7 Dagen roadtrip in Noord-Duitsland met een elektrische wagen: Bremen tot Hannover.

Home 9 Reisgidsen 9 Europa 9 Duitsland 9 7 Dagen roadtrip in Noord-Duitsland met een elektrische wagen: Bremen tot Hannover.

Written by Caroline Muller

Een roadtrip door Duitsland betekent cruisen door een overvloed aan schilderachtige dorpjes, middeleeuwse architectuur en goed onderhouden wegen! In Noord-Duitsland vind je een giga aanbod elektrische oplaadpunten voor de EV wat roadtrippen super makkelijk maakt! Zelfs voor beginners.

Ik ben een groot liefhebber van een goede roadtrip. Nee echt, het is liefde met een hoofdletter “L”! De vrijheid om gewoon in je auto te springen wanneer je wil om betere oorden op te zoeken,  of in mijn geval een zorgvuldig gepland pittoresk landschap met veel stops om lekker te eten,  is ongeëvenaard.

De laatste jaren streef ik ernaar om duurzaam toerisme actief te promoten, waardoor mijn road trips steeds vaker worden vervangen door treinreizen. Ik ben er wel rotsvast van overtuigd dat roadtrips duurzaam kunnen zijn, maar dan enkel met een elektrische wagen.

Dusdanig besloot ik om de koe bij de hoorns te vatten en een roadtrip door Noord-Duitsland te boeken met een volledig elektrische wagen. Was me dat even een tikkeltje avontuurlijk dan ik dacht seg! Hier lees je al mijn praktische tips, van waar je de wagen op moet laden tot wat te doen in de verschillende steden die ik bezocht op mijn roadtrip van Bremen naar Hannover.


Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een commissie ontvangen als je iets koopt dat wordt aanbevolen. Dit kost jou uiteraard niets extra maar ondersteunt wel deze blog. Meer info.


Plan Jouw Roadtrip Duitsland 1 Week

WAAR OVERNACHTEN

HOE BEREIKEN: We huurden een elektrische auto in Bremen en zetten hem af in Hannover. Op het moment van schrijven waren er nog maar weinig verhuurbedrijven die deze combinatie aanboden. Zoek je huurauto.

LOKALE TOERISTISCHE DIENSTEN: Bekijk de lokale websites van Bremen, Hamburg en Hannover.

NUTTIGE LECTUUR: Leer meer over het rijden met een elektrisch voertuig voor je roadtrip door Duitsland. Inleiding tot de actieradius van elektrische voertuigen, wat zijn de laadsnelheden voor EV’s, hoe maximaliseer je de actieradius van EV’s, was enorm nuttig voor mij.

ZOEK JE OPLAADSTATION: Kan via Google Maps of Plugshare. Zorg ervoor dat je de beoordelingen van het laadstation leest voordat je erheen gaat. Sommige zijn kapot of privébezit.

Bremen was onze eerste stop op onze roadtrip door Duitsland

 Reisroute voor jouw roadtrip Noord-Duitsland

Waarom een roadtrip door Noord-Duitsland?

Dit is een heel terechte vraag. Zuid-Duitsland is de laatste jaren erg populair geworden. Niet moeilijk met een prachtige kastelenroute, heerlijke kerstmarkten en uiteraard een internationaal bekend bierfestival in München. Verder hebben Zuid-Duitsers ook de reputatie heel gezellig en gastvrij te zijn.

Als je meeknikt terwijl je de bovenstaande alinea leest, ben je niet de enige. Zuid-Duitsland heeft me keer op keer weten te bekoren en ik ben dan ook talloze keren voor haar charmes gevallen. Maar dit jaar ben ik niet één maar twee keer richting het onbekende Noord-Duitsland getrokken. 

Laten we beginnen met het voor de hand liggende: Noord-Duitsland is een stuk goedkoper dan zijn zuidelijke tegenhanger. Het barst er van het UNESCO-werelderfgoed, veel minder bekende steden en prachtig bewaard gebleven middeleeuwse historische centra vol vakwerkhuizen (mijn favoriet is Goslar). 

Het is waar dat de lokale bevolking in het begin wat afstandelijker is, maar als je eenmaal door dat zorgvuldig opgebouwde vernis heen bent, zul je moeite hebben om een meer loyale en warme vriend te vinden dan een Noord-Duitser. In zes dagen tijd werd ik door drie verschillende locals uitgenodigd voor een drankje, een wandeling en een maaltijd.

En tot slot heeft Noord-Duitsland de beste dekking van oplaadstations in het hele land. We konden onze EV zelfs in de meest afgelegen dorpen opladen. Een prestatie die zelfs thuis in België ondenkbaar is. Zoek je nog meer reistrips voor Duitsland, ga dan eens kijken bij mijn collega Sam van Haute.


Voorbeeld routebeschrijving

DAG EEN: Bremen

DAG TWEE: Bremerhaven & Hamburg

DAG DRIE EN VIER: Hamburg

DAG VIJF: Hildesheim & Mariënburg

DAG ZES: Hannover

DAG ZEVEN: Wolfsburg

 Roadtrip door Duitsland Dag 1: Bremen

HOE KOM IK IN BREMEN | We kwamen met de trein van Brussel naar Bremen. Bremen heeft een kleine luchthaven (Bremen Flughafen BRE), die 10 minuten met de tram ligt van het historische stadscentrum. Check dienstregelingen en vind de goedkoopste treintickets online.

Ophalen autoverhuur: We hebben onze huurauto op dag twee opgehaald van het vliegveld. Ik gebruikal jaren Sunnycars om de beste prijs te vinden. Hun platform is super makkelijk te gebruiken en je krijgt meteen een omnium verzekering inbegrepen in de prijs!

Oplaadpunten in Bremen

Als je van plan bent om je auto direct op dag één op te halen, informeer dan bij je hotel of ze een oplaadpunt hebben. Het Radisson Blu waar wij verbleven had twee oplaadpunten van het hotel zelf, hoewel het vermeldenswaardig is dat ze langzaam opladen. Als je een lege accu hebt, betekent dit dat je de auto ’s nachts moet opladen voordat je aan je roadtrip begint.

MEER INFO | Vind een lijst met oplaadstations op chargemap.com

TOP BEZIENSWAARDIGHEDEN IN BREMEN

Begin je korte roadtrip Duitsland in het magische Bremen. De stad lijkt op het eerste gezicht misschien klein (objectief gezien is dat ook effectief het geval) maar man wat kan je hier veel doen! Bremen werd meer dan 1200 jaar geleden gesticht en was ooit een prominent lid van het Hanzeverbond, waarvan de overblijfselen nog steeds te vinden zijn in de rijk versierde paleizen in en rond het historische centrum.

De stad heeft twee onmisbare UNESCO monumenten: het 15e-eeuws standbeeld van Roland, een legendarische jonge ridder die dapper vocht onder Karel de Grote en het 15e-eeuwse gotische stadhuis.

1. Verken het historische centrum, het mooiste van heel Noord-Duitsland

We beginnen op het marktplein van Bremen met een bezoek aan de twee UNESCO Werelderfgoederen: het historische Bremer Rathaus (stadhuis), ontworpen in de kenmerkende Weserrenaissance Stijl, en het  600 jaar oude standbeeld van Roland. Beide echte pareltjes die de tand des tijds uitermate goed hebben doorstaan.

Vervolgens lopen we door naar de set van Harry Potter. Althans, zo voelde het aan om door het bekendste straatje van Bremen te slenteren. Dit smalle steegje met rode stenen, dat plaatselijk bekend staat als de Böttcherstrasse, is bezaaid met musea, ambachtelijke winkeltjes en kleine souvenirwinkeltjes.

Mijn reisgenoot is een onverzadigbare zoetekauw dus we gingen even binnen bij Bremer Bonbon Manufaktur voor wat traditionele zoetigheden voordat we ons op een bankje zetten voor huis nr. 4 voor een heus concert. Een set van 30 porseleinen klokken luidt elk uur tussen 12.00 en 18.00 uur. 

Wat nog op de bucketlist staat, is de 265 treden van de Sint-Pieter Kathedraal beklimmen voor het beste uitzicht van Bremen. Onze bilspieren zijn gespaard gebleven van deze steile klim, want door rukwinden was het uitkijkpunt gesloten voor het publiek toen wij de stad bezochten.

LEUK RONDLEIDING: Wij boekten een begeleide wandeling van 2 uur doorheen het historisch centrum langsheen de belangrijkste monumenten van Bremen. Zeker de moeite waard!


2. Slenter door het Schnoorviertel

Deze kleurrijke wijk dateert uit de 15e eeuw en was oorspronkelijk de thuisbasis van vissers en ambachtslieden. De naam “Schnoor” is waarschijnlijk afgeleid van het Nedersaksisch woord “Snoor”, wat koord betekent, omdat de kronkelende, smalle straatjes op koorden lijken.

Vandaag de dag biedt het Schnoorviertel een heerlijke mix van kromme vakwerkhuizen, leuke boetiekjes en gezellige cafés. Mijn favo plekje van de stad! Hoewel het hier echt klein is, had ik de indruk dat elke keer we door de kleine straatjes liepen, er een nieuw standbeeld, schilderij of fonteintje was dat eerder aan mijn kiekgrage camera was ontsnapt.

Must-see plekjes  zijn onder andere het Schifferhaus Museum en de Johanneskerk, bekend om zijn prachtige gebrandschilderde ramen. Er is een rondleiding van een paar uur beschikbaar voor geschiedenisliefhebbers, maar ik vond het heerlijk om dit kleine gebied alleen te verkennen en de prachtige gebouwen zonder gids te ontdekken.


3. Leer meer over de Bremer Stadsmuzikanten

De Bremer Stadsmuzikanten zijn personages uit een geliefd Duits volksverhaal. Een klassieker dat werd geschreven door de gebroeders Grimm. Het verhaal neemt je mee in het leven van vier oude afgedankte dieren – een ezel, hond, kat en haan. Het kwartet gaat op avontuur met het doel om muzikant te worden in Bremen. Hun reis staat symbool voor moed en doorzettingskracht.

De stad is doorspekt met verwijzingen naar de legende. Zo heb je een iconisch bronzen standbeeld naast het stadhuis en een kleine wensput op het hoofdplein. Gooi een muntje in de put en je wordt begroet met een brul, blaf, miauw of zeer geanimeerde haan. Deze kleine waterput is erg geliefd bij de jongere inwoners van het dorp, wier gegiechel je aan de overkant van het plein kunt horen. De gelden die uit de put worden gehaald gaan rechtstreeks naar een goed doel.


WAAR ETEN EN DRINKEN IN BREMEN

Bars in Bremen

  • Spitzen Gebel:  Gevestigd in een huis met puntgevel uit de 15e eeuw. Serveert een van de oudste schnaps in de stad uit een lantaarn. Alleen contant!
  • Beck’s Bistro: Op de centrale markt, met het beste uitzicht van de stad!
  • Cafe Engel: Gelegen in een zeer hippe buurt met een overvloed aan bars in de buurt.

Vegetarisch-vriendelijke restaurants in Bremen

  • Plantenköök: Vegetarisch restaurant dat seizoensgebonden gerechten serveert in een intieme omgeving.
  • Markthalle:  Centraal gelegen foodhal met een grote verscheidenheid aan keukens.
  • Katzen Café: Prachtig romantisch restaurant in de wijk Schnoor. Een beperkte selectie vegetarische opties. Serveert Italiaanse gerechten.
  • Vengo: Klein vegetarisch restaurant met het lekkerste assortiment verse salades. Gelegen in een zeer hippe buurt, op loopafstand van het historische centrum.

WAAR OVERNACHTEN IN BREMEN

Radisson Blue in Bremen

WAAR WIJ VERBLEVEN: Radisson Blue (€€)

We verbleven in de prachtige Radisson Blu midden in het historische centrum van Bremen. Super comfortabele bedden, parkeergelegenheid op het terrein met EV-opladers en een uitgebreid ontbijt!

VIENNA HOUSE EASY BY WYNDHAM BREMEN (€): Geweldige budgetoptie als je op zoek bent naar een centraal gelegen hotel met geweldige service en een fitnessruimte. Gasten zijn vooral dol op de locatie en het ontbijt.

PLAZA PREMIUM COLUMBUS BREMEN (€€): Een 3-sterrenhotel dat gunstig gelegen is bij het treinstation van Bremen en op loopafstand van het historische centrum. Er is parkeergelegenheid op het terrein.

Road Trip Day 2: Bremerhaven

Route: Bremen – Bremerhaven – Bremen
Afstand: 131 km

Op de tweede dag van onze roadtrip haalden we de huurauto op en maakten we een uitstapje naar de nabijgelegen Bremerhaven. De kortere afstand is perfect als je even je nieuwe EV skills wil testen, althans dat was toch mijn redenering.

Bremerhaven, of “de haven van Bremen”, werd in 1827 gesticht als uitbreiding van de nabijgelegen stad Bremen om de groeiende scheepvaart te huisvesten en de handel te vergemakkelijken. Voor de duidelijkheid, Bremerhaven is absoluut niet zo charmant als Bremen maar is een bezoek waard voor zijn uitstekend aanbod aan interactieve musea.

Rijden van Bremen naar Bremerhaven

Bremerhaven bereiken vanuit Bremen is heel eenvoudig, technisch gezien ben je in 45 minuten rijden van deur tot deur. Ondanks de nabijheid bleek dat het een makkelijke rit had moeten zijn, een zeer steile leercurve voor mij. Het begon allemaal met het vinden van de onduidelijke “AAN”-knop. Waarom zijn die zo moeilijk te vinden!

Nadat het me was gelukt om de auto aan te zetten (oh wat een opluchting!), was de rit zelf heel eenvoudig. Parkeer je auto in de grote ondergrondse parkeergarage onder het Klimahaus museum.

Je EV opladen in Bremerhaven

De bovengenoemde ondergrondse parkeergarage (Hermann-Heinrich-Meier-Straße 1, 27568 Bremerhaven) heeft twee oplaadpunten voor elektrische auto’s bij de ingang van de parkeergarage. Voor de betaling moet je een app downloaden.

TOP ATTRACTIONS IN BREMERHAVEN

Duits Emigratiecentrum

Het Duitse Emigratiecentrum in Bremerhaven is een aangrijpend museum over de geschiedenis van de emigratie van Duitsland naar de Nieuwe Wereld. Bezoekers kunnen de voetstappen volgen van miljoenen mensen die hun vaderland verlieten op zoek naar een beter leven. Interactieve tentoonstellingen en persoonlijke verhalen brengen de immigranten ervaring tot leven en maken de geschiedenis tastbaar en diep ontroerend.

Ik heb van veel vrienden gehoord dat het German Emigration Center Museum ook een topmuseum is. Maar na een hele ochtend in de Klimahaus te hebben doorgebracht, waren mijn hersenen verzadigd voor vandaag. Ik kom echter zeker nog een keer terug naar Bremerhaven om het museum te bekijken!


Klimahaus Bremerhaven

Het Klimahaus of Klimaathuis is een enorm museum gewijd aan de klimaatzones op aarde. Bezoekers gaan op een zintuiglijke reis en ervaren de klimaatomstandigheden van verschillende regio’s, van de Noordpool tot de evenaar.

Het Klimahaus was voor mij waarschijnlijk het hoogtepunt van de hele reis: het liet zien, hoe de effecten van één grote multinational in een afgelegen gebied zware gevolgen kunnen veroorzaken die duidelijk voelbaar zijn over de hele wereld. De expo was uiterst informatief en maakte van een nogal zwaar onderwerp (Opwarming van de aarde) een interactief spel.

We hebben 3,5 uur rondgelopen en hadden gemakkelijk nog een paar uur door kunnen brengen omdat het zo goed gepresenteerd was. Dit museum is ook geweldig als je met kinderen reist.


Historische haven van Bremerhaven

De historische haven is geweldig voor een kleine wandeling nadat je een paar uur binnen hebt doorgebracht om de verschillende musea te bezoeken. We namen een kijkje bij de oude schepen en liepen naar de vuurtoren voordat we teruggingen naar de auto.


WAAR ETEN EN DRINK IN BREMERHAVEN

We eindigden met een hapje eten in het Klimahaus museum dat twee restaurants heeft met zowel warme als koude maaltijden en verschillende snacks. Er waren veel vegetarische opties beschikbaar (hoera!), en veganistische opties zijn beschikbaar op verzoek.

Je kunt ook naar het nabijgelegen Schiffergilde gaan om een hapje te eten.

 Road Trip Dag 3: Weg naar Hamburg

Route: Bremen – Stade – Jork – Hamburg
Afstand: 169 km  

Dag drie werd volledig op de weg doorgebracht, rijdend tussen Bremen en Hamburg. Ik voelde me al een stuk meer op mijn gemak in de auto, dus besloten we er verder op uit te trekken.

Stade en Jork verkennen

In ware roadtripstijl maakten we een paar stops tussen Bremen en Hamburg: De dorpen Stade en Jork. Het middeleeuwse Stade is prachtig schilderachtig, vol vakwerkhuizen en een klein openluchtmuseum dat de verschillende bouwstijlen van Stade door de geschiedenis heen laat zien. Het is een uitstekende plek om even uit te stappen en de benen te strekken.

Tegen de tijd dat we in Jork aankwamen, probeerde onze auto wanhopig onze aandacht te trekken door steeds vaker te knipperen met de waarschuwing “batterij bijna leeg”. De aanvankelijke opwinding over de coole BMW Mini EV die we mochten besturen, was ter plekke verdwenen, toen we hoorden dat de autonomie van de auto minder dan 100 km. Of in lekentaal: je moet hem vaak opladen om ergens te komen. Zorg ervoor dat je de autonomie controleert alvorens je een EV huurt.

Gelukkig bleek Jork de perfecte plek om de auto op te laden. Het stadje staat bekend om zijn appelboomgaarden en fel beschilderde boerderijen. Als je van tevoren plant, kun je een boerderij tour doen of zoals wij doen en heerlijke appeltaart eten in de boomgaard van Herzapfelhof terwijl de auto wordt opgeladen.

Duitsland Road Trip Dag 4: Hamburg



Dag vier bleven we in Hamburg om de grootste stad in Noord- Duitsland te verkennen. De geschiedenis van de stad gaat terug tot de 9e eeuw wanneer de stad plots openbloeit als belangrijke havenstad. Hamburg is echt super groot, één dag doorbrengen in de stad betekent dat je niet alles gaat kunnen bezoeken.

BESPAAR TIJD | Wij boekten een super leuke stadsrondleiding met de fiets door Hamburg.

Oplaadmogelijkheden in Hamburg

Het Superbude Hotel waar we verbleven in Hamburg had een oplaadpunt op het terrein. Kijk naar chargemap voor oplaadpunten in Hamburg.

 TOP BEZIENSWAARDIGHEDEN IN HAMBURG

1. Kontor Haus Wijk

De wijk Kontorhaus in Hamburg staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt geroemd om zijn iets wat zotte architectuur. Op deze vijf hectare staan zes grote kantoorgebouwen die tussen de jaren 1920 en 1940 werden gebouwd om bedrijven te huisvesten.  Wat ze zo bijzonder maakt, is het innovatieve baksteenexpressionisme. Ja, dat lees je goed! Het was voor mij ook een primeur.

Baksteenexpressionisme ontstond in dezelfde tijd als de bekendere Bauhaus-bouwstijl en vond zijn oorsprong in Noord-Duitsland. Deze bouwstijl gebruikt voornamelijk (klinker)bakstenen en tegels in een verscheidenheid aan rode, bruine en paarse tinten. Terwijl bij Bauhaus alles draait om eenvoud, speelt het baksteenexpressionisme met excentrieke vormen en decoratie.

Ik ben allesbehalve een minimalist, dus elke bouwstijl die de boel een beetje kan verlevendigen heeft mijn onverdeelde aandacht. De reusachtige kantoorgebouwen zijn meestal privébezit en gesloten voor het publiek. Wij hadden geluk en konden een kijkje nemen in het Chilehaus, met zijn karakteristieke en zeer fotogenieke wenteltrap die helemaal naar de bovenste verdieping leidt.

NIET TE MISSEN: Het Chilihaus, Messberghof, Sprinkenhof, Mohlenhof, Montanhof, Kontorhaus Burchardstrasse 19-21 en Miramar-Haus


2. Speicherstadt

Grenzend aan de wijk Kontorhaus ligt het UNESCO Werelderfgoed Speicherstadt. Deze eindeloze zee van neogotische rode bakstenen gebouwen was ooit het grootste pakhuiscomplex ter wereld. Hier werden populaire producten zoals koffie, thee, specerijen en andere kostbare goederen opgeslagen. 

Vandaag de dag kun je nog steeds een aantal tapijt pakhuizen vinden, maar de meeste gebouwen zijn omgetoverd tot musea, cafés, af en toe een kantoor/appartement en het meest bezochte museum van heel Duitsland: Miniatur Wunderland, ’s werelds grootste verzameling miniatuurtreinen.

We kozen ervoor om in de late namiddag rond te wandelen. We begonnen met een uitstekende koffie in het Kaffeemuseum Burg (ik gebruik de woorden “uitstekend” en “koffie” niet vaak in dezelfde zin buiten Italië), trokken over de verschillende bruggen en keken binnen in de kleurrijke pakhuizen aan het Zoll Kanal.

De zonsondergang in dit deel van de stad is gewoonweg ongeëvenaard. Als de zon achter de Elbphilharmonie ondergaat, verandert Speicherstadt in een cluster van mandarijn kleurige gebouwen die aan elkaar worden genaaid door glazen bruggen. Houdt je camera in de aanslag als je bij het iconische Wasserschloss loopt! Wat een plaatje.

Vare, door Speicherstadt op een boot is een van de populairste activiteiten in Hamburg. Boek een 2 uur durende boottocht rond zonsondergang!

HET WATER OP | Varen door Speicherstadt op een bootje is één van de populairste activiteiten in Hamburg. Boek een 2 uur durende boottocht rond zonsondergang!


3. Elbphilharmonie

Van dit prachtige concertgebouw aan het water wordt gezegd dat het een van de beste akoestieken ter wereld heeft. Onze plaatselijke gids in Bremen was echter stellig van mening dat hun concertzaal veel beter was, zij het kleiner. We zijn niet naar binnen gegaan om een show te zien, dus ik blijf neutraal blijven en kan je enkel warm aanmoedigen om beide theorieën te testen.

Wat we wel deden was naar boven klauteren om de zonsondergang te zien. Het dak van de Philharmonie biedt een prachtig uitzicht over de haven van Hamburg en is voor iedereen gratis toegankelijk. Het lijkt een populaire hangplek te zijn voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Volg gewoon de drommen mensen naar de ticketbalie om een gratis kaartje te krijgen.


Dialogue in the Dark Hamburg

4. Dialoog in het Donkere Museum

Zonder twijfel mijn favoriete activiteit in heel Hamburg, misschien zelfs wel de hele roadtrip. Dit meeslepende museum neemt je mee in de wereld van mensen met een visuele beperking en zal voor altijd de manier veranderen waarop je de wereld ziet (letterlijk dan).

De kern van de tentoonstelling bevindt zich in vier pikdonkere kamers waar je door schijnbaar alledaagse scenario’s wordt geloodsd: Thuis chillen, naar het park gaan, door de stad navigeren en wat drinken in een rumoerige bar. Eenmaal in de pikdonkere kamers krijgen we een wandelstok mee en vertelt onze gids wat meer over hoe hij met zijn visuele beperking deze scenario’s ervaart. 

Wat volgt zijn 60 minuten van “excuseer”, “oh sorry ik had je niet gezien”, terwijl we ongestoord tegen onze mede-museumbezoekers opbotsen, ons vastklampen aan de muren voor steun en met onze wandelstokken zwaaien alsof ons leven ervanaf hangt. Het is zeer snel duidelijk dat onze wereld allesbehalve toegankelijk is voor mensen met een visuele beperking.


5. Huur een fiets en ga onder de Elbe rivier

Hamburg wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Elbe. Je kunt te voet (of op de fiets) naar de overkant komen door een 100 jaar oude ondergrondse tunnel te doorkruisen. Het blijkt dat er licht is aan het einde van de tunnel, of in ieder geval een paar mooie uitzichtpunten en een leuk museum!

De Alte Elbtunnel dateert uit 1911 en was oorspronkelijk bedoeld om havenarbeiders gemakkelijker de rivier over te laten steken. Hij lijkt verrassend veel op de Sint-Annatunnel in Antwerpen! We huurden een set fietsen en gingen in de richting van de genoemde tunnel, waar een gammele lift ons 24 meter naar beneden stortte in de 450 meter lange tunnel.

Als we de tunnel uitkomen, slaan we meteen linksaf naar het Aussichtspunkt Steinwerder voor een prachtig uitzicht over de skyline van Hamburg. Vervolgens fietsen we naar de Energieberg, ooit een giftige stortplaats, nu een bron van hernieuwbare energie met een klein park en museum. Het museum zelf is gratis toegankelijk en geeft uitleg over de verschillende ecologische initiatieven die Hamburg op stapel heeft staan.

RONDLEIDING | Heb je niet veel tijd? Boek dan een stadsfietstocht door Hamburg.


6. Extra bezienswaardigheden in Hamburg

Als je meer tijd hebt in Hamburg, zijn er zeker een heleboel dingen te doen, waaronder Miniatur Wunderland, een bezoek aan de St. Michaëlskerk en rondhangen in de hippe Neustadt.


VEGETARISCHE RESTAURANTS IN HAMBURG

  • Kkokki loves vegan: Een veganistisch Koreaans restaurant in een superdrukke buurt. Accepteert alleen contante betaling!
  • Gustav Grün: Geweldig als je op zoek bent naar een snelle, gezonde maaltijd. Maak je eigen wrap of poké bowl. Dicht bij het Philharmonic.
  • TA Veganhouse: Erg gezellig veganistisch restaurant serveert heerlijk Vietnamees eten.

WAAR OVERNACHTEN IN HAMBURG

Superbude Hamburg Altona

WAAR WIJ VERBLEVEN: Superbude Hamburg Altona (€€)

We verbleven hier en vonden het geweldig. Een heel hip hotel, met een eigen elektrische oplader en gratis fietsen beschikbaar voor hun gasten. Ruime parkeergelegenheid op het terrein en super comfortabele bedden.

East Hotel Hamburg (€€€): Dit luxe hotel heeft een grote spa op het dak en ruime kamers met gratis WiFi. Het ligt in het hart van de wijk St. Pauli, naast de wereldberoemde Reeperbahn.

NH Hamburg Horner Rennbahn (€€): Duurzaam hotel NH Hamburg heeft een spa met een sauna en een stoomcabine, evenals een grote fitnessruimte!

Roadtrip Duitsland Dag 5: Hildesheim & Marienburg

Route: Hamburg – Hildesheim – Marienburg Kasteel – Hannover
Afstand: 222 km  

Op de vijfde dag van onze leuke roadtrip in Duitsland reden we van Hamburg naar Hannover met onderweg een paar selecte pitstops: Hildesheim & Mariënburg. Wat is immers een roadtrip als je niet kunt stoppen om van het landschap te genieten.

Omdat zowel onze auto als onze magen leeg waren, kozen we ervoor om beide op te laden in Hildesheim. 

Met nog 3% batterij over en een dashboard dat knipperde als een kerstboom op steroïden, was het even stressen om de auto tijdig tot bij een oplaadpunt te rijden.

Hamburg naar Hannover Stops

1. Hildesheim

Met iets meer dan 100.000 inwoners is Hildesheim naar Duitse maatstaven een kleine stad. Toch bestaat deze kleine enclave al sinds 815 na Christus en barst het van de charme. Toen ik het prachtige Grote Plein opliepen moest ik even op adem komen!

Het plein staat vol met historische gilde gebouwen, die er allemaal uitzien alsof ze zo van de set van Belle en het Beest komen. Verdere “oohs” en “aahs” volgden na een bezoek aan de 11e-eeuwse Sint-Michielskerk – een UNESCO Werelderfgoedlocatie.

TIP | Grab an ice cream to go at the Roma Eiscafe and plonk down on the little wooden bench overlooking the Main Square. The absolute best spot for people watching! Bestel een ijsje om mee te nemen in het Roma Eiscafe en plof neer op het houten bankje met uitzicht op het hoofdplein. De beste plek om tot rust te komen.


2. Marienburg Kasteel

Slot Mariënburg is een prachtig neogotisch meesterwerk en staat al zo lang ik me kan herinneren op mijn Pinterest-bord. Dit prachtig kasteel werd oorspronkelijk gebouwd als  zomerverblijf voor de koninklijke familie in 1867. Koning George V van Hannover had goede smaak!

De bouwstijl van het kasteel wordt gekenmerkt door riante versieringen, spitsbogen en hoge torens. Als Hildesheim het rijk van Belle is, dan is Mariënburg zeker de plek waar Doornroosje haar schoonheidsslaapje houdt.Helaas was het kasteel gesloten voor een opknapbeurt. Mijn hart brak wel even toen ik het nieuws te horen kreeg. We bezochten uiteindelijk enkel de binnenkoer. Indien jij wel het kasteel kan bezoeken laat me dan zeker in de comments iets weten hoe je bezoek is verlopen

RIJDEN | Als je vanuit Hildesheim de K505 oprijdt, zie je het kasteel uit de bosheuvel opdoemen. Het verschijnt als een middeleeuwse verschijning, schijnbaar uit het niets. Dit is het beste uitkijkpunt om een foto te maken – drones zijn verboden in en rond het kasteel!


WAAR OVERNACHTEN IN HANNOVER

Bron: Booking.com

DUURZAME KEUZE: DoubleTree by Hilton Hannover (€€)

Gelegen op 400 meter van het centraal station met een groot dakterras. Met sauna, fitnessruimte en grote parkeerplaats met EV-laders.

Hotel WegnerCulinary Art Hotel (€): Ligt iets buiten het historische centrum met gemakkelijke toegang tot de snelweg. Er is voldoende parkeergelegenheid op het terrein.

Concorde Hotel am Leineschloss (€€€): Het hotel in Hannover met de allerbeste locatie, midden in het historische centrum.

Roadtrip Dag 6: Hannover

Een van de laatste stops op onze rondreis Duitsland met de auto was Hannover. De stad is een eclectische mix van historische gebouwen en moderne architectuur. Hoewel het historische centrum zo groot is als zakdoek – zelfs ik kon er niet verdwalen, en dat wil wat zeggen – zorgen de Koninklijke Tuinen van Herrenhausen, het Hannover Museum en de bruisende Markthal samen voor een goed gevulde dag.

Je EV opladen in Hannover

De stad heeft een uitgebreide reeks oplaadstations verspreid in en rond het stadscentrum. Paradoxaal genoeg was Hannover de moeilijkste plek tijdens de reis om onze EV op te laden. Het lijkt erop dat de plaatselijke energieleverancier een monopolie heeft op de oplaadstations, wat betekent dat je als niet-inwoner geen geluk hebt.

We stopten bij verschillende oplaadpunten, hopend op een beetje stroom – maar nee, het geluk lachte ons niet toe. Uiteindelijk kropen we naar Autostadt om op te laden – we reden met 80 km/u over de Duitse Autobahn, zonder airco in 32°C, in een wanhopige poging om de accu te sparen. Hallo leercurve, ik krijg een schop onder mijn kont.

BEZIENSWAARDIGHEDEN IN HANNOVER

1. Herrenhausen Tuinen

Aan de rand van de stad ligt het paleis Herrenhausen met zijn gelijknamige tuinen. Het paleis en de tuinen dateren uit het begin van de 17e eeuw. Het paleis, in barokke stijl, werd gebouwd in 1640. De tuinen, ontworpen door Sophia van Hannover, bieden prachtige vergezichten en omvatten de Grote Tuin met de grote fontein. 

Bezoekers kunnen het interieur van het paleis verkennen en genieten van culturele evenementen in de tuinen. In de zomermaanden wordt er in de tuinen een prachtige lichtshow opgevoerd. Helaas hebben we de show gemist omdat we veel te laat in de stad aankwamen. Geeft ons een reden om volgende zomer terug te gaan!


2. Nieuw Stadhuis (Neues Rathaus)

Het nieuwe stadhuis (Neues Rathaus) is een prachtig stukje  historisch architectuur dat dateert uit 1913. In deze Europese architecturale stroming worden andere bouwstijlen nagebootst, in dit geval de neorenaissancestijl. Het gigantische gebouw doet vaag denken aan het Hongaarse parlementsgebouw met de rode koepel in Boedapest.

Ik vond het zo mooi dat we drie keer terug zijn gegaan: Een keer bij zonsopgang, de volgende keer bij zonsondergang en tot slot ’s nachts om het gebouw verlicht te zien. Drie bezoeken is misschien wat overdreven, maar één bezoek tijdens zonsopgang is echt aan te raden.

Deze parel kan je ook van binnen bezoeken. Met een kaartje krijg je toegang tot het weelderige interieur en, nog beter, een ritje naar de top van de koepel. De “rit” betekent concreet je in een mini-lift met een glazen plafond en dak wurmen. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. -Eenmaal boven heb je een panoramisch zicht over de stad.


3. Slenter door de oude binnenstad

Het historische centrum van Hannover bestaat uit een handvol kleine straatjes. De grootte doet er echter niet toe, want ze bruisen van het leven, vooral ’s nachts! De mooiste straten zijn de Krämerstrasse en de Ballhofplatz, bekend om hun charmante vakwerkhuizen.

Onder de oudste gebouwen valt het Altes Rathaus (oude stadhuis) op, een prachtig voorbeeld van Noord-Duitse baksteengotiek. De gevel is versierd met prachtig ingewikkeld houtsnijwerk.


 VEGETARISCHE RESTAURANTS IN HANNOVER

  • Hiller restaurant: Het oudste vegetarische restaurant in Duitsland, uit 1955.
  • Kouros restaurant:  Dit kleine Griekse restaurant ligt in het historische centrum en is superromantisch.
  • Veats: Een vegetarisch restaurant met verse pokébowls en wraps.

Noord-Duitsland Roadtrip Dag 7: Wolfsburg

Route: Hannover – Wolfsburg – Hannover
Afstand: 181 km   
Waar de auto opladen:
Autostadt Wolfsburg      

Op onze laatste dag in Duitsland besloten we een uitje te maken van Hannover naar Wolfsburg. De stad doet misschien geen belletje rinkelen, maar Autostadt waarschijnlijk wel. Dit is het grootste automuseum ter wereld en in handen van de Volkswagen-groep.

Je EV opladen in Wolfsburg

Autostadt heeft verschillende oplaadpunten op alle drie de grote parkeerplaatsen. De oplaadpunten op P1 accepteren alle vormen van betaling (bijv. verschillende creditcards), terwijl je voor P2 en P3 een specifieke oplaadkaart nodig hebt.

BELANGRIJKSTE BEZIENSWAARDIGHEDEN IN WOLFSBURG

Autostadt

Autostadt beslaat een uitgestrekt gebied van ongeveer 25 hectare. Het omvat een verscheidenheid aan attracties, waaronder merk paviljoens, weelderige tuinen, interactieve tentoonstellingen, een lagune en een groot distributiecentrum voor nieuwe auto’s. Het is een beetje zoals Disneyland voor autoliefhebbers.

Het mooie van Autostadt is dat er voor iedereen wel iets te doen is. Persoonlijk ben ik alles behalve een autofreak. Toch vond ik het erg leuk om meer te leren over de toekomst van de elektrische auto’s van Volkswagen en de visie van het merk op gedeelde mobiliteit.

In ditzelfde gebouw is ook een tentoonstelling over duurzaamheid in de ruimere zin van het woord, dus breder dan alleen mobiliteit. Het paviljoen ernaast heeft een erg coole tentoonstelling over oldtimers en zelfs een van de originele Delorianen (ik was als kind erg verliefd op Marty McFly).

BESPAAR TIJD | Koop je ticket op voorhand en sla de lange rij over.

Praktische info voor een roadtrip Noord- Duitsland 7 dagen

Noodzakelijke documenten en vergunningen rijden in Duitsland

EIGEN AUTO: Voordat je op roadtrip gaat in Duitsland, moet je ervoor zorgen dat je een geldig rijbewijs hebt uit je eigen land of een internationaal rijbewijs (IDP) voor inwoners van buiten de Europese Unie. De wettelijke leeftijd om te rijden in Duitsland is 18 jaar. Als je niet in een elektrisch voertuig rijdt, controleer dan in welke steden je een emissie sticker moet kopen, omdat deze steden zijn aangewezen als lage-emissiezones.

AUTO HUREN: Als je van plan bent om een auto te huren, wordt je gevraagd om een geldig rijbewijs, paspoort en een creditcard als borg. Sommige verhuurbedrijven hanteren een minimumleeftijd van 21 jaar. Het is ook vermeldenswaard dat bestuurders jonger dan 25 jaar mogelijk een dure toeslag voor jonge bestuurders moeten betalen. Dit is in heel Europa gebruikelijk bij het huren van een auto.


Je elektrische auto huren in Duitsland

Een elektrische auto huren in Duitsland was iets ingewikkelder dan ik dacht. Om eerlijk te zijn hadden we de extra complexiteit van een andere ophaal- en inleverlocatie. Hieronder staan een paar praktische zaken die de moeite waard zijn om te vermelden voordat je aan je roadtrip door Duitsland begint.

AUTOVERHUUR: Wanneer je een auto huurt, is het niet ongewoon dat het verhuurbedrijf je een iets ander model geeft dan je online hebt uitgekozen. Het beleid is dat zolang ze in dezelfde voertuig klasse vallen, er geen probleem is. Bij elektrische auto’s lopen de zaken uit de hand omdat ze vaak worden samengevoegd in één voertuig klasse, bijvoorbeeld de elektrische auto. Let goed op het autonome rijbereik van de auto die je krijgt.

OPLAADAPPARATEN: Controleer of je huurauto wordt geleverd met oplaad adapters voor verschillende laadsnelheden en eventueel om hem gewoon in het stopcontact te steken (dit kan een laatste redmiddel zijn als je geen oplaadstation vindt).

VERZEKERING: Elektrische auto’s kunnen niet worden weggesleept zoals een gewone auto. Zorg ervoor dat je verzekering de extra kosten voor het slepen van je EV dekt.

De Duitse verkeersregels

  • Rijd verstandig: Duitsers rijden aan de rechterkant van de weg
  • Snelheidsbeperkingen: Autobahnen hebben snelheidsbeperkingen, vooral in de buurt van steden.
  • Verplichte voorwerpen in voertuigen: rode reflecterende driehoek, EHBO-doos en twee veiligheidsvesten.
  • Voorrangsregel: Voertuigen van rechts hebben voorrang, tenzij de weg waarop je rijdt duidelijk is aangegeven als voorrangsweg via een ruitvormig bord.
  • Bussen: Passeer geen bus die een halte aangeeft.
  • Rijden in de winter: In tegenstelling tot Oostenrijk en Zwitserland zijn winterbanden en sneeuwkettingen niet verplicht in de winter. Dat wil zeggen, tenzij er ijzige omstandigheden zijn, in welk geval winterbanden verplicht zijn.

LEZEN ALVORENS JE VERTREKT | Hier vind je meer informatie over de verkeersregels in Duitsland.

Tips voor beginnende EV rijders

Laadsnelheid: Begrijp de laadsnelheid van het voertuig en de verschillende soorten laders (bijv. Level 1, Level 2, DC snelladen). Snellere laders zijn handiger maar kunnen duurder zijn.

Laadstations: We hebben Google Maps gebruikt om oplaadstations te vinden, maar soms werden we naar privéwoningen gestuurd die verkeerd op de kaart stonden aangegeven. Wat helpt is om de recensies te lezen en de foto’s van het oplaadstation zelf te bekijken op Google Maps.

Betaling van de kosten: Neem een werkende creditcard mee, want een pinpas wordt niet geaccepteerd voor het opladen. Bij sommige oplaadstations moet je een app downloaden en in de app betalen met je creditcard. Een telefoon met werkende data is onmisbaar.

Oplaadkosten: Wees je bewust van de oplaadkosten, die kunnen variëren afhankelijk van de aanbieder en de locatie. Sommige hotels bieden gratis opladen aan voor gasten.

Oplaadtijd: Elektrische auto’s doen er langer over om op te laden dan een auto op gas. Plan oplaad stops tijdens maaltijden of sightseeing om uw tijd te optimaliseren.

Recuperatieremming: Gebruik regeneratief remmen om energie terug te winnen bij het vertragen. Dit is vooral handig bij het vooruit komen in druk verkeer.

Klimaatregeling: Het verwarmen of koelen van de cabine kan de actieradius beïnvloeden. Conditioneer je EV terwijl hij nog aan het opladen is om de batterij onderweg te sparen.

Laadstatus controleren: Controleer altijd de oplaadstatus (SOC) voordat je een oplaadstation verlaat om er zeker van te zijn dat hij goed oplaadt. Het is een paar keer voorgekomen dat de auto niet was opgeladen (oeps).

Parkeren: Zoek naar hotels die EV-oplaadstations aanbieden of parkeergelegenheden met oplaadmogelijkheden. Deze vereisen meestal niet dat je een app downloadt om te betalen en zijn dus veel gemakkelijker te gebruiken.

Noodhulp en contactpersonen voor je Duitsland roadtrip

Duitsland heeft twee primaire noodnummers: 112 en 110. Als je 112 belt, word je doorverbonden met de brandweer en ambulancediensten, maar niet met de politie. Voor onmiddellijke politiehulp in Duitsland kies je 110.

 Is een roadtrip Duitsland de moeite met een EV

Met een EV een roadtrip maken lijkt misschien een helse onderneming. Ik had al veel stress bij het begin van de reis. Maar met de nodige voorbereiding dient het echt geen stressvolle ervaring te zijn. Houdt vooral rekening met de autonomie van de wagen en de beschikbaarheid van oplaadpunten, that’s it.

Noord-Duitsland is zeer goed van oplaadpunten, alle hotels waar we verbleven (en die worden aanbevolen) hadden ten minste 2 oplaadpunten op het terrein exclusief voorbehouden voor hun klanten. Ben je van plan om een auto te huren? Check dan de autonomie van de auto die je oorspronkelijk wou huren met de auto die je ontvangt.

MEER REISGIDSEN VOOR DUITSLAND EN OMGEVING

ZUID-WEST DUITSLAND: Sustainable guide to Karlsruhe
HARZ GEBERGTE: 15 Onmisbare activiteiten in de Harz Gebergte

Roadtrip in Noord-Duitsland: Pin it
Road Trip Germany

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Caroline Muller

Thanks for dropping in! My name is Caroline, and I am a full-time writer & photographer. With this blog, I hope to harness the power of travel to do good in the world. Think connecting with local cultures, sustainable tourism, and in-depth guides to known and lesser-known adventures. Adventure awaits!

Looking for something?

error: Content is protected !!