Gebouwd ter verdediging, om macht uit te stralen of als buitenverblijf voor de plaatselijke adel. Sommige hebben torentjes, andere een indrukwekkende slotgracht en bijna allemaal zijn ze open voor publiek. We hebben het natuurlijk over de indrukwekkende reeks kastelen in Amsterdam en daarbuiten.
Als ik aan Nederland denk, schieten me beelden te binnen van grachten, pittoreske dorpjes, windmolens en eindeloos uitgestrekte velden met kleurrijke tulpen. Vreemd genoeg kwam het nooit in mij op om kastelen te bezoeken.
Nochtans telt Nederland zowaar 300 kastelen die tussen de 11e en 20e eeuw zijn gebouwd. In tegenstelling tot de verschillende kastelen in België, zijn de meeste Nederlandse kastelen open voor het publiek (Hoera!).
Ontdek een reeks prachtige kastelen in de buurt van Amsterdam, hun geschiedenis en hoe je ze kan bezoeken met het openbaar vervoer.
Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een commissie ontvangen als je iets koopt dat wordt aanbevolen. Dit kost jou uiteraard niets extra maar ondersteunt wel deze blog. Meer info.


Een korte geschiedenis van Nederlandse kastelen
In tegenstelling tot Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk waren kastelen in Nederland niet enkel voor de adel. Integendeel, rijke kooplieden bouwden vaak weelderige buitenverblijven om de status van de familie te benadrukken.
In de middeleeuwen kon je niet zomaar opklimmen van gewone koopman tot ridder. Daar had je namelijk een wapenschild voor nodig, mocht je niet werken met je handen en moest je in het bezit zijn van een versterkte woning op het platteland, een kasteel dus. Menig kasteel werd gebouwd met grote ambities, één torentje per keer.
De meeste kastelen die tussen de 11e en 14e eeuw werden gebouwd, zien er meer uit als een fort. Dit heeft alles te maken met hun defensieve doeleinden langs strategische waterroutes. Vanaf de 15e eeuw werden de 17 provincies van de Lage Landen herenigd onder het Huis Habsburg en brak een periode van relatieve rust aan.
De Kastelen die na de 15e eeuw uit de grond schoten waren louter om de rijkdom van hun inwoners te etaleren. Ramen werden groter, torens werden hoger en versieringen werden een pak weelderiger.
MEER PLEKJES ROND AMSTERDAM: 17 day trips from Amsterdam by train or 15 enchanting weekend trips from Amsterdam


16 x Kastelen in en rond Amsterdam
Met meer dan 300 kastelen om uit te kiezen, moest ik een selectie maken om in dit artikel op te nemen. Hieronder vind je 16 van mijn favoriete kastelen in de buurt van Amsterdam. Sommige zijn middeleeuwse forten en andere weelderige kastelen.
De aangegeven reistijd is de tijd die het kost om van Amsterdam Centraal naar het kasteel te reizen met het openbaar vervoer. Niet in de buurt van Amsterdam? Bekijk dan deze 15 prachtige kastelen in Nederland, verspreid over het hele land.
MEER REISGIDSEN: 17 Mooie plekjes rond Amsterdam; 25 x Weekendje weg in Nederland en dichtbij

1. Muiderslot
Dit prachtig kasteel bestaat al meer dan 700 jaar en is een voorbeeld van een defensiekasteel. Dit heeft alles te maken met zijn strategische ligging aan de rivier de Vecht. Hetkasteel werd gebouwd in 1280, maar werd slechts 16 jaar later in 1296 volledig verwoest. De versie die je vandaag ziet dateert uit de 14e eeuw.
Een van de meest illustere bewoners was Pieter Corneliszoon Hooft (PC Hooft), de zoon van de burgemeester van Amsterdam en een uitstekende schrijver. In het kasteel staan nog steeds veel van de originele meubels die hij gebruikte. De prachtige tuinen rondom Muiderslot werden aangelegd in opdracht van PC Hooft en vormen samen met het kasteel een integraal onderdeel van elk bezoek.
Tegenwoordig is het kasteel een museum. De slotgracht, de tuinen en de indrukwekkende ridderzaal zijn zeker een bezoek waard. Pak zeker de audiogids die bij de ingang verkrijgbaar is. Op ridderroute zijn een paar gammele trappen naar de top van de toren (niet geweldig als je claustrofobisch bent). Het kasteel is trouwens perfect bereikbaar met de fiets vanuit Amsterdam.
PRAKTISCHE INFO BEZOEK MUIDERSLOT BIJ AMSTERDAM
Traject: Het dichtstbijzijnde treinstation is station Weesp.
Neem de sprinter van Amsterdam Centraal naar Weesp Station vanwaar een directe bus vertrekt naar Muiden (Bus 110 Bussum Station via Muiden P+R).
Reistijd: 59 minuten
Tickets: Inbegrepen in de IAmsterdam City Card of online te koop (€18 inclusief de tuinen)
Openingstijden: Maandag t/m zondag 10.00 uur tot 17.00 uur

2. Kasteel Brederode
Als je op zoek bent naar oude kastelen in de buurt van Amsterdam, dan is kasteel Brederode een uitstekende keuze. Het kasteel werd in 1282 gebouwd door Willem van Brederode. Gedurende de daaropvolgende 200 jaar werd het kasteel gebruikt als defensief fort. Helaas liep het hierbij aanzienlijke schade op.
Eind 1400 kreeg het kasteel een grondige opknapbeurt en werd het fort omgetoverd tot woning.Helaas viel het al snel in handen van Duitse soldaten, gevolgd door Spaanse troepen die het in 1573 in brand staken. Tijdens deze belegering viel een deel van de noordelijke muur in de slotgracht en vormde het begroeide eiland dat je vandaag de dag ziet.
Nadat het in 1600 in handen van de staat was gevallen, werden de ruïnes van het kasteel langzaam onder zandduinen bedolven. Voor meer dan 200 jaar kon je enkel een tipje van de buitenmuren bespeuren onder het zand. Tot 1862, toen een opgravings- en onderzoeksproject van start ging.
Vandaag de dag kun je genieten van tentoonstellingen die het gruwelijke verleden van het kasteel laten zien, waaronder martelwerktuigen en historische artefacten uit de afgelopen eeuwen. Bezoekers kunnen ook een reis terug in de tijd maken en genieten van levende geschiedenis voorstellingen of rondwandelen op het ongerepte terrein.
PRAKTISCHE INFO BEZOEK KASTEEL BREDERODE
Routebeschrijving vanuit Amsterdam: Het dichtstbijzijnde treinstation is station Overveen.
Neem de sprinter van Amsterdam naar Overveen, stap hier over op lijnbus 481 richting Haarlem Noord en stap uit bij halte Santpoort-Zuid, Anna van Saksenlaan. Het busstation in Overveen ligt direct naast het treinstation (1 min lopen).
Reistijd: 40 minuten
Tickets: Te koop aan de ingang (€6)
Openingstijden: Gesloten van november tot februari. Kijk op de officiële website voor de laatste openingstijden

3. Kasteel Heemstede
Heemstede is technisch gezien geen kasteel maar meer een landgoed. Dit pareltje werd gebouwd in de 17e eeuw en werd meteen bestempeld als één van de mooiste huizen in de provincie. In de 18e eeuw werd het barokke landhuis voltooid met een reeks prachtige baroktuinen. Helaas werden deze later gesloopt toen alle prachtige fonteinen werden verkocht en de eeuwenoude bomen werden gekapt.
De 20e eeuw was een turbulente eeuw voor Kasteel Heemstede. Het veranderde om de haverklap van eigenaar en onderging uitgebreide renovaties die nadien werden verwoest door een grote brand. In 1999 werd het kasteel opgekocht door een Nederlands bouwbedrijf. Sindsdien is het gerestaureerd en wordt het gebruikt als kantoor voor een vastgoedbedrijf en als 1-sterren Michelin restaurant.
PRAKTISCHE INFO BEZOEK KASTEEL HEEMSTEDE
Routebeschrijving vanuit Amsterdam: Dichtstbijzijnde treinstation Heemstede-Aerdenhout of Haarlem.
Neem de Intercity naar Heemstede-Aerdenhout en stap daar over op buslijn 9 richting Bennebroek, stap uit bij halte Heemstede Glipperdreef, loop vanaf hier 10 minuten naar het kasteel. Het busstation ligt direct naast het treinstation (2 minuten lopen van elkaar).
Reistijd: 48 minuten
Tickets: Enkel te bezoeken indien je een reservatie maakt voor het restaurant

4. Kasteel Loenersloot
Dit kasteel werd in 1200 door de familie Loenerslot gebouwd. Althans, enkele van de oudste delen van het kasteel dateren van deze tijd. Het kasteel bleef in handen van deze familie tot 1435, waarna het werd verkocht. Door de eeuwen heen werden extra vleugels en gebouwen toegevoegd om het verblijf comfortabeler te maken.
In de 18e eeuw kocht Hendrik Willem Van Hoorn het kasteel en begon het af te breken om te verkopen. Gelukkig werden zijn plannen gedwarsboomd door zijn faillissement. Aan het einde van de 18e eeuw kwam het kasteel in het bezit van de familie Martini Buys en werd het opnieuw gebruikt als privé residentie. Het was zo privé dat de laatste bewoonster, Maria Martini Buys, die het kasteel tot 1997 bewoonde, ongewenste bezoekers bedreigde met een jachtgeweer.
Vandaag de dag is iedereen welkom om dit prachtige kasteel te bewonderen. Het interieur is exact hetzelfde als toen Maria Martini Buys hier woonde. Bezoekers kunnen het hele landgoed verkennen, van de kelders tot kamers in de toren met een panoramisch uitzicht over Utrecht.
Gasten kunnen ook het Van Laar Park bezoeken. Dit is het prachtige landgoed van het kasteel. Je kan je verwachten aan veel waterwegen en kronkelende wandelpaden. De perfecte plek om adem te komen.
PRAKTISCHE INFO BEZOEK KASTEEL LOENERSLOT
Routebeschrijving vanuit Amsterdam: De snelste manier om van Amsterdam Centraal naar kasteel Loenersloot te komen is door de metrolijn 54 richting Gein te nemen en uit te stappen bij Amsterdam Holendrecht. Loop vanaf hier 3 minuten naar Station Holendrecht en neem buslijn 120 richting Utrecht CS en stap uit bij Loenersloot Dorp, recht tegenover het kasteel.
Reistijd: 52 minuten
Tickets: & Openingsuren Kasteel wordt door vrijwilligers onderhouden en is maar sporadisch open. Check openingsuren op de website

5. Paleis Soestdijk
Dit kasteel was ooit de zomerresidentie van de Nederlandse koninklijke familie. Het oorspronkelijke gebouw dateert uit 1650 en werd gebouwd door Cornelis de Graeff als jachthuis tussen Soest en Baarn.
Door de eeuwen heen onderging het paleis uitbreidingen en renovaties. De meest opvallende uitbreidingen waren de twee zijvleugels die werden toegevoegd toen kroonprins Willem het landgoed in 1813 in bezit kreeg. De twee vleugels staan vandaag de dag nog steeds centraal en werden gedecoreerd met het meubilair in Empire-stijl dat in die tijd populair was.
In 1971 werd het paleis Rijksbezit. Met ingang van december 2017 werd, na een heel uitgebreide selectieprocedure, MeyerBergman Erfgoed Groep de nieuwe eigenaar van het paleis en het landgoed. Prinses Juliana en prins Bernhard bleven hier wel wonen tot hun dood in 2004.
Sinds 2017 herbergt het paleis een museum dat de koninklijke geschiedenis laat zien. Het gebouw kan nu worden afgehuurd voor evenementen.
PRAKTISCHE INFO BEZOEK PALEIS SOESTDIJK
Routebeschrijving vanuit Amsterdam: Het dichtstbijzijnde treinstation is Baarn.
Neem de sprinter van Amsterdam Centraal naar Baarn en loop 25 minuten naar het paleis.
Reistijd: 56 minuten
Tickets: & Openingsuren Het Paleis is slechts bepaalde dagen per jaar te bezoeken. Houdt de officiële website in de gaten.

6. Slot Zeist
Slot Zeist werd in de 17e eeuw gebouwd als lustoord voor Willem Adriaan Van Nassau, Graaf van Nassau-Odijk. Dit statige huis is gebouwd in Franse barokstijl.
De interieurs zijn bewaard gebleven om de 17e-eeuwse oorsprong zoveel mogelijk te weerspiegelen. Als gast voel je hier echt de weelde van de aristocratie als je door de opulente gangen loopt. Ik had het gevoel dat de Koning op elk moment door de deur kon lopen.
De klassieke en elegante uitstraling van de gevel vind je ook terug in het interieur van dit landhuis. De uitermate weelderige barok stijl is te zien in de inrichting en het meubilair. Je mag je verwachten aan elegant ingerichte kamers, grote portretten en gigantische spiegels.
Het slot is niet enkel een museum, hier vinden op regelmatige basis theatervoorstellingen en concerten plaats. Verder heeft het landgoed prachtig ontworpen tuinen in Engelse stijl die een bezoekje waard zijn.
PRAKTISCHE INFO BEZOEK SLOT ZEIST
Routebeschrijving vanuit Amsterdam: De makkelijkste manier om Slot Zeist te bereiken vanaf Amsterdam Centraal is door de sprinter te nemen naar Utrecht Station, neem daar buslijn 50 richting Wageningen via Zeist/Doorn. Stap uit bij Zeist, Het Rond en loop 4 minuten naar het Slot.
Reistijd: 55 minuten
Tickets: €2,5 vooraf reserveren noodzakelijk. Reserveer online
Openingsuren Dinsdag t/m zondag 11.00 uur – 17.00 uur

7. Kasteel Duivenvoorde
Dit prachtige middeleeuwse kasteel was ooit het huis van de familie Van Wassenaer, na 5 eeuwen veranderde het een paar keer van eigenaar voordat de uiteindelijke eigenaren, de familie Schimmelpenninck van der Oye, er hun intrek namen. Tot op de dag van vandaag wonen nazaten van deze familie in delen van het kasteel en op het kasteelterrein.
Een deel van het kasteel is open voor publiek voor een bezoek. Wandel door de 14 grote en rijkelijk versierde kamers en leer alles over de geschiedenis van Duivenvoorde. Ik raad je ten zeerste aan om de audiogids te gebruiken tijdens je bezoek om een uitermate heldere uitleg te krijgen over de geschiedenis van dit mooie kasteel.
Tip: Ik bezocht het kasteel als onderdeel van een weekendje Leiden. Wij huurden fietsen in de stad om naar het Kasteel Duivenvoorden te fietsenwaar we fietsen. Je doet er ongeveer 30 minuutjes over.
PRAKTISCHE INFO BEZOEK KASTEEL DUIVENVOORDE
Routebeschrijving vanuit Amsterdam: De makkelijkste manier om bij Kasteel Duivenvoorde te komen vanaf Amsterdam Centraal is door metrolijn 52 naar Amsterdam Zuid te nemen. Hier stap je op bus 358 richting Aalsmeer via VU/Amstelveen en stopt op station Amstelveen Weldam. Loop 5 minuten naar het kasteel.
Reistijd: 55 minuten
Tickets: €13,5 koop online
Openingsuren Donderdag t/m zondag 11.30 tot 16.00 uur

8. Kasteel De Haar
Het mooiste kasteel van Nederland is Kasteel De Haar. Dit groots kasteel is niet enkel qua oppervlakte riant maar ook qua architectuur. Dit prachtige 13e-eeuwse kasteel is nog steeds privébezit van de familie Van Zuylen, die jaarlijks één maand in het kasteel doorbrengen. Tijdens deze maand wordt de crème de la crème van Nederland hier uitgenodigd voor feestjes.
Aan het eind van de 19e eeuw was het prachtige kasteel in verval geraakt. Architect Pierre Cuypers (die het beroemde Rijksmuseum in Amsterdam ontwierp) was verantwoordelijk voor de restauratie, die 20 jaar in beslag nam. De architect nam zijn taak ter harte en maakte plannen voor het kasteel, de tuinen, de kapel en zelfs het naburige dorp.
Je kunt ervoor kiezen om de tuinen (alle 135 hectare) te bezoeken zonder het kasteel of je kunt een combiticket kopen waarbij de tuinen en het kasteel zijn inbegrepen en je een handige audiogids krijgt.
PRAKTISCHE INFO BEZOEK KASTEEL DE HAAR
Routebeschrijving vanuit Amsterdam: Het dichtstbijzijnde treinstation is station Vleuten.
Neem de intercity richting Nijmegen en stap uit in Utrecht Centraal. Hier kun je een e-bike huren op het station (10 km 6,2 mijl) en naar Kasteel De Haar fietsen of op een sprinter stappen die je naar station Vleuten brengt. Je kunt ook fietsen huren op station Vleuten of 15 minuten lopen naar het kasteel.
Reistijd: 70 minuten
Tickets: €19, koop online
Openingsuren Maandag t/m zondag 11.00 tot 17.00 uur

9. Paleis Noordeinde
Dit grootse en sierlijke paleis is bescheiden begonnen als kleine boerderij in de 16e eeuw. Het werd in 1609 geschonken aan de weduwe van Willem van Oranje en wordt tot op de dag van vandaag gebruikt als werkpaleis door de Nederlandse monarchie.
Het prachtige paleis is te vinden in de wijk Noordeinde in Den Haag tussen de bekende modeboetieks, galeries en kunst- en antiekhandelaren. Allemaal gevestigd in prachtige jugendstilpanden. Het is een wijk die zeker een bezoek waard is als je het paleis bezoekt.
Het paleis zelf heeft een elegant ontwerp en is best sober voor een koninklijk paleis, vooral in vergelijking met sommige van zijn Europese tegenhangers. Vermits het een werkpaleis is, kan je hier helaas niet zomaar binnenwandelen. De tuinen zijn wel vrij toegankelijk.
Met wat geluk plan je jouw bezoek in op een woensdagochtend. Dit is traditioneel de dag dat Koning Willem-Alexander nieuwe ambassadeurs verwelkomt. Deze komen aan met een koets en worden begeleid door ruiters van de Koninklijke Nederlandse Bereden Politie. Er is ook een eresaluut, trommelgeroffel en het volkslied wordt gespeeld.
Geen bezoek aan het paleis is compleet zonder een wandeling in de tuin. De romantische tuinen die bekendstaan als de ‘Prinsessentuin’ werden in de 17e eeuw door de zoon van Willem van Oranje aangelegd voor zijn moeder. De tuinen barsten van de bloemperken, vijvers, fonteinen en marmeren beelden.
PRAKTISCHE INFO BEZOEK PALEIS NOORDEINDE
Routebeschrijving vanuit Amsterdam: Dichtstbijzijnde treinstation is Den Haag HS.
Neem de Intercity van Amsterdam Centraal naar Den Haag HS. Stap hier over op tramlijn 1 richting Scheveningen Noord. Stap uit op de Kneuterdijk voor het paleis.
Reistijd: 65 minuten
Tickets & Openingsuren: Alleen open voor publiek op bepaalde dagen in de zomer wanneer de Koninklijke familie op vakantie is. Houdt de officiële website in de gaten.

10. Slot Zuylen
Slot Zuylen is een vrij jong kasteel in de buurt van Amsterdam. Het werd gebouwd in 1520 in het kleine stadje Oud Zuilen bovenop middeleeuwse ruïnes. Hoewel het ooit omringd was door water, ligt het nu te midden van weelderige Engelse tuinen en parken.
Het kasteel werd in 1752 grondig verbouwd en sinds deze tijd is het onaangeroerd gebleven. Je reist zowaar door de tijd bij een bezoek aan dit kasteel. Ik had het gevoel dat ik in de 18e eeuw was beland! De kamers zijn ingericht met authentieke stukken.
Verder vind je hier een grote collectie schilderijen, meubels en wandtapijten die deel uitmaken van de privé collectie van de familie Zuylen. Eenmaal het kasteel bezocht, is het zeker de moeite waard om door de prachtige Engelse tuinen te kuieren.
PRAKTISCHE INFO BEZOEK SLOT ZUYLEN
Routebeschrijving vanuit Amsterdam: Het dichtstbijzijnde treinstation is Utrecht Centraal.
Neem de Intercity naar Utrecht Centraal, loop vanaf daar 9 min. naar de bushalte CS Jaarbeurszijde en neem buslijn 12 richting Maarssen via Zuilen, stap uit bij halte Utrecht, Oud-Zuilen, loop 8 min. naar het Slot.
Reistijd: 75 minuten
Tickets: €14. Te koop bij de ingang of online
Openingsuren: 1 april t/m 31 oktober – woensdag t/m zondag 11.30 tot 15.30 uur (laatste kaartjes verkocht om 15.00 uur); 1 november t/m 31 maart – vrijdag t/m zondag 11.30 tot 15.30 uur (laatste kaartjes verkocht om 15.00 uur)

11. Kasteel Almere
Het Kasteel van Almere in Flevoland is het jongste kasteel in Nederland. Dit kasteel is een kleine 23 jaar oud en reeds een ruïne. Het werd pas in 1999 gebouwd in de Nederlandse stad Almere en staat er nu nog als een half afgebouwde hedendaagse ruïne nadat de bouw in 2002 werd stopgezet.
Het ontwerp was gebaseerd op het 13e-eeuwse kasteel Jemeppe in België, maar het gebouw raakte in financiële problemen en de werkzaamheden werden gestaakt. Ondanks talloze pogingen in de loop van het decennium om de bouw te hervatten en de ruimte een nieuwe bestemming te geven, waaronder een pretpark met de naam WitchWorld, is het nooit gelukt om de financiering en de definitieve plannen rond te krijgen.
PRAKTISCHE INFO BEZOEK KASTEEL ALMERE
Routebeschrijving vanuit Amsterdam: Het dichtstbijzijnde treinstation is Almere Centrum.
Vanaf Amsterdam Centraal neem je de Intercity naar Almere Centrum. Hier loop je 4 minuten naar het busstation Almere (Station Centrum) en neem je bus 326 richting Blaricum Carpoolplaats. Stap uit bij Almere Stad, Veluwsekant en loop 20 minuten naar het kasteel.
Reistijd: 75 minuten
Tickets & Openingsuren: Geen. Het kasteel is een verlaten ruïne.

12. Kasteel Sypesteyn
Hoewel het iets lastiger is om vanuit de stad te bereiken, is het een van de mooiste kastelen in de buurt van Amsterdam en zeker de moeite waard om te bezoeken. Kasteel Sypesteyn in de Vechtstreek werd slechts 100 jaar geleden gebouwd en is het hoogtepunt van de ambitieuze dromen van één man.
Hendrik Van Sypesteyn groeide op in een rijke familie. Als kind hing er in zijn huis zelfs een schilderij van een kasteel in de Vechtstreeks dat in de 16e eeuw aan de familie toebehoorde. In de overtuiging dat zijn voorouders van adellijke afkomst waren (spoiler, dat was niet zo), begon hij een kasteel voor zijn familie te bouwen.
Door gebruik te maken van materialen afkomstig uit andere, oudere, kastelen creëerde Hendrik Van Sypesteyn een zowaar middeleeuws ogend kasteel. Je hebt hier zelfs een slotgracht en een lusthof. Het kasteel was vanaf dag één museum en bevat de ruime kunstcollectie van Hendrik Van Sypesteyn. Het werd dus nooit opgericht met het idee om hier te wonen. Best eigenaardig!
PRAKTISCHE INFO BEZOEK KASTEEL SYPESTEYN
Routebeschrijving vanuit Amsterdam: Neem de Intercity van Amsterdam Centraal naar treinstation Hilversum vanaf daar neem je de bus die vertrekt op station Hilversum naar Nieuw Loosdrecht (Bus 104 NW Loosdrecht)
Reistijd: 75 minuten
Tickets: €12 (inclusief de tuinen). Te koop aan de ingang
Openingsuren: Donderdag t/m zondag 11.00 uur tot 17.00 uur (sluit van 1/11 tot 31/3)

13. Kasteel Keukenhof
Op slechts een uur van het centrum van Amsterdam ligt dit 17e-eeuwse herenhuis. Het werd in 1640 gebouwd voor de voormalige commandant van de VOC Adriaen Maertensz en onderging een uitbreiding in de 19e eeuw waarbij de torens werden toegevoegd.
Binnen zijn er verschillende kamers die zijn ingericht met meubels en meubilair uit verschillende stijlen en perioden. Het interieur is met opzet bewaard gebleven om het leven van adellijke families te weerspiegelen die ooit dit grote kasteel in de buurt van Amsterdam bewoonden.
Vandaag de dag is de bloementuinen wereldberoemd vanwege de typische Nederlandse tulpen die in het voorjaar bloeien. De combinatie van tweehonderd hectare bos, weilanden en prachtig aangelegde tuinen maakt dat Keukenhof echt een bezoek waard is.
GOED OM WETEN | Kasteel Keukenhof is alleen te bezoeken met een gids en op specifieke tijden. De toegangsprijs is €10 extra bovenop de toegangsprijs voor het park. Momenteel wordt de zolder van het kasteel gerestaureerd en zijn de bezoeken opgeschort.
PRAKTISCHE INFO BEZOEK KASTEEL KEUKENHOF
Routebeschrijving vanuit Amsterdam: Keukenhof bereiken vanuit Amsterdam met het openbaar vervoer kan een beetje omslachtig zijn. Er zijn verschillende opties op de officiële website te lezen.
Reistijd: 70 minuten
Tickets Keukenhof Tuin: €19,50 online reserveren. Of boek tickets + transfer online (€32)
Openingsuren Keukenhof: Dagelijks 09.00 tot 17.00 uur (Het kasteel is niet toegangkelijk)

14. Kasteel Amerongen
Dit is nog zo’n groot paleiselijk kasteel in de buurt van Amsterdam dat prachtig is gerestaureerd. Het werd gebouwd in de jaren 1600, maar werd in 1673 door de Fransen platgebrand. Na de ondergang bleef het 10 jaar gesloten terwijl restauratiewerkzaamheden aan het gebouw, het interieur en de tuinen werden uitgevoerd.
In de loop der jaren heeft het adellijke gasten gehuisvest, waaronder Wilhelm II die hier zijn toevlucht zocht nadat hij afstand had gedaan van het Duitse Rijk en als zodanig wordt het altijd herinnerd als de plaats waar hij afstand deed van zijn troon.
Vandaag de dag is één van de hoogtepunten van een bezoek aan het kasteel de video-installatie die bezoekers terugbrengt naar de 17e eeuw en hen laat kennismaken met de voormalige bewoners en hun leven laat zien op verschillende schermen in het kasteel. Gasten kunnen ook genieten van de prachtige omliggende tuinen, bezaaid met rozen en 300 jaar oude eikenbomen.
PRAKTISCHE INFO BEZOEK KASTEEL AMERONGEN
Routebeschrijving vanuit Amsterdam: Het dichtstbijzijnde treinstation is Utrecht Centraal.
Neem de Intercity naar Utrecht Centraal, loop vanaf daar 9 minuten naar de bushalte CS Jaarbeurszijde en stap op buslijn 40 richting Wageningen via Zeist/Doorn, stap uit bij halte Amerongen, Dorp en loop 7 minuten naar het kasteel.
Reistijd: 90 minuten
Tickets: €15 (inclusief tuinen). Vooraf online kopen
Openingsuren: Donderdag t/m zondag: 11.00-04.00 uur (Laatste toegang 15.00 uur). Kasteel alleen open voor bezoek met gids.

15. Paleis Het Loo
Dit bouwwerk is het ontwerp van Jacobus Roman en weerspiegelt de warmte van het barokke tijdperk waarin het werd gebouwd. Willem III bouwde Paleis Het Loo in 1685 om zijn status en rijkdom te etaleren. Willem was getrouwd met de Engelse prinses Mary Stuart en haar Engelse afkomst is te zien in de tuinen en het paviljoen dat ze lieten bouwen in 1689.
Het paleis werd gebruikt als zomerresidentie door de Nederlandse koninklijke familie tot na de Tweede Wereldoorlog, toen koningin Wilhelmina afstand deed van de Nederlandse troon en zich terugtrok in het paleis. Ze stierf er later in 1962. Na haar dood werd het paleis uitgebreid gerenoveerd en in 1984 werd het opengesteld voor het publiek.
Vandaag de dag kun je het paleis bezoeken en één van de drie rondleidingen volgen. Heb je voldoende tijd, probeer dan zeker het paleis, de tuinen, het park en de paardenstallen te bezoeken. Hier ben je wel een paar uur mee zoet! Verder vind je hier een uitgebreide collectie antieke auto’s en documenten die de geschiedenis van de Nederlandse koninklijke familie uit de doeken doen.
PRAKTISCHE INFO BEZOEK PALEIS HET LOO
Routebeschrijving vanuit Amsterdam: Het dichtstbijzijnde treinstation is Appeldoorn.
Neem de Intercity naar Appeldoorn, neem vanaf hier de 202 bus richting Zwolle via Vaassen/Epe en stap uit bij de halte Apeldoorn, Gedenknaald. Loop 9 minuten naar het station.
Reistijd: 95 minuten
Tickets: €19,50, vooraf online kopen
Openingsuren: Dinsdag t/m zondag 10.00 uur tot 17.00 uur

16. Kasteel Doornenburg
Kasteel Doornenburg deelt zijn naam met het dorp waar het naast ligt in de provincie Gelderland. Hoewel het één van de oudste kastelen van Nederland is (bouwjaar 1295) is de geschiedenis van het gebouw relatief onopvallend.
Men denkt dat de oudste delen van het huidige bouwwerk dateren uit de 14e eeuw, die bestond uit een grote zaal met kelders en een ommuurde rechthoekige binnenplaats op een omgracht eiland. Het gebouw werd in de loop der jaren uitgebreid en het uiteindelijke blokvormige uiterlijk dat je vandaag de dag ziet is waarschijnlijk afkomstig uit renovaties in de 16e eeuw.
Het kasteel is door de eeuwen heen bewoond door verschillende families. Het was echter nooit in het bezit van adel, werd nooit belegerd en speelde nooit een rol in de politieke geschiedenis van Nederland. Hoogst uitzonderlijk voor een kasteel!De laatste bewoonster van het kasteel was Maria Clara von Delwig, de barones van Bemmel. Zij overleed hier in 1847. Het kasteel raakte in verval tot de textielindustrieel J.H. van Heek het kasteel opkoopt in 1937 en grondig renoveert. Helaas werd het kasteel aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vrijwel geheel verwoest. Het duurt 21 jaar, maar het kasteel wordt volledig gerenoveerd!
Vandaag de dag kunnen gasten een rondleiding door het kasteel krijgen, door de mooie tuinen wandelen of in de gezellige restaurants genieten van een kopje koffie met appeltaart.
PRAKTISCHE INFO BEZOEK KASTEEL DOORNENBURG
Routebeschrijving vanuit Amsterdam: Neem de Intercity naar Arnhem Centraal, stap over op bus 33 richting Nijmegen CS en stap uit bij halte Doornenburg, van Kol. Loop 9 minuten naar het kasteel
Reistijd: 2 uur
Tickets: €13 aan de ingang te koop
Openingsuren: Alleen open voor bezoeken op zaterdag en zondag met een gids of de audiogids. Kijk op de officiële website voor kaartjes en openingstijden.
Kastelen Amsterdam omgeving kaart
Alle bovenstaande kastelen in de buurt van Amsterdam kun je vinden op deze interactieve Google kaart of door een kijkje te nemen op de onderstaande screenshot.

Routebeschrijving naar de verschillende kastelen in de omgeving van Amsterdam
Soorten treinen in Nederland
SPRINTER: Langzame trein – Stopt meestal op elk station. Dit is de beste optie als je naar dorpen reist. Vooraf reserveren is niet nodig.
INTERCITY: Stopt meestal alleen in grotere steden. Vooraf reserveren is niet nodig.
INTERCITY DIRECT: Snelle trein – Route: Amsterdam – Schiphol (de luchthaven)-Rotterdam-Breda. Deze trein gaat ook naar België (met stops in Brussel en Antwerpen). Vooraf reserveren is niet nodig.
EUROSTAR/ THALYS: Hogesnelheidstrein – Verbindt Amsterdam met België (Antwerpen, Brussel), Frankrijk (Parijs) en het VK (Londen). Vooraf reserveren is vereist.


Tickets kopen & de trein nemen
Om de verschillende kastelen in de buurt van Amsterdam per trein te kunnen bezoeken, moet je een kaartje kopen. Dit kan op drie manieren: Online, bij de kaartautomaat in Amsterdam Centraal (zie hierboven) of binnen in Amsterdam Centraal bij het loket.

MEER REISGIDSEN VOOR NEDERLAND
NEDERLAND | Weekendje weg Nederland en dichtbij // Mooiste kastelen van Nederland
AMSTERDAM | 17 Plekjes rond Amsterdam // 6 x Fietsen rond Amsterdam
FRIESLAND | Reisgids Terschelling // Bezienswaardigheden Friesland
FLEVOLAND | Zien en doen in Flevoland
NOORD-HOLLAND | Dagje Haarlem
ZUID-HOLLAND | Top bezienswaardigheden in Leiden
NOORD BRABANT | Ontdek het Brabant van Vincent van Gogh
DAG UITJES | Dagje Amsterdam naar Brussel // Dagje Amsterdam naar Brugge
16 x Kastelen Amsterdam en omgeving


0 reacties