Een weekendje Brussel kan echt geweldig zijn – mits de nodige tips van een local. Het is makkelijk om te blijven rondhangen in de vierkante kilometer rond de Grote Markt en de Beurs, maar dat is slechts een mini deeltje van Brussel. Ik neem je graag mee in mijn stad en samen verkennen we de beste bezienswaardigheden zowel binnen als buiten het historisch centrum.
Hoewel de prachtige Grote Markt in Brussel zeker een bezoek waard is, heeft de hoofstad van België nog veel meer interessante bezienswaardigheden. Wist je bijvoorbeeld dat Brussel de geboortestad is van Art Nouveau? Of dat wij een vlooienmarkt hebben die je 365 dagen per jaar kan bezoeken?
Ik ben een paar jaar geleden naar Brussel verhuis en heb me echt als een zot gestort op alle activiteiten die de stad te bieden heeft. Het werd een beetje een persoonlijke missie om alle mooie plekjes, koffiebarretjes en verdoken parels van Brussel te ontdekken.
In deze gids neem ik jullie mee doorheen een reeks bekende bezienswaardigheden van Brussel alsook een aantal van mijn persoonlijke favoriete plekjes. Ik hoop echt oprecht dat ik mijn liefde voor Brussel kan vertalen op papier en jou dusdanig kan overtuigen om een weekendje Brussel te boeken. Heb je minder tijd, lees dan hoe je een dagje in Brussel kan doorbrengen.
TIP | Indien je reeds bekend bent met Brussel, skip deze gids dan en scroll door mijn artikel over de verborgen parels in Brussel. Daar staan vast en zeker een paar plekjes in om jouw citytrip Brussel interessanter te maken!
Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een commissie ontvangen als je iets koopt dat wordt aanbevolen. Dit kost jou uiteraard niets extra maar ondersteunt wel deze blog. Meer info.
Plan jouw weekendje weg Brussel
WAAR OVERNACHTEN
- Prachtige Design B&B: Le Berger
- Centrale Ligging: Warwick Hotel
- Trendy en Hip: Moxy Hotel
- Duurzame Keuze: B&B Brussels Louise
LEUKSTE RONDLEIDINGEN
- Reco: Hungry Mary Beer & Chocolate tour
- Biertjes Drinken: Kleischalige bierproeverij
- Chocolade: Wandeling + Chocoladeworkshop
- Geschiedenis: Legendes van Brussel
Route 2 dagen Brussel
DAG EEN: Grote Markt, Kunstberg, Magritte Museum, Koninklijke Sint Hubertusgalerijen, Manneken & Jeanneke Pis, foodtour (georganiseerd of op eigen houtje), De Beurs & Sint Katelijneplein & Dansaertstraat
DAG TWEE: Art Nouveau (Victor Horta Museum-, Stripmuseum of Stripwandeling, Atomium, Marollen (zondagochtend), Terkamerenbos
BESTE CAFEETJES IN BRUSSEL: Brussels Beer Project, Moeder Lambic, Bar des Amis
RESTAURANTJES DIE JE MOET BEZOEKEN: Manneken Pis Café (Fusion), Strofilia (Greek), Choux de Bruxelles (Belgian)
Waarom een citytrip Brussel de moeite waard is
LEES | Brussels of Brugge voor een citytrip || Kastelen rond Brussel
De meeste toeristische attracties in Brussel liggen op loopafstand van elkaar, hotels zijn betaalbaarder dan in veel andere West-Europese steden, het is een super veilige stad met tal van geweldige musea en monumenten en, last but not least, je kan in Brussel echt super lekker eten!
Toch is Brussel absoluut geen bucketlist bestemming voor veel reizigers. Het kleine Brugge krijgt jaarlijks meer bezoekers over de vloer dan Brussel, wat voor mij echt absurd is. Uiteraard is Brugge mooi, maar eerlijk, op een dag heb je het merendeel van de stad volledig bezocht. Brussel heeft een pak meer te bieden plus je kan hier ’s avonds een serieus stapje in de wereld zetten (uitgaan).
Spendeer één dag in het historisch centrum, ontdek de Grote Markt, Manneken Piss, de Koninklijke Galerijen, de Beurs en misschien het Magritte Museum. Slenter door de straten en proef de heerlijke Belgische chocolade of een warme wafel en sluit de dag af op het Sint-Katelijneplein met een lekker koud biertje.
Op dag twee kan je de Art Nouveau-scène verkennen, gaan shoppen in Marollen, het Atomium beklimmen of je verdiepen in de geschiedenis van strips in België.
Trek een paar zeer comfortabele wandelschoenen aan en investeer in de Brussel City Card, die toegang geeft tot het openbaar vervoer en 49 musea. Persoonlijk zou ik ook aanraden om losse kledij aan te doen, dan kan je beter genieten van de overdaad aan Belgisch bier en Belgische chocolade!
14 x Leuke activiteiten in Brussel
Hup met die geit, tijd om Brussel te verkennen! Benieuwd waar alle genoemde plekken zich bevinden? Scroll dan naar beneden en bekijk de interactieve Google kaart, best handig om bij te houden tijdens je bezoek.
BRUSSEL IN DE LENTE: Ga wandelen in het Hallerbos bij Brussel
BRUSSEL IN DE WINTER: Jeneverkes drinken op de kerstmarkt van Brussel
Stedentrip Brussel Dag één – Het historische centrum
Als jouw Brussel citytrip 36 uur of minder is raad ik je ten sterkste aan om je te beperken tot het historisch centrum van de stad. Op die manier kan je op je gemak alle typische bezienswaardigheden in Brussel op en rond de Grote Markt bezoeken zonder dat je gehaast van hot naar her moet lopen.
1. VERKEN DE GROTE MARKT
De Grote Markt in Brussel is het meest weelderige centrale plein van heel Europa. Ik ben hier echt al ettelijke duizenden keren geweest en ik stop nog steeds om ten minste één foto te nemen.. De meeste reizigers wandelen richting het midden van het plein, halen hun smartphone boven voor een selfie en zijn dan weg.
Wat als ik je zou vertellen dat je gemakkelijk een halve dag kan besteden aan het verkennen van de Grote Markt. Yep, veel van de 18e eeuwse UNESCO erkende gebouwen op het plein zijn te bezoeken!
De twee grootste gebouwen op de Grote Markt zijn respectievelijk het gotische stadhuis van Brussel (rondleidingen zijn beschikbaar op bepaalde dagen van de week) en het impressionante Broodhuis, waar tegenwoordig het Brussels Stadsmuseum is gevestigd (inbegrepen in de Brussels Card).
WAT TE DOEN OP DE GROTE MARKT: Brussels Biermuseum, Brussels Stadsmuseum, Beklim de torenspits van het stadhuis van Brussel.
BESTE UITZICHTEN: Eerste verdieping van Café La Brouette of Restaurant Le Roy d’Espagne
RONDLEIDING | Er zijn veel legendes rond de Grote Markt en er sloop zelfs in fout in de bouw van het stadhuis. Leer alles over dit alles via een begeleide wandeling.
2. ONTDEK HET BESTE UITZICHTPUNT IN BRUSSEL
Tijd om de Kunstberg te verkennen. De kans is groot dat je tijdens het surfen op internet ter voorbereiding op je weekendje Brussel bovenstaande foto tegenkwam. Dit uitkijkpunt is prachtig voor zonsondergang! In de zomer opent een kleine pop-up bar bovenaan de trap waar zowel toeristen als locals samen de laatste zonnestralen opvangen met een biertje.
WAT TE ZIEN: Op het plein vind je de Koninklijke Bibliotheek van België, het Nationaal Archief, een vergadercentrum en Plein Public (deze plek is ’s avonds zeer geschikt voor een aperitief).
WAT TE DOEN IN DE BUURT: Op loopafstand vindt je de Bozar – het centrum voor schone kunsten in Brussel, met een heel coole rooftop bar (geopend van juni tot september) en een chic 2-sterren Michelin-restaurant.
Je kunt ook naar het MIM (Muziekinstrumentenmuseum) gaan, dat is gevestigd in een prachtig Art Nouveau-gebouw. Het museum is van boven tot onder gevuld met verschillende muziekinstrumenten. Het heeft een geweldige bar op de laatte verdieping waar in het weekend een brunch wordt geserveerd. De bar wordt momenteel gerenoveerd.
MIJN FAVO UITZICHT: Ik heb onlangs het Warwick Grand Place Hotel ontdekt en vooral hun rooftopbar. Deze bar kijkt letterijk uit over de Grote Markt. De bar is open van 17.00 tot 23.30 uur en is voor iedereen toegankelijk.
3. BEZOEK EEN VAN DE VELE BRUSSELSE MUSEA
Eén ding waar Brussel echt goed in is, zijn interactieve musea. Als het toevallig regent tijdens je weekendje weg in Brussel, raad ik je aan om te schuilen van de regen in één van de musea. Hier zijn een paar van mijn favoriete plekjes;
Museum van de Stad Brussel: Dit museum ligt op de Grote Markt. Het vertelt de geschiedenis van Brussel en huisvest het originele Manneken Pis.
Magritte Museum: Het Magritte Museum in Brussel is gewijd aan de iconische surrealistische kunstenaar René Magritte, en biedt een betoverende reis in de wereld van zijn fantasierijke meesterwerken. Het is onlangs volledig gerenoveerd!
Belgian Beer World: Onlangs geopend in de prachtig gerenoveerde voormalige beurs van Brussel ( bekend als La Bourse). Het meest interactieve museum van het beroemde bier in Brussel.
Victor Horta Museum: Mijn favoriete museum aller tijden in Brussel en een absolute must voor alle Art Nouveau liefhebbers. Gelegen iets buiten het historische centrum, maar zeker een bezoek waard! Let op, om dit museum te bezoeken moet je op voorhand een tijdslot reserveren vermits het erg klein is.
TIP OM GELD TE BESPAREN | Als je van plan bent om meerdere musea te bezoeken, raad ik je ten zeerste aan om te investeren in de Brussels City Card. Tickets voor museums beginnen vaak al vanaf €10 per persoon, wat er snel kan oplopen. Al de bovenstaande musea zijn inbegrepen in de kaart.
4. GRASDUIN IN DE KONINKLIJKE SINT HUBERTUSGALERIJEN
Geen enkele bezoek aan Brussel is compleet zonder een wandeling doorheen de prachtige Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. Geopend in 1847 en een van de eerste overdekte winkelstraten ter wereld. De galerijen bestaan uit drie galerijen: Koningsgalerij, Koninginnegalerij en Prinsengalerij. Er valt hier best veel te beleven in deze galerijen!
TROPISMES LIBRARY: Genesteld in de Prinsengalerij ligt de mooiste boekwinkel van Brussel. Dit prachtige verborgen plekje was in een vorig leven een balzaal en daarna een beroemde Jazz Bar.
GALLERIES CINEMAS: De Koninginnegalerij huisvest een kleine bioscoop die dateert uit 1939 en waar nog steeds een select aantal niche films worden afgespeeld. Check wat er speelt.
MAISON DANDOY: Aan het begin van de Koninginnegalerij vind je een riante Maison Dandoy. Naast wafels kan je hier nippen aan de beste warme chocolademelk van Brussel.
KONINGKLIJK THEATER: De galerijen hebben hun eigen theater (Théâtre Royal des Galeries), het theater is geschilderd door niemand minder dan de beroemde surrealistische schilder Renée Magritte. Kijk online wat er speelt.
CHOCOLADEWINKELS: Er zijn genoeg chocoladewinkels in de galerij: Neuhaus (Koninginnegalerij), Pierre Marcolini (Koninginnegalerij) en Mary’s Chocolate (Koninginnegalerij) hebben een goede selectie pralines.
5. ZOEK MANNEKEN PIS EN ZIJN VRIENDEN
Manneken Pis
Tijd om een bucketlist-item af te vinken! Een bezoek aan de beroemdste, maar bedrieglijk kleine, bezienswaardigheid van Brussel. Wandel 5 minuten van de Grote Markt en je staat voor het iconische Manneken Pis beeldje, ook wel bekend als Kleine Julien. Hoewel je gemakkelijk langs het standbeeld zelf kunt lopen, verraadt de voortdurende menigte toeristen rondom het standbeeld zijn locatie.
OORSPRONG: De oorsprong van Manneken Pis is best vaag. Eén van de heersende theorieën suggereert een eerbetoon aan de leerlooierijen van de stad die hier tijdens de Middeleeuwen aanwezig waren. In die tijd werd de urine van kinderen gebruikt voor het verwerken van leer (eikes!).
OUTFIT SWITCH: De kleine Julien heeft echt een kleerkast om U tegen te zeggen. Zo wordt hij vaak uitgedost in traditionele klederdracht ter ere van nationale feestdagen of speciale gelegenheden zoals het feest van Sinterklaas. Zijn slordige 1000 kostuums kan je bewonderen in het nabijgelegen museum Garderobe Manneken Pis.
Jeanneke Pis
Minder bekend, maar net zo de moeite waard om tijdens je citytrip Brussel te ontdekken, is het standbeeld van een plassend meisje (Jeanneke-Pis). Jeanne “doet haar behoefte” op slechts 50 meter van de beroemdste bar van Brussel: Het Delirium Café. Er staan meer dan 1000 bieren op het menu, waarvan je er veel kunt proeven door een biertap te bestellen. Om eerlijk te zijn, als fervente caféganger kan ik zeggen dat er betere, authentieke cafeetjes zijn om een Belgisch biertje te drinken scroll naar beneden voor aanbevelingen).
Zinneke Pis
Ja, je leest het goed: Er is een derde plassend standbeeld. Het kleine bronzen standbeeld van Het Zinneke (Brussels jargon voor “bastaard” of “mormel”) werd gemaakt in 1998. Je vindt het plassende hondje op de kruising van de Rue des Chartreux/Kartuizersstraat en de Rue du Vieux-Marché-aux-Grains/Oude Graanmarkt. Recht tegenover een mooie zwart-wit graffiti muurschildering.
6. EET JE BUIKJE ROND MET BELGISCHE CHOCOLADE, BRUSSELSE WAFELS EN BIER
Ik krijg vaak de vraag van mensen wat te doen in Brussel wanneer het regent. Mijn antwoord is dan standaard: Eten en drinken, het is weerbestendig en pept je meteen op! Helaas moet ik wel toegeven dat er rond de Grote Markt echt zo goed als geen authentieke plekjes zijn. Er wordt hier veel dure rommel verkocht, niet meteen een aanrader.
Onlangs probeerde ik de Hungry Mary’s Beer and Chocolate tour op alweer een regenachtige zondag. Het was zo’n leuke ervaring en zelfs als Brusselaar veel nieuwe plekjes heb ontdekt! Ik was echt fan van de gids en vond de prijs/kwaliteit de moeite.
Leukste Food en Bier Rondleidingen in Brussel
- PERSOONLIJKE AANBEVELING: Hungry Mary’s Beer and Chocolate tour
- VOOR DE BIERLIEFHEBBERS: Kleinschalige Bierproeverij in Brussel
- LEUKSTE CHOCOLADE RONDLEIDING: Wandeling & Chocoladeworkshop in Brussel
- LEER JE EIGEN WAFELS MAKEN: The Brussels Waffles Workshop
Best chocolade in Brussel
Ik begrijp het volkomen als je aarzelt om een rondleiding te boeken en liever zelf op pad gaat. Een paar van mijn favoriete (lokale) chocolatiers zijn Pierre Marcolini, BS40, Neuhaus en Laurent Gerbaud Chocolatier. Persoonlijk ben ik geen fan van Leonidas of de keten La Belgique Gourmande.
Beste wafels in Brussel
Als je in Brussel bent, vraag dan zeker om een Brusselse wafel (op de foto hierboven), want dat is de plaatselijke specialiteit. De traditionele versie is niet bedekt met slagroom en fel gekleurde stukjes fruit maar beperkt zicht tot een laagje poedersuiker. Voor een echte wafel gaat trek je naar Maison Dandoy of als je de veganistische versie wilt, probeer dan VeganWaf.
7. PROEF EEN LOKAAL BIERTJE OP DE BEURS VAN BRUSSEL
Het is eindelijk tijd voor een pintje . Wandel richting de Anspachlaan. Deze lange boulevard werd een paar jaar geleden autovrij gemaakt en is nu een heel aangename plek om te kuieren. In het midden ligt de voormalige Beurs van Brussel – een neoklassieke monoliet uit de 19e eeuw.
Ik heb het altijd een prachtig gebouw gevonden en was super enthousiast toen ze aankondigden dat het gerenoveerd zou worden. In echte Brusselse stijl duurde de renovatie veel langer dan verwacht, maar toen ze in 2023 voor het eerst heropend werden, was al het gemopper over een vertraagde tijdlijn snel vergeten. Het gebouw is spectaculair en herbergt verschillende ruimtes. Je hoeft niet te betalen om binnen te komen.
BELGIAN BEER WORLD: Dit museum is gewijd aan de Belgische biercultuur en biedt bezoekers een “zintuiglijke ervaring” rond bier. Het is leuk om meer te leren over de geschiedenis van verschillende bieren en het beste van alles is dat het kaartje (koop ze van tevoren) een bierproeverij op de bar op het dak bevat.
ROOFTOP BAR: Tijdens de openingsuren van het museum kan je de rooftopbar enkel bezoeken als je een ticket hebt gekocht voor het Belgian Beer World museum. Tussen 18.00 en 22.30 uur is de rooftopbar echter voor iedereen toegankelijk. Toegankelijk via de lift aan de zijingang van de beurs.
8. VERKEN DE SINT KATELIJNE BUURT
Sluit je eerste dag van je weekendje Brussel af in de Sint-Katelijnewijk. Stop onderweg bij de Halle St. Gerry voor een drankje in één van de levendige cafeetjes (ik ben dol op Zebra!).
Shop Belgische merken
Als je toevallig voor 18.00 uur aankomt, loop dan naar de Dansaertstraat, waar je een groot aantal Belgische en internationale designerwinkels vindt die alles verkopen, van kleding tot (prijzig) meubilair.
Slenter door de Vlamingenstraat
In deze straat vind je barmannen en winkeliers die in het Nederlands met elkaar praten. Je hebt misschien gemerkt dat de rest van de stad overduidelijk Franstalig is! Dit deel van de stad is een kleine enclave van de Vlaamse gemeenschap in Brussel.De straat zelf heeft een groot aantal restaurantjes, zoals Chicago Cafe (geweldig voor brunch) en de supertrendy Nightshop (reserveren noodzakelijk).
Ontdek het Sint-Katelijneplein
Het Sint Katelijneplein en de nabijgelegen Vismarkt zijn populaire plekjes waar locals graag een vrije avond doorbrengen. In de zomer is het plein bezaaid met terrasjes en luierende jongeren die aan het bijkletsen zijn. Stap binnen bij Bar des Amis, één van de favoriete bruine cafeetjes van de echte Brusselaars of strek je dansbenen in de bar/club Madame Moustache.
Stedentrip Brussel Dag Twee
Verlaat het historische centrum van Brussel (mooi, maar wel erg toeristisch) en trek eropuit in de gemeente Sint-Gillis, Elsene en de Marollen om een meer authentieke kant van Brussel te ontdekken.
9. VERWEN JEZELF MET EEN UITGEBREIDE BRUNCH
LEES | Lekker brunchen in Brussel
Naast de fantastische Grote Markt en het prachtige Art Nouveau is er nog een ander hoogtepunt dat de stad te bieden heeft. De kunst van het brunchen nemen we hier heel serieus. Sla je hotelontbijt over en verwen jezelf bij een van de vele hippe brunch plekken in de stad.
KAFEI: De eerste Aziatische koffieshop in Brussel. De ideale brunchplek als je van je Matcha Latte, smoothie bowls en authentieke fluffy pannenkoeken houdt (de beste van de stad, geloof me).
LES FILLES: Lokaal, biologische ingrediënten geserveerd in een gezellige setting. Het eten wordt geserveerd als een soort buffet (een klein assortiment zelfgemaakte gerechten). Het menu is seizoensgebonden.
POIS CHICHE: Ik ben dol op deze plek! Hier serveren ze gerechten uit het Midden-Oosten. Je zal hier geen plastic vinden, er wordt gebruikt gemaakt van farm-to-table ingrediënten en het team gaat actief in tegen voedselverspilling.
10. BEZOEK EEN VAN DE ART NOUVEAU HUIZEN
A lesser-known fact about Brussels is that it was the birthplace of the Art Nouveau architectural movement you could say it is the capital of Art Nouveau. I always encourage friends and family to visit one of the Art Nouveau houses on their weekend trip to Brussels.
VICTOR HORTA MUSEUM: Het huis en atelier van de grondlegger van de Belgische Art Nouveau-beweging, Victor Horta. Jarenlang was dit het enige Art Nouveau-huis dat open was voor het publiek. Je moet van tevoren kaartjes reserveren, want ze zijn snel uitverkocht – gesloten op maandag.
MAISON HANNON: Gerenoveerd in 2023 en onlangs geopend voor het publiek. Maison Hannon is piepklein, maar het is een echte aanrader. De prachtig gerestaureerde muurschildering op de wenteltrap is ongeëvenaard in Brussel. Gesloten op maandag.
HOTEL SOLVAY: Privébezit en slechts twee dagen per week geopend. Als je van sierlijk glas in lood en weelderig Art Nouveau meubilair houdt, boek dan zeker een bezoek aan Hotel Solvay – Gesloten op zondag
INSIDER TIP | Als je een fan bent van architectuur, kijk dan eens naar de gratis Art Nouveau wandeling die elke zaterdag om 10.00 uur start vanaf de Grote Markt en ongeveer 3 uur duurt. Je kunt ook kiezen voor een verblijf in een Art Nouveau B&B in Brussel.
ART NOUVEAU PASS: Wil je meerdere Art Nouveau huizen bezoeken? Investeer dan zeker in de Art Nouveau Pass die de stad Brussel onlangs op de markt bracht. Biedt toegang tot 3 huizen en is 1 jaar geldig.
ART NOUVEAU RONDLEIDING: Als je geïnteresseerd bent in Art Nouveau kun je een rondleiding boeken voor €30. Deze wordt gegeven door locals die je veel plekken kunnen laten zien die anders misschien wat lastiger te vinden zijn.
11. LEER WAT MEER OVER DE BELGISCHE STRIPS
Je kent misschien wel de Smurfen, Kuifje en zijn fluffy compagnon Milou of de gekke avonturen van Marsupilami. Als kind keek ik regelmatig naar de tekenfilms van de Smurfen en las ik steevast de strips van Suske en Wiske en Kuifje. België heeft een lange geschiedenis van stripboeken en stripfiguren.
1. Bezoek het stripboekenmuseum
Dit museum bestaat al meer dan 30 jaar en toont een verscheidenheid aan verschillende strips en de beroemde Belgische striptekenaars erachter. Het is gevestigd in een prachtig Art Nouveau-gebouw en heeft een gezellig café dat Belgische bieren serveert.
2. Wandel de Stripwandeling
DOWNLOAD DE WANDELING: Je vindt online varia uitgestippelde routes
Als je door het historische centrum van Brussel loopt, stoot je her en der op grote muurschilderingen van Kuifje. Ze werden vele jaren geleden in opdracht van de stad gemaakt en zijn mooi bewaard gebleven. Bij Visit Brussels kan je voor €2,5 een kaartje kopen met de locatie van alle muurschilderingen doorheen de stad.
3. Neem een speciale rondleiding van de Brusselse street art
Sla de brochure over en laat je door een plaatselijke gids langs de coolste stripschilderingen en minder bekende straatkunst leiden. Check prijzen online.
12. BEZOEK HET ATOMIUM
Het Atomium werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1958. Het monument vertegenwoordigt een ijzerkristal, weliswaar 165 miljard keer vergroot. Het gebouw is 102 meter hoog en bestaat uit negen glimmende bollen die tentoonstellingsruimtes, een restaurant en een observatiedek bevatten.
In alle eerlijkheid heb ik nooit begrepen wat er zo speciaal is aan het Atomium. De kleurrijke lichtjes aan de binnenkant en het geweldige uitzicht (bij goed weer) zijn leuk maar wellicht niet de prijs waard. Bovendien is er niets rond het Atomium dat je kunt bezoeken, afgezien misschien van Mini Europa, dat geweldig is als je Brussel met kinderen bezoekt.
HOE BIJ HET ATOMIUM GERAKEN | Lees hier alle mogelijkheden
KAARTJES | Koop je kaartjes online (€16,5 per persoon)
13. ONTDEK EEN VAN DE OUDSTE WIJKEN VAN BRUSSEL – DE MAROLLEN
De levendige Marollen was van oudsher een volksbuurt, tegenwoordig is het bezaaid met tweedehands winkels waar je vanalles op de kop kan tikken. Op zondag vind ik het heerlijk om vroeg op te staan en te gaan snuffelen op de vlooienmarkt die elke zondag plaatsvindt op het centrale plein in de Marollen, Jeu de Balle of Vossenplein. Vergeet niet te onderhandelen over de prijs en om cash geld mee te nemen.
In de verschillende straten rond het Jeu de Balle vind je veel kleine tweedehands winkeltjes die op zondag om 11.00 uur opengaan.
FOODIE TIP | Op zoek naar een plek om te brunchen in de buurt? Ga dan langs bij L’Eau Chaude, Atelier en Ville of L’Aubette.
14. GA WANDELEN IN DE GROENE LONG VAN BRUSSEL
Als je op zoek bent naar een echte lokale ervaring, ga dan naar het Terkamerenbos in het zuiden van Brussel. Dit park gaat over in het uitgestrekte Zoniënwoud waar je een uitgebreid netwerk van goed bewegwijzerde wandelingen vindt. Op een zonnig weekend vind je zowat de helft van Brussel in het Terkamerenbos, vaak met een picknickmand of een koelbox.
Terkamerenbos
Bois de La Cambre of Terkamerenbos is een groot park met een meer pal in het midden. Achter het meer serveert een kleine kiosk met de toepasselijke naam “De Kiosk” broodjes, bier, koffie en cocktails. Er zijn toiletten beschikbaar, al zijn ze zeer rudimentair.
Je kunt ook een wafel of ijsje halen bij het oranje busje “Pascalino” dat 365 dagen per jaar langs het meer staat geparkeerd.
Het restaurant op het eiland in het meer is goed voor een drankje (betaal 1 euro voor het bootje naar de overkant), maar het eten is best duur. Het is misschien verleidelijk om iets te bestellen, maar dit is echt niet de beste plek in Brussel om te eten, dus blijf rustig zitten tot je weer terug bent in de stad om een hapje te eten.
Zoniënwoud
Het Zoniënwoud, zoals de naam al zegt, is een volwaardig bos. Het beslaat meer dan 5000 hectare en is een van de grootste beukenbossen in Europa. Het is zelfs zo uitgestrekt dat het op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Er zijn verschillende wandelingen beschikbaar van 3 km tot 25 km. Zoek je route op de officiële website van het Zoniënwoud.
Eten en drinken in Brussel
LEES | 16 x Vegetarisch Restaurant in Brussel ; Lekker Brunchen in Brussel; Beste pizza in Brussels
Het culinaire aanbod in Brussel is echt gevarieërd. Als hoofdstad van Europa is het aanbod aan keukens net zo internationaal als zijn inwoners. Als vegetariër heb ik het niet zo op de “traditionele Belgische keuken”, omdat die meestal erg vlees- en roomrijk is. Hieronder staan een paar restaurants die ik zou aanraden en die dusdanig zeer veggie-vriendelijk zijn.
Restaurants in Brussel
TRADITIONELE BELGISCHE KEUKEN: Choux de Bruxelles, Aux Armes de Bruxelles, La Quincaillerie serveren geweldige traditionele gerechten tegen respectabele prijzen. Noordzee heeft de beste garnalenkroketten van Brussel. Ik zou alle andere “Belgische” restaurants vermijden.
FARM-TO-TABLE RESTAURANTS: Manneken Pis Café, Tero en Les Filles zijn drie van mijn favoriete restaurants in Brussel die werken met lokale producenten. Ze serveren zowel vegetarische als niet-vegetarische gerechten.
VEGAN RESTAURANTS: Humus & Hortense is een 1-sterren Michelin-restaurant dat de allerbeste veganistische gerechten serveert. Liu Lin en Lil Bao zijn mijn favoriet als ik Aziatisch wil eten dat veganistisch is.
BEST FRIETKOT: Flagey Frietkot & Fritland zijn mijn favorieten in de stad.
Best Bars in Brussel
BEST COCKTAIL BARS: La Belladone, Pharmacie Anglaise en Perché Rooftop Bar zijn mijn favoriet voor een goede cocktail. Reken tussen de €10 en €15 voor een drankje.
AMBACHTELIJKE BIER CAFES: The Brussels Beer Project en Moeder Lambic zijn uitstekende keuzes als je op zoek bent naar ambachtelijke bieren uit Brussel.
ART NOUVEAU BARS: Cirio en La Porteuse d’Eau zijn absoluut prachtig van binnen. Toegegeven, de bediening is bij beide matig en de drankjes aan de dure kant. Het decor maakt het echter goed.
LEVENDIGE CAFEETJES: Zebra en Mappa Mundo in het historische centrum of ga verder naar het expat paradijs Chatelain en het opkomende Parvis de Saint Gilles, die beide boordevol bars zitten en altijd druk zijn.
Welke buurten moet je bezoeken tijdens een Brussel citytrip
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bestaat uit 19 gemeenten, elk met een andere postcode en naam. Om het nog verwarrender te maken, bestaan de namen zowel in het Nederlands als in het Frans. Voor een buitenstaander kan dit soms een beetje verbijsterend zijn “waarom zegt Google me dat dit Anderlecht is, terwijl ik in Brussel wil zijn?”.
De belangrijkste toeristische attracties bevinden zich in het Historisch Centrum (1000 Brussel), de beste restaurants en bars liggen rond de wijk Elsene (1050) en liefhebbers van art nouveau moeten een bezoek brengen aan Sint Gillis (1060).
Is Brussel een veilige stad?
Ja! In vergelijking met veel andere hoofdsteden, zoals Amsterdam of Parijs, is Brussel superveilig. Er zijn uiteraard een paar minder veilige straten (vooral rond de treinstations), hier blijf je ’s nachts beter uit de buurt.
Buurten die je moet vermijden tijdens een bezoek aan Brussel
In tegenstelling tot andere grote steden zoals Palermo of Rome, is de criminaliteit in Brussel vrij laag. Houd er wel rekening mee dat er in het Historisch Centrum veel zakkenrollers zijn, dus hou je waardevolle spullen bij de hand.
MIDI/CENTRAAL/NOORDSTATION: De buurten rond de stations zijn een beetje onbetrouwbaar. De meeste misdrijven in dit gebied zijn kleine misdrijven (diefstal, drugs, …) en zullen waarschijnlijk geen gevolgen hebben voor jou als toerist.
SINT JANS MOLENBEEK/ MOLENBEEK SAINT JEAN: Aan de overkant van het kanaal van Brussel ligt een buurt die in opkomst is. De eerste helft van de buurt heeft veel musea en trendy bars die geweldig zijn om te bezoeken. De binnenste straatjes van deze buurt zijn wat lastiger te navigeren, vooral als toerist. Hier zou ik vooraal de levendige straatjes rond het kanaal bezoeken.
Waar overnachten tijdjes je weekendje weg in Brussel?
Alle aanbevolen hotels richten zich op duurzaamheid en het minimaliseren van hun ecologische impact door met lokale leveranciers te werken.
Bekijk alle hotels in Brussel.
Best uitzicht en locatie – (€€€) Warwick Grand Place
Als je op zoek bent naar een hotel met het allerbeste uitzicht over de Grote Markt, dan is het Warwick Hotel de perfecte keuze. Het ligt op 2 minuten lopen van zowel de Grote Markt als het centraal station van Brussel.Locatie: Vlakbij de Grote Markt
Uniek design – (€€) Art Deco: Le Berger Hotel
De perfecte plek voor wie fan is van een uniek Art Deco interieur. Ontspan in het verwarmde buitenzwembad, ga shoppen in één van de meest chique wijken van Brussel, Le Sablon en slaap heerlijk rustig in dit super centraal gelegen hotel. Locatie: 10 min lopen van het Magritte Museum
A cosmopolitan hotel – (€€) Moxy Brussels City Centre
Het Brusselse Moxy is omringd door bars en restaurants en ligt in het hartje van Elsene. Dit is de perfecte plek voor reizigers die een stapje in de wereld willen zetten, maar eveneens voor solo reizigers. De vele gemeenschappelijke ruimtes in dit trendy hotel lenen zich uitstekend tot een gezellige babbel.
Locatie: Elsene
Kaart van alle activiteiten in Brussel
Om je te helpen navigeren in Brussel heb ik even alle besproken plekjes voor je op een kaart gezet. Bekijk de interactieve Google kaart, of neem een kijkje op de afbeelding hieronder. Groene spelden geven dag één aan, rode spelden dag twee en gele spelden zijn de optionele activiteiten van dag drie.
Hoe werkt het openbaar vervoer in Brussel
Als het mooi weer is, laat je het openbaar vervoer links liggen en ga je te voet. De stad heeft trottoirs langs elke straat, klein of groot. Ik las een aantal blogs waarin werd verkondigd hoe gemakkelijk het was om in Brussel te fietsen, maar als inwoner van Brussel kan ik je vertellen dat die informatie niet klopt. Er is geen veilige infrastructuur om te fietsen in Brussel.
Als je een weekend in Brussel doorbrengt en het regent – dat gebeurt helaas vaak – vertrouw dan op het zeer goed openbaarvervoer om je van de ene kant van de stad naar de andere te brengen. Meestal in minder dan 40 minuten!
Stap op de metro en tram in Brussel
Weekendje Brussel met de tram
De Brusselse metro bestaat uit 6 lijnen en rijdt op weekdagen tussen 05.30 uur en middernacht, en in het weekend en op feestdagen tussen 06.00 uur en middernacht. Metrostations worden aangeduid met een blauw bord met een grote witte “M”. De haltes worden getoond op een klein elektronisch scherm bij de deuren en aangekondigd via de luidspreker.
- Lijn 1 en 5: Verbindt het oosten en westen van Brussel. Neem deze lijnen voor het Jubelpark
- Lijn 2 en 6: Neem deze om naar Brupark, het Atomium en Mini Europe te gaan.
- Lijn 3 en 4: Verbindt het noorden en het zuiden van Brussel met elkaar. Ideaal als je vanaf Brussel Midi (Zuid) naar het historische centrum van Brussel wil reizen.
Met de tram door Brussel
Het tramsysteem in Brussel is een van de grootste ter wereld. Het telt meer dan 17 lijnen die boven de grond zweven en op dezelfde uren rijden als de metro. Lijnen 3 en 4 zijn wat we “pre-metro” noemen, omdat een deel van hun reis ondergronds gaat in de tunnels die gegraven zijn voor de metro.
Tramhaltes liggen verspreid langs de weg en zijn gemakkelijk te vinden door de sporen te volgen. Een halte wordt aangegeven door een paal waarop een paneel is geplaatst met het nummer van de tram die passeert en de richting waarin hij rijdt. Meestal is het paneel elektronisch en geeft het aan hoe lang je moet wachten op de volgende tram.
Kaartjes kopen voor de metro en de tram
Kaartjes kunnen vooraf worden gekocht bij de grijze en rode automaat (zie bovenstaande foto) met een (krediet)kaart of in de metro/tram zelf. Als je het kaartje in de metro/tram wilt kopen, haal je gewoon je (krediet)kaart door het rode vakje naast de deur bij binnenkomst in het rijtuig.
SOORTEN TICKETS: Enkele reis (€2,5); 5-rittenkaart (8); 10-rittenkaart (€16,4) of een dagkaart (€8). De 10-rittenkaart is een kaart die kan worden opgewaardeerd bij de automaat.
Als je een ticket voor meerdere ritten hebt, vergeet dan niet je ticket te valideren voordat je de tram/metro instapt. Voor de metro wordt dit gedaan bij het draaihekje voordat je naar binnen gaat (zie hierboven), terwijl het valideren van je kaartje in de tram in de wagon gebeurt door je kaart te swipen bij binnenkomst.
GOED OM WETEN | De metro en tram hebben hetzelfde kaartje. Als je bijvoorbeeld een 10-rittenkaart koopt, kun je deze zowel in de tram als in de metro gebruiken (en ook in bepaalde bussen, waarover hieronder meer).
Bussen in Brussel
Bussen in Brussel
Brussel wordt bediend door drie verschillende busmaatschappijen: De Lijn, de MIVB en de TEC. Elk van deze maatschappijen heeft een ander systeem voor het kopen van kaartjes, wat het nemen van de bus soms een beetje ingewikkeld maakt.
DE LIJN: Gele en witte bussen. Kaartjes kunnen in de bus worden gekocht (geen contante betaling toegestaan) of door een sms te sturen naar 4884 met de woorden “DL” (alleen geldig voor Belgische nummers).
MIVB: oranje en grijze bussen. Deze bussen rijden met dezelfde kaartjes als de tram en metro, d.w.z. als je een dagkaart hebt gekocht, hoef je voor deze bus geen apart kaartje te kopen.
TEC: Fel Gele bussen. Kaartjes kunnen worden gekocht via hun website of app of in de bus (alleen contant).
Nachtbussen in Brussel
Blijf je een nachtje in Brussel en ga je feesten, dan brengt de nachtbus je veilig terug naar je hotel. De nachtbussen Noctis rijden vrijdag en zaterdag van 12.15 tot 03.00 uur vanaf de Beurs.
Citytrip Brussel Tips
TAAL: De officiële talen die in Brussel gesproken worden zijn Nederlands en Frans. Onofficieel zul je echter merken dat de meeste borden/informatiepanelen in het Nederlands, Frans en Engels zijn.
ZONDAG SLUITINGSDAG: Zondag is traditioneel de dag dat de meeste winkels in de stad sluiten. Op en rond de Grote Markt zul je veel dingen vinden die open zijn, maar hoe verder je naar buiten gaat (d.w.z. hoe lokaler je gaat), hoe groter de kans dat de winkel gesloten is.
MAANDAG SLUITINGSDAG: Op maandag zijn veel bars en restaurants gesloten.
BETALING MET KAART: (Krediet)kaarten worden vrijwel overal geaccepteerd.
Hoe Brussel duurzaam bezoeken
OPENBAAR VERVOER: Dump de auto, want de kans is groot dat je een zenuwslopende strijd moet leveren om een parkeerplaats te vinden. De stad wordt bediend door een uitgebreid netwerk van metro, bus en tram. Je bespaart tevens een aardige duit op parking, die is hier in Brussel uitermate duur!
WINKEL TWEEDEHANDS: Brussel heeft geweldige tweedehands winkels! Interieur liefhebbers reppen zich best naar Rue Haute of Rue Blaes in de Marollen. Voor kledij stap je binnen bij Isabelle Bajart (luxe tweedehands kledij), Melting Pot Kilo (Vintage kleding), of Episodes (“coole” vintage kledij).
KOOP LOKAAL: Als je op zoek bent naar een souvenir koop dan iets lokaal! Yuman heeft een grote selectie ‘made in Brussels’-artikelen. In de Dansaertstraat vind je lokale modemerken (Café Costume, Komono, Essentiel Antwerp, ICON).
VERBLIJF IN EEN LOKALE ACCOMMODATIE: In plaats van in een hotelketen te verblijven, kun je ook in een lokale B&B of een duurzaam boetiek hotel verblijven.
RECYCLEER JE AFVAL: België doet goed werk op het gebied van recycling. Papier, plastic en organisch afval wordt gescheiden van het gewone afval. Wees een bewuste reiziger en recycleer je afval. Lees meer over recycleren in Brussel (enkel relevant als je in een Airbnb of BnB verblijft).
Waarom ik je echt een weekendje Brussel zou aanraden
De stad Brussel legt haar kaarten niet snel bloot..Van majestueuze gildehuizen tot chaotische vlooienmarkten, dit is Brussel op zijn best. Breng ten minste één dag door in het Historisch Centrum om de prachtige architectuur te verkennen en te smullen van een echte Belgische friet. Probeer op dag twee het meer toeristische centrum te verlaten om de Art Nouveau-architectuur, streetart en het Atomium te verkennen.
MEER REISGIDSEN VOOR BELGIE
BRUSSEL: Waar overnachten in Brussel + lokale tips
BRUSSEL: Dagje Brussel
BRUSSEL: Verborgen parels in Brussel
BRUSSEL: Lekker brunchen in Brussel
OMGEVING BRUSSEL: 31 Leuke bezienswaardigheden omgeving Brussel
OMGEVING BRUSSEL: 10 Mooiste kastelen rondom Brussel
BELGIE: 16 Kasteel overnachtingen in België
BELGIE: 30 Mooiste plekjes in België
0 reacties