Brussel heeft veel te bieden! Je kan er gemakkelijk een week rondslenteren en de overvloed aan hotspots, verborgen parels en culinaire geneugten ontdekken. Plan je dagje Brussel zorgvuldig in om het beste van de stad mee te pikken. Met mijn lokale tips komt dat helemaal goed!
Brussel is de heerlijk multiculturele en bruisende hoofdstad van zowel België als Europa. Jaarlijks trekken massa’s toeristen naar Brussel voor een dagje uit, helemaal terecht! Hier vind je een meesterlijke Grote Markt (zoveel goud!), prachtige Art Nouveau, ettelijke honderden cafés met Belgisch bier en uiteraard het embleem van de stad, Manneken Pis.
Ik verhuisde een paar jaar geleden naar Brussel en dompelde mezelf volledig onder in alles wat de stad te bieden heeft. Van culturele activiteiten tot toeristische hotspots en minder bekende bezienswaardigheden, ik heb ze zowat allemaal afgeschuimd. Als foodie heb ik uiteraard ook de culinaire scene van Brussel onder de loep genomen, met enkele extra kilo’s als gevolg.
Nu goed, al deze kennis deel ik met veel plezier opdat jij kan genieten van een top Brussel dagje uit. Hier vind je 12 onmisbare activiteiten, een paar aanbevelingen voor veggie restaurants en uiteraard een paar cafés waar je na het ontdekken kan chillen met een pintje ( of een cocktail).
Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een commissie ontvangen als je iets koopt dat wordt aanbevolen. Dit kost jou uiteraard niets extra maar ondersteunt wel deze blog. Meer info.
Plan jouw dagje Brussel
Top Tours voor Foodies
Praktische Tips voor Brussel
- Brussels City Card: Incl. 41 musea + openbaar vervoer
- Overnachten: Lees 15 Boutique Hotels
- Top Café: Moeder Lambic Brussel
Voor een hoofdstad is Brussel relatief klein. De meeste toeristen beperken zich tot de paar kilometer rond de Grote Markt als ze maar één dag hebben om de stad te bezoeken. Eigenlijk hoeft dat helemaal niet, met het openbaar vervoer geraak je overal in Brussel.
- OPENBAAR VERVOER: Het openbaar vervoer in de Brusselse binnenstad maakt gebruik van één ticket voor de verschillende bus-, metro- en tram systemen en brengt je door heel Brussel en de buitenwijken.
- LEUKSTE RESTAURANTJES: Le Conteur, Manneken Pis Café, Choux de Bruxelles
- BRUSSELSE BIERTJES: De Brussels Beer Project, Zinnebier, Zenne Pils
- MEER REISGIDSEN VOOR BRUSSEL: Weekendje Brussel; Plekjes in de omgeving van Brussel om te ontdekken; Kastelen rond Brussel
- BRUSSEL PER SEIZOEN: Kerstmarkt in Brussel; Bezoek het Hallerbos
Is een daguitstap Brussel leuk
Brussel wordt vaak over het hoofd gezien en onterecht bestempeld als saai, zeker in vergelijking met Amsterdam en Parijs. De hoofdsteden van onze buurlanden barsten uiteraard van cultuur en mooie architectuur, maar onderschat Brussel niet.
De stad is klein, beloopbaar en tot de nok gevuld met Art Nouveau-architectuur. Verder heb je hier tal van gezellige cafeetjes met oneindig veel soorten Belgisch bier en kleine chocolade winkeltjes die overheerlijke Belgische chocolade verkopen.
Een bijkomend voordeel van Brussel is de ligging. Als hoofdstad van Europa is de stad zeer goed verbonden met vrijwel heel Europa. Met de hogesnelheidstrein sta je binnen een paar uur in Londen, Amsterdam, Parijs, Aken en Keulen. Wil je een tikkeltje verder weg, spring dan op de nachttrein naar Berlijn, Praag of Wenen. Maar goed, laten we eerst Brussel stad verkennen alvorens we de rest van Europa bespreken.
8 x Bezienswaardigheden in Brussel
Deze gids beperkt zich voornamelijk tot het historische centrum van de stad. Toegegeven, dit deel van de stad wordt beschouwd als het meest “toeristisch” volgens de locals, maar wees gerust, het is de moeite waard om te verkennen. Met een beetje hulp van een lokale bewoner (yours truly) vermijd je zonder probleem de toeristenvallen.
1. BEWONDER DE GROTE MARKT
Ik ben misschien een tikkel subjectief, maar de Grote Markt in Brussel is gewoon het mooiste plein van Europa. Als inwoner van Brussel ben ik al vaak langs dit plein gewandeld en het tovert nog steeds een glimlach op mijn gezicht. Daarom zou ik ook aanraden om je Brussel dagje uit hier te beginnen.
De Grote Markt van Brussel staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De meeste gebouwen rond het plein dateren uit de 18e eeuw, toen de Grote Markt werd herbouwd met geld van de gilden. Merk op hoe harmonieus de bouwstijl is, dit is deels te danken aan de strenge stadsvoorschriften van toen!
Neem naast de weelderige gildehuizen ook een kijkje in het stadhuis van Brussel (rondleidingen zijn mogelijk op bepaalde dagen van de week). Draai je om en stap het indrukwekkende Broodhuis binnen. Hier vind je het Stadsmuseum van Brussel met het originele Manneken Pis-beeldje.
DOEN OP DE GROTE MARKT | Brussel Biermuseum, Brussel Stadsmuseum, Beklim de torenspits van het stadhuis van Brussel, leer meer over de geschiedenis via een begeleide wandeling.
BEST UITZICHT | Eerste verdieping van Café La Brouette of Restaurant Le Roy d’Espagne
2. ZOEK HET TRIO VAN PLASSENDE STANDBEELDEN
Manneken Pis
Het is tijd om één van de populairste, maar bedrieglijk kleine, toeristische attracties van Brussel te bezoeken. Wandel 5 minuten vanaf de Grote Markt om het beroemde Manneken Pis (Kleine Julien) beeld te zien. Je kan hem niet missen, volg de grote stroom toeristen!
OORSPRONG: Er doen veel verhalen de ronde over de oorsprong van Kleine Julien, maar het meest waarschijnlijke is dat hij een eerbetoon is aan de leerlooierijen in de stad die hier in de middeleeuwen werkzaam waren. Vroeger werd de urine van kinderen gebruikt om het leer te verwerken (eikes!).
OUTFITS: Het is niet ongebruikelijk dat Manneken Pis verkleed is. Dit kleine mannetje draagt vaak traditionele outfits voor een nationale dag of de viering van specifieke gebeurtenissen zoals het feest van Sinterklaas. Zijn 1000 kostuums kun je bekijken in een speciaal museum om de hoek: Garderobe Manneken Pis.
Jeanneke Pis
Het standbeeld van een plassend meisje (Jeanneke-Pis) werd gemaakt in opdracht van een plaatselijke restauranthouder om “de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te herstellen”. Jeanne plast om de hoek van het beroemde Delirium Café, dat meer dan 1000 bieren op de kaart heeft staan. Aanlokkelijk, maar eerlijk: er zijn betere cafés om een pintje te gaan drinken (scroll naar beneden voor aanbevelingen).
Zinneke Pis
Het Zinneke (Brussels jargon voor “een bastaard”) is een klein bronzen beeldje van een plassende hond gemaakt in 1998.
Gelegen op de kruising van de Rue des Chartreux/Kartuizersstraat en de Rue du Vieux-Marché-aux-Grains/Oude Graanmarkt. De naam is een knipoog naar het “Zinneke” of hoe Brusselaars zichzelf ooit noemden. Valt jouw dagje uit in Brussel samen met een streep zon, dan is deze buurt tevens heerlijk om rond te kuieren.
3. BOEK EEN FOODTOUR EN EET JE BUIKJE ROND
Als je rond de Grote Markt wandelt, zou je ten onrechte kunnen denken dat wij Belgen alleen maar frietjes, wafels en chocolade eten en onze dorst lessen met liters bier. I wish! Helaas pindakaas is dat niet het geval, maar voor jouw dagje Brussel kan ik je enkel maar aanmoedigen om dat wel te doen!Ik moet wel toegeven dat er enorm veel rijkelijk uitgedoste toeristenvallen zijn in het centrum van Brussel. Het is zelfs voor mij soms moeilijk om uit te pluizen welke plekjes authentiek zijn en welke ronduit rommel verkopen.
TIP | Ik had een vriendin op bezoek en we boekten de Hungry Mary’s Beer and Chocolate tour. Het was echt geweldig, ik heb toen veel nieuwe plekken ontdekt waar ik nog nooit was geweest!
Leukste Food en Bier Rondleidingen in Brussel
- PERSOONLIJKE AANBEVELING: Hungry Mary’s Beer and Chocolate tour
- VOOR DE BIERLIEFHEBBERS: Kleinschalige Bierproeverij in Brussel
- LEUKSTE CHOCOLADE RONDLEIDING: Wandeling & Chocoladeworkshop in Brussel
- LEER JE EIGEN WAFELS MAKEN: The Brussels Waffles Workshop
Best chocolade in Brussel
Ik begrijp het volkomen als je aarzelt om een rondleiding te boeken en liever zelf op pad gaat. Een paar van mijn favoriete (lokale) chocolatiers zijn Pierre Marcolini, BS40, Neuhaus en Laurent Gerbaud Chocolatier. Persoonlijk ben ik geen fan van Leonidas of de keten La Belgique Gourmande.
Beste wafels in Brussel
Als je in Brussel bent, vraag dan zeker om een Brusselse wafel (op de foto hierboven), want dat is de plaatselijke specialiteit. De traditionele versie is niet bedekt met slagroom en fel gekleurde stukjes fruit maar beperkt zicht tot een laagje poedersuiker. Voor een echte wafel gaat trek je naar Maison Dandoy of als je de veganistische versie wilt, probeer dan VeganWaf.
4. VERKEN DE KONINKLIJKE SINT-HUBERTUSGALERIJEN
De volgende stap op de dagje Brussel route is een bezoek aan de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. De majestueuze galerijen waren één van de eerste overdekte winkelgalerijen in Europa en werden in 1847 geopend voor het publiek. Ze zijn bijna net zo oud als België zelf (dat in 1830 werd opgericht).
De meeste reizigers lopen er één keer doorheen, maken een foto en vertrekken weer. Wat velen zich niet realiseren is dat dit prachtige stukje architectuur uit drie galerijen bestaat: Koningsgalerij (Frans: Galerie du Roi), Koninginnegalerij (Frans: Galerie de la Reine) en Prinsengalerij (Frans: Galerie des Princes, Nederlands: Prinsengalerij).
TROPISMES BIBLIOTHEEK: Genesteld in de Prinsengalerij ligt de mooiste boekwinkel van Brussel. Dit prachtige verborgen pareltje was vroeger een balzaal en daarna een beroemde jazz bar.
CINEMA: De Koninginnegalerij huisvest een kleine bioscoop die dateert uit 1939 en waar nog steeds een select aantal niche films draait. Check welke films ze spelen.
MAISON DANDOY: Aan het begin van de Koninginnegalerij vind je een groot Maison Dandoy, dat de beste warme chocolademelk van Brussel serveert.
KONINGKLIJK THEATER: De galerijen hebben hun eigen theater (Théâtre Royal des Galeries), het theater is geschilderd door niemand minder dan de beroemde surrealistische schilder René Magritte. Kijk online wat er speelt.
CHOCOLADE WINKELS: Er zijn genoeg chocoladewinkels in de galerijken: Neuhaus (Queen’s Gallery), Pierre Marcolini (Queen’s Gallery) en Mary’s Chocolate (Queen’s Gallery) hebben een goede selectie pralines.
5. BEZOEK EEN VAN DE VELE MUSEA IN BRUSSEL
Als je maar één dag in Brussel bent, is de kans groot dat je geen zeeën van tijd hebt om in een museum door te brengen. Hier zijn een paar musea die ik telkens aan vrienden en familie aanraad om te bezoeken om de stad beter te leren kennen:
MAGRITTE MUSEUM: Het museum is onlangs volledig gerenoveerd. Het bevat de grootste collectie schilderijen van de Belgische surrealist René Magritte.
BRUSSEL STADMUSEUM: Legt de geschiedenis van de stad uit en huisvest de originele Manneken Pis. Het ligt op de Grote Markt en heeft een spectaculair uitzicht.
BELGIAN BEER WORLD: Dit is een interactief museum over bier in België, gevestigd in de onlangs gerenoveerde Beurs. Mijn favoriete onderdeel is hun dakterras waar je bier kunt proeven.
STRIPMUSEUM: Brussel heeft een lange geschiedenis op het gebied van stripverhalen. Misschien ken je de Smurfen of TinTin wel. Ja, deze kleine jongens zijn gemaakt door Belgische kunstenaars. Het Stripmuseum is informatief en toevallig gevestigd in een prachtig Art Nouveau-gebouw.
BUDGET TIP | Wil je meerdere musea bezoeken koop dan de Brussel City Card. Een ticketje voor een museum is al snel €15 dus dat loop super snel op. Met de Brussel City Card heb je keuze uit 49 musea en kan je gratis op het openbaar vervoer.
6. LEREN OVER STRIPVERHALEN TERWIJL JE DOOR BRUSSEL LOOPT
Je dagje naar Brussel gaat sowieso gepaard met behoorlijk wat wandelen. Terwijl je door de stad navigeert, zijn de grote muurschilderingen die veel van de stadsmuren sieren onmiskenbaar.
Deze levensgrote muurschilderingen werden gemaakt in opdracht van de stad. Je merkt misschien al snel dat Kuifje de protagonist is van veel van de schilderijen. Dit omdat het iconische personage een belangrijk cultureel erfgoed van België is.
Ontdek de straatkunst tijdens je daguitstap Brussel
GRATIS : Loop gewoon door de stad en kijk omhoog. Werkt uitstekend, hoewel je misschien niet alle beschikbare kunstwerken te zien krijgt. Of volg de route die online is uitgestippeld.
STRIPWANDELING: Haal de brochure van €2,50 op bij dienst tourisme. Gebruik het als gids om door de stad te lopen en alle stripverhaal muurschilderingen op te sporen.
RONDLEIDING: Sla de brochure bij het toeristenbureau over en laat je door een plaatselijke gids de coolste stripschilderingen en minder bekende straatkunst laten zien. Rondleidingen duren meestal ongeveer 2 uur en kost €27 per persoon. Check beschikbaarheid.
7. VIND HET BESTE UITZICHTPUNT OVER DE STAD BIJ MONT DES ARTS (KUNSTBERG)
Tijd om de benen weer te strekken, je dagje Brussel gaat verder met een wandeling over de Kunstberg. Een van de meest gefotografeerde pleinen van Brussel. De Kunstberg wordt omringd door de Koninklijke Bibliotheek van België, de nationale archieven, een vergadercentrum en Plein Public (deze plek is echt top om bij zonsondergang met een cocktail in de hand).
Wandel verder door naar het nabijgelegen Paleis voor Schone Kunsten in Brussel (Bozar) om wat cultuur op te snuiven. Je kunt ook iets gaan drinken op hun rooftop bar (open tijdens de zomermaanden) of dineren in hun 2-sterren Michelin-restaurant.
8. PROEF DE VERRUKKELIJKE KEUKEN: LOKAAL & INTERNATIONAAL
Als vegetariër ben ik geen grote fan van “traditioneel Belgisch eten”. Onze keuken is erg vlees- en roomrijk en geen van beide is helemaal mijn ding. Dat betekent niet dat ik honger heb geleden in Brussel, allesbehalve.
Trouw aan zijn internationaal karakter heeft Brussel een uitstekend aanbod aan internationale keukens. Scroll verder naar beneden voor een uitgebreide lijst, hier zijn drie restaurants in het historische centrum van Brussel die ik zou aanraden.
LE CONTEUR: Een geweldige plek als je een fan bent van de Midden-Oosterse keuken. Gelegen op 3 minuten wandelen van La Bourse (De Beurs). In het weekend is dit restaurant een echte vibe, met gasten en personeel die dansen naarmate de avond vordert.
MANNEKEN PIS CAFE: Ik was super terughoudend om dit restaurant uit te proberen, het zag er echt mega toeristisch uit. Maar ik zat er echt grondig naast. Ik heb hier super lekker gegeten tegen een eerlijke prijs. Het team werkt met lokale en seizoensgebonden ingrediënten en serveert een mix van traditionele Belgische en internationale gerechten. Het menu verandert regelmatig.
STROFILIA: Griekse keuken op z’n best! Het restaurant zit telkens stampvol met een goede mix van locals en expats (Grieken). Eerlijke prijzen, vriendelijke bediening en een zeer centrale locatie. Geweldig voor een romantisch diner.
4 x Extra leuke plekjes in Brussel
LEES | Verborgen Parels in Brussel
1. COOLE METROKUNST
De metro in Brussel is efficiënt en brengt je in een mum van tijd door de stad. Maar wist je dat veel metrostations in Brussel kunstwerken van plaatselijke kunstenaars bevatten? In feite is de Brusselse metro bijna een gratis museum.
Hier zijn een paar van mijn favoriete metrostations::
- Het Pannenhuis (lijn 6): Welkom in de jaren 60. Nee echt, als je het perron van metrostation Het Pannenhuis opstapt, word je begroet met feloranje stoelen, futuristische verlichting en heel vreemd gevormde plafondornamenten.
- Stockel (einstation van lijn 1): Het station herbergt een 135 meter lange muur met 140 levensgrote tekeningen van Kuifje. Deze werd vlak voor zijn dood gemaakt door Hergé (de bedenker van Kuifje).
- Porte de Namur (lijn 2 en 6): Zoek de vier grote reliëfs van de plaatselijke kunstenaar Octave Landuyt. Deze reliëfs dragen de naam Le Stade de la Vie, zoals de naam al aangeeft, stellen ze de vier fasen van het leven voor: geboorte, volwassenheid, liefde en dood.
2. ONTDEK DE ART NOUVEAU PARELS IN BRUSSEL
Naast de overduidelijke Comic Mural Art is je oog misschien ook gevallen op de mix van verschillende bouwstijlen die de skyline van Brussel typeert. Vrijwel elke stad in België ziet eruit alsof een expressionist er met een penseel overheen is gegaan en heeft geprobeerd er zoveel mogelijk verschillende kleuren en vormen in te verwerken. We staan niet bekend om onze harmonieuze stedenbouw zoals pakweg Parijs.
Maar die chaos is zo typisch Belgisch en komt helemaal tot zijn recht in Brussel. De Art Nouveau beweging ontstond hier in Brussel voordat het zich verspreidde naar de rest van Europa. Hoewel ze maar van korte duur was, heeft ze toch meer dan 500 Art Nouveau-gebouwen in Brussel achtergelaten, waarvan vele in de wijken Elsene en Ukkel.
Als het schema voor je dagje weg in Brussel het toelaat, ga dan op speurtocht en bezoek een paar van de prachtige Art Nouveau gebouwen van Brussel.
MUST VISIT | Weinig tijd? Rep je dan meteen naar het Victor Horta Museum, dat van dinsdag tot zondag ’s middags open is (vanaf 14.00 uur). Let op het museum heeft een beperkte capaciteit dus je moet je tickets online kopen alvorens je bezoekt.
GOED OM WETEN | Brussel lanceerde onlangs de Art Nouveau Pass. Dit ticket is 1 jaar geldig en je krijgt toegang tot drie Art Nouveau gebouwen naar keuze. 100% de moeite indien je een fan bent van Art Nouvea.
3. BEZOEK HET ATOMIUM
Ik heb een bezoek aan het Atomium niet opgenomen in de top bezienswaardigheden in Brussel omdat het iets buiten het centrum ligt en er niets anders te doen is rondom het Atomium zelf, tenzij je zin hebt om Mini-Europa te verkennen. Leuk met kids, maar anders een best dure aangelegenheid.
Het Atomium werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1958 om een ijzerkristal voor te stellen dat 165 miljard keer werd vergroot. Het gebouw is 102 meter hoog en bestaat uit negen met elkaar verbonden bollen die tentoonstellingsruimtes, een restaurant en een observatiedek bevatten.
HOE BIJ HET ATOMIUM GERAKEN | Lees hier alle mogelijkheden
KAARTJES | Koop je kaartjes online (€16,5 per persoon)
4. VERKEN DE OUDSTE WIJK VAN BRUSSEL: DE MAROLLEN
De Marollen is mijn absolute favoriete wijk in Brussel. Dit deel van de stad ligt vlak bij de rijke Zavel en bestaat uit kleine straatjes met rasechte bruine cafés en kleurrijke tweedehandswinkels die van alles verkopen, van kleding tot meubilair.
In tegenstelling tot elders in Brussel zijn de winkels in de Marollen open op zondag, waardoor het de perfecte plek is om rond te wandelen op een luie zondagmiddag.
TIP: Dagelijks van 07.00 tot 13.00 uur vind er een vlooienmarkt plaats op het centrale plein (Jeu de Balle/ Vossenplein). De markt is super levendig op zondag en zeker een bezoekje waard indien je fan bent van tweedehands meubels. De helft van mijn interieur heb ik hier gekocht! Je kan enkel betalen met cash.
Wat te doen als het regent tijdens de dagje uit in Brussel
Het heeft geen zin om het te ontkennen: Het regent veel in België. Er is een vrij grote kans dat je daguitstap op zijn minst gepaard gaat met wat motregen. Het goede nieuws is dat er echt tal van activiteiten in Brussel zijn die je gewoon binnen kan doen. Dat druilerige weer is zo vergeten!
Bezoek een van de vele Brusselse musea
Dit is dan de perfecte gelegenheid zijn om te investeren in de Brussel City Card of de Brussel Art Nouveau Pass en de dag door te brengen met het bezoeken van musea. Enkele van mijn favoriete musea zijn het Victor Horta Museum (Art Nouveau), het Kunst & Geschiedenis Museum Brussel, het Magritte Museum, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België en het Natuurhistorisch Museum.
Ga tooghangen of organiseer een bierproeverij
Je bent in het land van het bier, het zou te zot zijn om daar niet ten volle van te genieten. Boek deze kleinschalige bierproeverij voor een rondleiding met een echte lokale bierliefhebber.
Persoonlijk stap ik liever zelf een café binnen en vraag ik wel aan de barman welke biertjes ik moet proeven. Dit kan uiteraard perfect in Brussel. The Brussels Beer Project is een kleine Brusselse ambachtelijke brouwerij met een zeer trouwe aanhang. Je kunt ook naar Moeder Lambic gaan, vlakbij de Beurs, om een echt uniek Brussels type bier te proeven: Lambiek
Ga langs bij de mooiste boekenwinkels
Brussel heeft een behoorlijk aantal mooie boekwinkels, waarvan de meeste leesvoer in het Frans, Vlaams en Engels aanbieden. Mijn favoriet is Tropismes, verscholen in een zijstraat van de beroemde Koninklijke Sint-Hubertusgalerij. Galerie Bortier is een ander geweldig adres, hoewel het gerucht de ronde doet dat deze kleine galerie binnenkort wordt opgekocht door projectontwikkelaars en dus gaat sluiten (snif!).
Leuke restaurantjes in Brussel
LEES | 16 x Veggie en Vegan Restaurant in Brussel; Lekker brunchen in Brussel
Er zijn heel veel goede restaurants en cafés in Brussel. De culinaire scene is zo goed dat je zo goed als de hele dag door zou kunnen besteden aan niets anders dan eten en drinken.
Het is vermeldenswaardig dat de traditionele Belgische keuken helemaal niet vegetarisch is. Bekijk de bovenstaande gids als je als vegetariër naar Brussel reist.
TRADITIONELE BELGISCHE KEUKEN: Choux de Bruxelles, Aux Armes de Bruxelles, La Quincaillerie
FARM TO TABLE: Manneken Pis Café, Tero, Les Filles
INCLUSIEF RESTAURANT 65 Degrees
RESTAURANTJES IN HET CENTRUM: Le Conteur (Midden-Oosten), Bia Mara (Fish and Chips), Liu Lin
BESTE FRIETKOT: Flagey Frietkot, Fritland
BESTE WAFELS: Maison Dandoy
Belgische biercafés in Brussel
Als er iets is waar het in Brussel niet aan ontbreekt, dan zijn het wel cafés. Ze zijn er in alle soorten en maten en ze serveren allemaal een zeer degelijke selectie Belgische bieren (zelfs de cocktailbars). Hier zijn een paar van mijn favorieten:
LEVENDIGE VIBES: Zebra, Moeder Lambic, Café Belga
CRAFT BIER CAFES: Belgian Beer Project
ART NOUVEAU CAFE: Cirio, Fallstaff, La Porteuse d’eau, Au Vieux Saint Antoine
ROOFTOP BARS: Perché, La Bourse Brussels (rooftop), Warwick Hotel Grand Place, Tope Brussels
Als je niet op zoek bent naar Belgisch bier, maar een goede cocktail wilt drinken, ga dan naar La Pharmacie Anglaise of de Modern Alchemist (beide chique) of L’Archiduc (goede prijs-kwaliteitverhouding).
Waar overnachten in Brussel
LEES: Welke regio in Brussel overnachten – geschreven door deze local met tonnen handige tips.
Alle aanbevolen hotels richten zich op duurzaamheid en het minimaliseren van hun ecologische impact door het gebruik van lokaal ingekochte ingrediënten en het ondersteunen van de lokale economie. Zoek hotels in Brussel.
MIJN AANBEVELING: WARWICK GRAND PLACE
Als je op zoek bent naar een hotel met het allerbeste uitzicht over de Grote Markt, dan is het Warwick Hotel de perfecte keuze. Het ligt op 2 minuten lopen van zowel de Grote Markt als het centraal station van Brussel.
Uniek Design – Art Deco: Le Berger Hotel
De perfecte plek voor wie fan is van een uniek Art Deco interieur. Ontspan in het verwarmde buitenzwembad, ga shoppen in één van de meest chique wijken van Brussel, Le Sablon en slaap heerlijk rustig in dit super centraal gelegen hotel. Locatie: 10 min lopen van het Magritte Museum
Trendy hotel in levendige buurt – (€€) Moxy Brussels City Centre
Het Brusselse Moxy is omringd door bars en restaurants en ligt in het hartje van Elsene. Dit is de perfecte plek voor reizigers die een stapje in de wereld willen zetten, maar eveneens voor solo reizigers. De vele gemeenschappelijke ruimtes in dit trendy hotel lenen zich uitstekend tot een gezellige babbel.
Kaartje bezienswaardigheden dagje uit in Brussel
Om je te helpen navigeren door de verschillende dingen die je kunt doen tijdens je weekendje Brussel, heb ik ze voor je op een kaart gezet. Bekijk de interactieve Google kaart als je het beter wilt zien, of neem een kijkje op de afbeelding hieronder. Groene spelden geven dag één aan, rode spelden dag twee en gele spelden zijn de optionele activiteiten van dag drie.
Hoe reis ik rond Brussel
Afhankelijk van het weer kun je in Brussel gemakkelijk gewoon alle aangestipte attracties in Brussel te voet bezoeken. Dat is het mooie van de stad, compact met veel trottoirs voor voetgangers. In tegenstelling tot steden in Nederland is Brussel niet gemaakt om te fietsen, helaas is de infrastructuur er gewoon niet. Als local neem ik nooit de fiets omdat ik me eerlijk gezegd niet veilig voel.
Maar wees gerust, het openbaar vervoer in Brussel werkt uitstekent. Op minder dan 40 minuten sta je van de ene kant van de stad in de andere. We hebben hier trams, metro en bussen die door de stad rijden.
Met de metro en tram door Brussel
Een dagje Brussel met de metro
De Brusselse metro bestaat uit 6 lijnen en rijdt op weekdagen tussen 05.30 uur en middernacht, en in het weekend en op feestdagen tussen 06.00 uur en middernacht. Metrostations worden aangeduid met een blauw bord met een grote witte “M”. De haltes worden getoond op een klein elektronisch scherm bij de deuren en aangekondigd via de luidspreker.
- Lijn 1 en 5: Verbindt het oosten en westen van Brussel. Neem deze lijnen voor het Jubelpark
- Lijn 2 en 6: Neem deze om naar Brupark, het Atomium en Mini Europe te gaan.
- Lijn 3 en 4: Verbindt het noorden en het zuiden van Brussel met elkaar. Ideaal als je vanaf Brussel Midi (Zuid) naar het historische centrum van Brussel wil reizen.
De tram nemen in Brussel
Het tramsysteem in Brussel is een van de grootste ter wereld. Het telt meer dan 17 lijnen die boven de grond zweven en op dezelfde uren rijden als de metro. Lijnen 3 en 4 zijn wat we “pre-metro” noemen, omdat een deel van hun reis ondergronds gaat in de tunnels die gegraven zijn voor de metro.
Tramhaltes liggen verspreid langs de weg en zijn gemakkelijk te vinden door de sporen te volgen. Een halte wordt aangegeven door een paal waarop een paneel is geplaatst met het nummer van de tram die passeert en de richting waarin hij rijdt. Meestal is het paneel elektronisch en geeft het aan hoe lang je moet wachten op de volgende tram.
Kaartjes kopen voor de metro en de tram
Kaartjes kunnen vooraf worden gekocht bij de grijze en rode automaat (zie bovenstaande foto) met een (krediet)kaart of in de metro/tram zelf. Als je het kaartje in de metro/tram wilt kopen, haal je gewoon je (krediet)kaart door het rode vakje naast de deur bij binnenkomst in het rijtuig.
SOORTEN TICKETS: Enkele reis (€2,5); 5-rittenkaart (8); 10-rittenkaart (€16,4) of een dagkaart (€8). De 10-rittenkaart is een kaart die kan worden opgewaardeerd bij de automaat.
Als je een ticket voor meerdere ritten hebt, vergeet dan niet je ticket te valideren voordat je de tram/metro instapt. Voor de metro wordt dit gedaan bij het draaihekje voordat je naar binnen gaat (zie hierboven), terwijl het valideren van je kaartje in de tram in de wagon gebeurt door je kaart te swipen bij binnenkomst.
GOED OM WETEN | De metro en tram hebben hetzelfde kaartje. Als je bijvoorbeeld een 10-rittenkaart koopt, kun je deze zowel in de tram als in de metro gebruiken (en ook in bepaalde bussen, waarover hieronder meer).
Bussen in Brussel
Brussel wordt bediend door drie verschillende busmaatschappijen: De Lijn, de MIVB en de TEC. Elk van deze maatschappijen heeft een ander systeem voor het kopen van kaartjes, wat het nemen van de bus soms een beetje ingewikkeld maakt.
DE LIJN: Gele en witte bussen. Kaartjes kunnen in de bus worden gekocht (geen contante betaling toegestaan) of door een sms te sturen naar 4884 met de woorden “DL” (alleen geldig voor Belgische nummers).
MIVB: oranje en grijze bussen. Deze bussen rijden met dezelfde kaartjes als de tram en metro, d.w.z. als je een dagkaart hebt gekocht, hoef je voor deze bus geen apart kaartje te kopen.
TEC: Fel Gele bussen. Kaartjes kunnen worden gekocht via hun website of app of in de bus (alleen contant).
Nachtbussen in Brussel
Blijf je een nachtje in Brussel en ga je feesten, dan brengt de nachtbus je veilig terug naar je hotel. De nachtbussen Noctis rijden vrijdag en zaterdag van 12.15 tot 03.00 uur vanaf de Beurs.
Waar kan ik mijn bagage opbergen in Brussel
Ondanks het feit dat Brussel een hoofdstad is, zijn er niet veel plaatsen waar je je bagage kunt opbergen. Je kunt het beste naar Brussel Centraal of Brussel Zuid gaan en hier gebruik maken van de kluisjes. Reserveer online of ga meteen naar de locker afdeling op het station. Betalen doe je met (krediet)kaart of muntgeld.
BRUSSEL MIDI: Ga richting perron 6. Er is een afdeling met kluisjes in dit deel van het station (recht tegenover het toilet). De prijzen beginnen bij €4/dag voor een klein kluisje en €12/dag voor grotere kluisjes voor automatische opslag. Opslag is 24/7 toegankelijk
BRUSSEL CENTRAAL: Aan de voet van de grote trap in de inkomhal zijn er enkele (kleinere) kluisjes. Deze bevinden zich in een donker hoekje van het station. Ik vind deze opslagruimte best guur en verkies 100% de opslagruimte van Brussel Midi.
MEER BAGAGEOPSLAGPLAATSEN: Je kunt ook kijken bij Nannybag, dat iets duurder is maar meer locaties heeft om je tas af te geven (betaling doe je online, van tevoren).
Hoe Brussel duurzamer bezoeken
OPENBAAR VERVOER: Dump de auto, want de kans is groot dat je een zenuwslopende strijd moet leveren om een parkeerplaats te vinden. De stad wordt bediend door een uitgebreid netwerk van metro, bus en tram. Je bespaart tevens een aardige duit op parking, die is hier in Brussel uitermate duur!
WINKEL TWEEDEHANDS: Brussel heeft geweldige tweedehands winkels! Interieur liefhebbers reppen zich best naar Rue Haute of Rue Blaes in de Marollen. Voor kledij stap je binnen bij Isabelle Bajart (luxe tweedehands kledij), Melting Pot Kilo (Vintage kleding), of Episodes (“coole” vintage kledij).
KOOP LOKAAL: Als je op zoek bent naar een souvenir koop dan iets lokaal! Yuman heeft een grote selectie ‘made in Brussels’-artikelen. In de Dansaertstraat vind je lokale modemerken (Café Costume, Komono, Essentiel Antwerp, ICON).
VERBLIJF IN EEN LOKALE ACCOMMODATIE: In plaats van in een hotelketen te verblijven, kun je ook in een lokale B&B of een duurzaam boetiek hotel verblijven.
RECYCLEER JE AFVAL: België doet goed werk op het gebied van recycling. Papier, plastic en organisch afval wordt gescheiden van het gewone afval. Wees een bewuste reiziger en recycleer je afval.
Waarom een dagje Brussel de moeite waard is
LEES | Weekendje Brussel & Leuke plekjes rond Brussel met de trein bereikbaar
Om eerlijk te zijn is Brussel een complexe stad met een heleboel fel versierde toeristenvallen op en rond de Grote Markt. Blijf weg van de lichtjes en graaf wat dieper om tot de kern van deze multiculturele stad te komen.
Als je een architectuur liefhebber bent, zijn de Grote Markt, de Beurs en de verschillende Art Nouveau musea meer dan genoeg om je een dag in Brussel bezig te houden. Reis je met kinderen, ontdek dan het stripmuseum en de gelijknamige wandeling langs de muurschilderingen.
Hebben de weergoden besloten de sluizen open te zetten tijdens je uitstap? Geen zorgen, als er nu één ding is waar we in Brussel iets vanaf weten dan is het wel regenbestendige activiteiten. Bezoek een van de vele musea in Brussel of strijk neer in het dichtstbijzijnde café en bestel een heerlijk Belgisch biertje terwijl je wacht tot de regen stopt.
MEER REISGIDSEN VOOR BELGIE
Brussel: De ultieme reisgids voor een weekendje Brussel
Brussel: 10 Prachtige kastelen rondom Brussel
Brussel: Beste plekjes om te brunchen in Brussel
België: 16 x Overnachten in een kasteel in België
België: 30 x Mooiste plekjes in België
Mechelen: Wat te zien en doen in Mechelen, geschreven door een Mechelaar
Antwerpen: Het perfecte weekendje in Antwerpen
0 reacties