jaar geleden verplaatst naar het Minnewaterpark. De ijsbaan is vrij klein en ligt op het Minnewater met uitzicht op het mooie kasteel De la Faille. Tijdens een bezoek aan de ijsbaan was het een drukte van belang met kleuters die kirrend van het lachen over het ijs buitelden.
De Winterbar Vorst kijkt uit over de schaatsbaan en heeft een klein aanbod van warme dranken, snacks en bieren. Betalen kan met een kaart. De openingstijden van de Winterbar verschillen van die van de schaatsbaan (ma t/m do 14.00 – 22.00 uur; vr t/m za 11.00 – 23.00 uur, zondag 22.00 uur). Tijdens de kerstvakantie gaat de bar al om 11.00 uur open!


5. Snuif de kerstsfeer in Brugge op van bovenaf
Hoewel het super gezellig is om over de kerstmarkten te slenteren (oh, die prachtige geuren die overal vandaan komen), kan het soms een beetje te druk zijn. De drukte achterwege laten en tegelijk een super zalig zicht hebben over de feestelijk uitgedoste Grote Markt kan op twee verschillende uitzichtpunten.
Beklim het Brugse Belfort
Openingstijden in december: 09.00 tot 20.00 uur | Tickets Prijs: €15 // Reserveren is verplicht, want de plaatsen zijn beperkt. Koop tickets online.
De 13e-eeuwse middeleeuwse toren was ooit een opslagplaats voor gemeentelijke charters en archieven, maar ook een wachttoren die tegenwoordig het symbool van de stad en een geweldig uitkijkpunt is. Om de top te bereiken, moet je 366 treden beklimmen op een strak gewikkelde, ronde trap. Het uitkijkplatform bevindt zich recht onder de klokken, die erg luid klinken als ze geluid maken. Biedt 360° uitzicht over Brugge.
Tuur over de Brugse kerstmarkt met een koud pintje in de hand
Het Belfort was persoonlijk niet mijn favoriete uitkijkpunt. Ga naar het Historium (een heel gaaf interactief museum over de geschiedenis van Brugge). Vanaf hier heb je twee verschillende opties voor een uitkijkpunt over de kerstmarkt. Dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur.
OPTIE EEN | Sla het kopen van een kaartje over en ga meteen naar de eerste verdieping waar het Duvelorium Grand Beer Café is gevestigd. Bestel een biertje en ga naar het terras dat uitkijkt over de Grote Markt.
OPTIE TWEE | Ga naar de top van het Historium voor het beste uitzicht – zelfs beter dan het Belfort zou ik zeggen. Een kaartje voor toegang tot het uitkijkpunt kost €12 of koop kaartjes voor het Historium en betaal simpelweg een kleine €5 om toegang te krijgen tot het uitkijkpunt.

5 x Extra activiteiten in Brugge met Kerstmis
1. Woon een kerstconcert of kerstparade bij
Brugge heeft veel concerten rond de feestdagen. Bekijk zeker het programma van het Concertgebouw met kerstconcerten vlak voor en vlak na Kerstmis. Elk jaar organiseert de Basiliek van het Heilig Bloed een kerstconcert op de eerste en tweede kerstdag (toegangsprijs €20).
Als je op zoek bent naar een heerlijk folkloristisch evenement, ga dan het weekend voor Kerst naar Brugge om de Sterrenstoet bij te wonen. Een optocht die het kerstverhaal uitbeeldt met 100 vrijwilligers waaronder Maria op een ezel en een kudde schapen. De stoet begint en eindigt bij Maricolen, Oude Zak 38, Brugge. Onderweg worden kleine donaties ingezameld voor het goede doel.


2. Boek een kerstrondleiding
Ik heb Brugge al meerdere keren bezocht, in zowat elk jaargetijde. De sprookjesachtige stad is ontegenzeggelijk prachtig, maar het wemelt er van de toeristenfuiken. Ik wilde meer informatie, van een lokale bewoner, over Kerstmis in Brugge en boekte de Kerst in Brugge rondleiding.
Onze gids nam ons mee naar zijn favoriete plek voor warme chocolademelk, liet ons zien waar we lokaal gemaakte chocolaatjes en de allerbeste wafels konden krijgen terwijl hij ons verblijdde met een goede mix van persoonlijke anekdotes en geschiedenis over de stad. Ik ging weg met een veel beter gevoel voor de stad.


3. Geniet van de heerlijke Belgische chocolade
Je bezoekt België niet zonder overvloedige hoeveelheden Belgische chocolade te eten. Dat hoort er nu eenmaal bij! Als je door het historische centrum van Brugge loopt, lijkt er een oneindig aantal bordjes met “Beste Belgische Chocolade” te staan. Dus waar ga je heen voor the good stuff?
DE CHOCOLATE LINE: Een van de weinige chocolatiers die hun chocolade nog steeds in het hart van België produceert. Gerund door de meervoudig bekroonde chocolatier Dominique Persoone. Heeft ook vestigingen elders in België.
DE CHOCOLATE FACTORY: Een kleine lokale chocolatier met slechts twee vestigingen die nog steeds chocolade produceren in Brugge. Heeft een ruime keuze aan pralines.
HET CHOCOLADE MUSEUM: Perfect voor wie wat dieper wil ingaan op de geschiedenis van chocolade in België, inclusief een chocoladeproeverij!
TIP | Boek rond Kerstmis een chocolade workshop en maak je eigen chocolade!

4. Kleed je warm aan en vaar door de grachten
Brugge, ook wel “Venetië van het Noorden” genoemd, heeft een gigantisch netwerk van grachten die onder de middeleeuwse straten kronkelen. Deze grachten hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw, toen ze werden aangelegd voor commerciële doeleinden, met name om de handel te vergemakkelijken en goederen te vervoeren.
Ik moet toegeven dat ik de rondvaart tot nu toe drie keer heb gemaakt en mijn favo editie was tijdens Kerstmis. Tijdens de 45 minuten durende rondvaart kun je de prachtig versierde gevels van de goed bewaard gebleven middeleeuwse gebouwen van de stad vanuit een ander perspectief bekijken. Toegeven, het is erg toeristisch en best koud, maar echt de moeite!
Boottochten kosten meestal €12 en kaartjes koop je bij een van de vijf verkopers verspreid over het historische centrum. Wij gingen naar de Rozenhoedkaai en sprongen daar op de boot. Voor het beste uitzicht ga je helemaal achteraan op de boot zitten.
TIP | Combineer een boottocht met een begeleide wandeltocht. De best beoordeelde 2,5-uur durende tour biedt veel waar voor je geld omdat hij je meeneemt langs de verschillende hoogtepunten van de stad + een boottocht bevat voor slechts € 18 extra in plaats van een enkeltje voor een boottocht.


5. Koop kerstversieringen in de Kerstwinkel die 365 dagen per jaar open is
Adres: Vlamingenstraat 23 || Openingsuren: Dagelijks 10.00 tot 17.45, maandag gesloten
Toen ik deze winkel binnenliep, verwachtte ik half dat de Kerstman plots zou verschijnen. Hier wordt een overvloed aan kerstversiering verkocht die zelfs mijn stoutste dromen te boven gaat. De winkel zit al meer dan 25 jaar op deze plek en verkoopt het hele jaar door kerstversiering.
Hoewel de winkel iets duurder is dan de nabijgelegen Käthe Wohlfahrt (een Duitse keten van kerstwinkels), verkoopt de winkel vooral decoraties die in Europa zijn gemaakt. Van weelderige linten tot kerstmannen in vintage stijl, ik wilde ze allemaal hebben! Mis de kerstgrot in de kelder niet.
Waar overnachten in Brugge in de buurt van de kerstmarkten
LEZEN | 15 Duurzame boutique hotels in Brugge
Ik raad ten zeerste aan om rond Kerstmis een nacht in Brugge door te brengen om de stad te ervaren zonder de vele toeristen. Het is belangrijk om te kiezen waar in de stad je net verblijft; verder weg is makkelijker voor de portemonnee, maar minder leuk na het smullen van overvloedige hoeveelheden chocolade en glühwein, terwijl dichter bij de festiviteiten betekent duurder en het risico op geluidsoverlast.
MEEST AUTHENTIEKE ERVARING: B&B Bonifacius
Een prachtig middeleeuws houten huis met uitzicht op de iconische Bonifaciusbrug. Stap terug in de tijd als je verblijft in deze gezellige, lokale B&B.
BUDGET KEUZE: Hotel Central
Een no-nonsense 2-sterrenhotel op de Grote Markt, tegenover het Brugse Belfort. Veel waar voor je geld en een onovertroffen locatie. Is zeer snel volboekt.
BEST LOCATIE: B&B Canal Deluxe
Gevestigd in een prachtig historisch herenhuis met een rustige tuin die uitkijkt over een van de vele pittoreske grachten van Brugge. Lokale eigenaars, met 4 kamers, 350 meter van de Grote Markt

Waar te eten en drinken rond Kerstmis in Brugge
LEZEN | 12 x Vegetarische restaurantjes Brugge
Beste warme chocolade in Brugge
THE OLD CHOCOLATE HOUSE: Zonder twijfel de allerbeste warme chocolademelk die we in heel Brugge hebben geprobeerd. Deze chocoladewinkel heeft een kleine tearoom op de eerste verdieping waar verschillende soorten warme chocolademelk worden geserveerd. Wij bestelde de speculaas speciaal, met extra marshmallows. Een van de enige plekken die we tegenkwamen waar je ook melk zonder zuivel kon krijgen.
Waar vind je de lekkerste chocolade in Brugge
THE CHOCOLATE LINE: Een van de weinige chocolatiers die hun chocolade nog steeds in het hart van België produceert. Gerund door de meervoudig bekroonde chocolatier Dominique Persoone. Heeft ook vestigingen elders in België.
THE CHOCOLATE FACTORY: Een kleine lokale chocolatier met slechts twee vestigingen die nog steeds chocolade produceren in Brugge. Heeft een ruime keuze aan pralines.
HET CHOCOLADE MUSEUM: Perfect voor wie wat dieper wil ingaan op de geschiedenis van chocolade in België, inclusief een chocoladeproeverij!
Best wafels in Brugge
HOUSE OF WAFFLE: Wordt door de locals beschouwd als de beste plek voor wafels in Brugge.
OTTO WAFFLE: Probeer de speciale Brugse wafel! Deze unieke wafel is gebakken in de vorm van kant, zuivelvrij, glutenvrij en besprenkeld met kokosbloesemsuiker. Ik kan je verzekeren, goddelijk!
WAFEL WORKSHOP: Als je wat meer tijd hebt, leer dan hoe je je eigen Belgische wafels kunt maken.

Praktische tips voor een bezoek aan de kerstmarkten van Brugge
Dit deel van de gids bevat een heleboel praktische details die misschien niet zo interessant zijn om te lezen, maar ze zijn zeker de moeite waard om even door te nemen voordat je naar de kerstmarkt gaat.
Waar parkeren voor de kerstmarkt in Brugge?
Je kan je parkeren rond het station van Brugge of een tikkeltje meer centraal in parking ‘t Zand.
Hoeveel kost Wintergloed?
Wintergloed is gratis om deel te nemen.
Is de Kerstmarkt in Brugge leuk?
Ik vond eerlijk gezegd de kerstsfeer in Brugge vooral leuk. De kerstmarkten zelf zijn klein en die heb je op een halve dag bezocht.
Wanneer begint de kerstmarkt?
De kerstmarkt begint traditioneel de laatste week van november en eindigt de eerste week van januari.
Hoe kom je bij de kerstmarkt in Brugge?
De kerstmarkt ligt op 12 minuten wandelen van het treinstation (Brugge Station). Rechtstreekse treinen vanuit Brussel rijden elk uur en kosten €16 (enkele reis).
TIP | Als je in het weekend een treinkaartje koopt, kies dan voor het “weekendkaartje”, want dan krijg je 50% korting. Controleer de dienstregeling en koop tickets via Omio of rechtstreeks via de NMBS.

Kerstmarkten rond Brugge
Als je nog een paar dagen in België verblijft en wat meer kerstsfeer wilt opsnuiven, kun je overwegen om een van de nabijgelegen steden te bezoeken.
BRUSSEL // 1 uur treinen van Brugge
De kerstmarkt van Brussel is de grootste van heel België en de meest multiculturele. Verspreid over het historische centrum met de grootste clustering van kraampjes op La Bourse en de Marché aux Poissons. De markt loopt van de laatste week van november tot de eerste week van januari. Dagelijks van 12.00 tot 22.00 uur.
ANTWERPEN // 1u20min met de trein van Brugge
Ooit de belangrijkste stad van de Lage Landen, nu de modehoofdstad van België. Antwerpen is hip en er valt altijd wel iets te beleven! De kerstmarkt wordt gehouden op de Grote Markt, Suikerrui, Steenplein en Handschoenmarkt. Van de tweede week van december tot de eerste week van januari. Dagelijks geopend van 12.00 tot 22.00 uur.
GENT // 22 minuten met de trein van Brugge
Het nabijgelegen Gent is een absoluut fantastische stad om te bezoeken. Het lijkt qua architectuur op Brugge, maar het bruist er van de locals en studenten en voelt minder als een openluchtmuseum aan. De kerstmarkt concentreert zich rond het Sint-Baafsplein en het Sint-Veerleplein. Opent de eerste week van december en duurt 3 weken tot eind december. Dagelijks van 12.00 tot 12.00 uur (en 01.00 uur in het weekend).

Duurzaam reizen bij een bezoek aan Brugge in December
Kerstmarkten zijn geweldig om te bezoeken, niet alleen vanwege het overvloedige eten en de algemene vrolijkheid, maar ook omdat ze de lokale economie ondersteunen en een welkome gelegenheid bieden voor ambachtslieden om hun werk te laten zien.
Toch is er ook een keerzijde aan die kerstmunt: bergen plastic, zware opstoppingen door extra verkeer en dure huurprijzen voor kraampjes die lokale ambachtslieden uit de markt prijzen ten gunste van grotere bedrijven met massaproducten. Hieronder staan een paar tips om je bezoek duurzamer te maken.
NEEM OPENBAAR VERVOER: Laat de auto thuis, de kans is groot dat je toch nog een zenuwslopende strijd moet leveren om een parkeerplaats te vinden.
KOOP LOKAAL: Als je in de stemming bent om een souvenir te kopen, vraag dan waar het is gemaakt voordat je het koopt. Op de kerstmarkt vind je nog plaatselijke ambachtslieden die hun waren tentoonstellen.
BLIJF EEN TIKKEL LANGER: Overweeg om minstens één overnachting te boeken in Brugge.
PAARD EN KOETS IN BRUGGE: De paardenkoetsen in Brugge zijn onderworpen aan strenge regels met verplichte rustdagen en een maximum van 8 uur werk per dag. Als de temperatuur boven de 30°C stijgt, mogen de paardenkoetsen wettelijk niet rijden. Ik ben persoonlijk geen fan van toeristische attracties waar dieren bij betrokken zijn en verkies om te wandelen.

Is Brugge bezoeken met Kerstmis de moeite waard
Brugge is de meest bezochte plaats in België en verslaat zelfs de hoofdstad Brussel. Er komen naar schatting 8 miljoen toeristen per jaar, die graag een glimp willen opvangen van de UNESCO Werelderfgoedstad. Als je door de geplaveide straten dwaalt, zie je schilderachtige grachten, betoverende pleinen en eeuwenoude gebouwen die nergens anders in Europa te vinden zijn.
Wat Brugge nog aantrekkelijker maakt, is de feestelijke sfeer tijdens de kerstperiode. De stad verandert in een winter wonderland, versierd met fonkelende lichtjes en feestelijke decoraties. Geen enkele plek in België doet kerst zo goed en magisch als in Brugge. En ik zeg dit als Belg!
Hier hoort wel een kleine kanttekening bij. De magie van Brugge met Kerst trekt veel bezoekers. December is één van de drukste maanden voor de stad, waardoor de stad kampt met massa toerisme. Als het enigszins mogelijk is, probeer je bezoek dan doordeweeks te plannen.

MEER REISGIDSEN BELGIE
BRUGGE: Dagje Brugge
BRUGGE: Brugge of Brussel: Welke stad bezoek je best
BRUGGE: 15 x Duurzaam overnachten in Brugge
BRUSSEL: Plan het perfecte dagje Brussel
BRUSSEL: Verborgen plekjes in Brussel
BRUSSEL: Bezienswaardigheden omgeving Brussel bereikbaar met de trein
BRUSSEL: Waar boek je best een hotel in Brussel volgens een Brusselaar
BELGIE: Mooiste plekjes in Belgie
BELGIE 16 Prachtige kastelen waar je kan overnachten
Kerstmarkt Brugge – Pin


0 reacties